自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:真心想搵有資優兒童、過度活躍或自閉兒童既家長入黎睇睇

我仔4歲,同你仔有d似。佢係學校成日都要做第一,包括排隊、去廁所、玩遊戲等,做唔到就發脾氣、打人(連老師都打)。我帶左佢去見醫生,話係亞氏保加➕可能資優➕可能過度活躍
不過我仔係非常聽話嘅,尤其係我。醫生話依類人係非常respect authority ,follow the rules嘅,而且非常有正義感,討厭其它人break the rules。但係佢自己如果唔想跟,就會建議change the rules
由於我仔會follow rules,所以我地就set 左好多好多rules比佢跟,避免佢發脾氣。

男爵府

回覆:真心想搵有資優兒童、過度活躍或自閉兒童既家長入黎睇睇

其實做左評估都無大作用。除非要落藥,如果唔係都係靠父母自己同個小朋友斗智斗力。我做過两堂行為治療,根本係治療我,唔係個仔。而且全部solutions都係我自己淋出來,再問醫生少少意見。
個小朋友係你嘅,只有你最了解。

男爵府

引用:回覆+滑蛋河+的帖子其實如果唔去諗係未資優

原帖由 haupui 於 14-05-16 發表
回覆 滑蛋河 的帖子

其實如果唔去諗係未資優/過度活躍定自閉?遇上這孩子,我比較吃力還是管教方向...
其實會唔會係你太執著呢?如果係我我會問佢係唔係好餓,如果佢話係我會由得佢食,晚飯食少d,反正都係澱粉姐。我仔都好有主見咖,如果無危險性我都會比他自己決定。所謂行為治療就係治療父母依d,點去接納包容。

男爵府

引用:回覆+滑蛋河+的帖子但係次次結果都係晚餐完

回覆 滑蛋河 的帖子

但係次次結果都係晚餐完全唔食,,,我都好多時會比佢自己選擇,比如,晚餐食飯OR食意粉... ...
咁妳會唔會set返d規矩比他。例如下次他又要買,妳就要他答應一定要食晚餐,如果唔食下次就唔再買麵包。如果他又唔食下次他再扭買麵包妳就大條道理唔買。一般以我仔來講,我一話他上次點點點所以無他一定無聲出。他試過想扭,我就會話他這樣唔係一個keep promise的好孩子行為,他一定收聲。我仔係極度非常需要贊同被認同,所以咁講對他好work。不過個個細路唔同,妳要自己摸索下個仔受邊套。

男爵府

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子睇你文字、果刻

回覆 Charlotte_mom 的帖子

睇你文字、果刻好似搵到人明白我想表達d咩!講到做戲!係真!佢真係好勁!以前 ...
如果咁講妳仔應該唔似有咩問題,只係試搵人蝦。識扮野即係無問題,有問題點扮到嘢吖。我仔係比老師投訴到運,要我帶他check先發現。如果妳懷疑他質優,可以再慢慢觀察下。根據醫生所講,其實質優衰嘢多過好嘢,例如無恆心、無耐性、唔輸得、無學習動機(唔好以為個個質優都lam住本書)、唔肯接受挑戰等。

tc001039  係,資優通常跟啲病,eg自閉,過度活躍等!我成日講笑話上天公平嘅!  發表於 14-5-16 17:04

男爵府

引用:回覆+滑蛋河+的帖子其實都試過,佢心情好時

回覆 滑蛋河 的帖子

其實都試過,佢心情好時都得,,只係佢有時心情唔好,無用!佢會話,我而家唔食!我唔想食啦! ...
會唔會試下規矩set清晰d?同埋妳要嘗試去decode他的行為,由源頭著手。我比個例子妳。我個仔有段時間唔肯同樓下看更打招呼。我地話見到人一定要打招呼係基本禮貌。跟住我仔就每日用個背隻dut住人。我唔知點解,後來問醫生,她話因為我地指令係「見到人打招呼,所以他用背隻dut住=無見到=唔洗打招呼」。而點解他唔想打招呼?因為他覺得打完招呼姨姨會繼續同他傾計,而他唔想應酬她。後來我就同他一入門或出lift就要打招呼,以為他無得避啦,點知他一開門/出lift門就跑住走(一路跑一路say hello)

男爵府

引用:回覆+LL1999+的帖子我會嘗試你第三點,,聽落

回覆 LL1999 的帖子

我會嘗試你第三點,,聽落好舒服,可以試下...
他捉妳字塞?因為妳話有車要拖,所以他見無車就唔拖。妳試下改下表達方式。我會話媽媽太愛你,怕比人搶走你,怕你唔見,怕你跌倒,所以媽媽好想拖住你。另外妳試下問他點解唔想拖?我仔都有段時間係咁,我就同他講每個小朋友都一定要拖,到你10歲先可以唔洗拖,你宜家幾歲吖?未到10歲就一定要拖。他宜家見到其他小朋友唔拖就會報串,話人地未夠10歲又唔拖

男爵府

引用:回覆+兔仔得媽+的帖子其實,,我打的...!!仲

回覆 兔仔得媽 的帖子

其實,,我打的...!!仲打得都幾甘下....不過下次都係一樣...永遠重複!!爸爸打得仲勁!! ...
我覺得打係無用。有段時間我都比個仔激到好惱,好想打他(最後無)。後來醫生解釋左他內心世界比我聽。他地根本就唔理解大人世界,對他們來講大人世界係好不可理喻,有好多secret rules,隨時會踩地雷又被教訓,好似入左食人族,要步步為營。反而你應該比清晰指引他,令他唔洗踩到地雷。將你的要求清楚列名,但係唔好寫don\'ts,要寫dos。

男爵府

引用:Quote:LL1999+發表於+14-5-16+17:40+好鐘意

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-16 發表
你段野令我唸起余德淳講座中, 佢話佢其中一個仔好"立糯", 佢好鐘意食野, 於是余同佢講: 你知唔知呀, 我做co ...

我都有聽過醫生幾個例子好正。有個小朋友好唔鍾意返學,朝朝好似打戰咁。於是個媽媽同個女講每日接她放學。接放學時妳要形容一個同學嘅特徵比我聽,我聽完要即刻可以搵到個同學出來嘅,於是個女就日日好開心返學玩依個遊戲。

LL1999    發表於 14-5-16 18:01

男爵府

引用:你講緊我個仔?!資優+ADHD+亞氏保加唯獨一樣

原帖由 LoveFamily 於 14-05-16 發表
你講緊我個仔?!

資優+ADHD+亞氏保加
我仔同你仔一樣樣。我仔又係好聽我話,好跟規矩。

首頁

尾頁

跳至