自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:+本帖最後由+nintendo+於+11-11-21+11:47+

原帖由 nintendo 於 11-11-21 發表
其實國際學校上佐year 6 之後,係好多好多功課做,只係佢地谷既年紀唔係咁細個開始,但絕對唔會少功課做!而中文,我好同意係睇父母既安排,我仔四歲已經係父親倍同之下,每晚瞓前半個小時講同讀,到宜家都一樣四大古書,已經睇到紅樓夢,墨子,孔子既書,成卷出師表。佢好鐘意中文,無問題!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

珍珠宮

bbJP 發表於 11-11-22 10:40
請問令公子而家幾多歲???好叻!!!咁佢寫中文字及寫作方面如何??
請分享,等我地學下野.:kissyou ...

8 yr... 但好肯定咁講都係佢Daddy 肯做功夫, 佢真係好細個就睇書, 初初睇英文, 但我地係佢k2 果陣決定咗佢讀書既方向, 所以我地改咗瞓前故事做中文, 最初l由係睇"宮崎駿" 既漫漫開始... 因為靚同少字, 慢慢講,同教佢當中既字, 之後佢心急想知之後會點, 咁慢慢佢就會認得住啲字,... 睇晒佢所有作品,..之後睇漫畫三國,西遊記..封神榜.....都係從漫畫開始, 之後升深啲睇白話字冇公仔既, 因為當然時佢睇過漫畫, 對內容有一定既識認, 所以唔特別難而文字補充返好多漫畫裡面冇既, 所以佢都唔抗拒. 但好易瞓著, 家陣佢睇果本紅樓夢又係漫畫先 10min, 之後到睇古文果陣, 我都頂唔住, 我睇二頁都瞓咗..... ! 佢地繼續.

我相信係因為佢覺得中文多好故事好得意, 所以佢有心機去睇, 去認... 唔抗拒, 我同佢講佢唔識就等Daddy 返嚟講, 唔係就要自己記住哩個係咩字, 唔洗求人....

寫字我要佢每日寫一頁, 唔限佢喜歡寫乜就乜, 比佢簡. 佢當然都唔鐘意架喇, 但由得佢簡條氣咪順啲囉.

寫作... 佢有上中文班... 老師話佢多創意, 但好多時啲主角都係... 張飛同諸葛亮...激死....唔..仲有係我地會買一本好靚既簿比佢, 叫佢每個星期記低啲得意嘢, 之後比婆婆睇...(當然係有奬喇. 咁佢既寫作能力會高啲.

但好肯定咁講, 出面中文班老師同佢做過評估, 成績同家吓一般學校既同級差不多!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

首頁

尾頁

跳至