自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:我係70後細個時住圍村,冬天好凍好凍,一開

原帖由 咩都唔識 於 16-01-25 發表
我係70後
細個時住圍村,冬天好凍好凍,一開門有塊田會成日結霜,口又會噴哂白煙。返學都係著大地牌校褸, ...
呢兩日新界應該得1度都唔知有無,唔好一句10度以下摡括咗!

ruby321321    發表於 16-1-25 20:58

侯爵府

引用:果個年代老師體罰都無人理,生仔無產假生左

原帖由 算死草 於 16-01-25 發表
果個年代老師體罰都無人理,生仔無產假生左三日出院就要返工而家d人又要坐月又要陪月

...
再古遠啲生完即刻落田架!

侯爵府

引用:唔明果班上山的想點?一窩瘋去做某啲好似好

原帖由 coolwinnie 於 16-01-25 發表
唔明果班上山的想點?一窩瘋去做某啲好似好得意的事,香港未試過咁凍咩?我說有圖證明2010年12月係昂平有零 ...
設施當然不為零度而計,因為鮮有咁凍,從經濟效益角度,為咗59年先發生一日嘅嘢來裝備,而發生時其實最差都係停課一天就解決到,咁如果放資源裝備就好浪費囉。

侯爵府

引用:細個隻腳凍到生蘿蔔仔。

原帖由 好家嫂 於 16-01-25 發表
細個隻腳凍到生蘿蔔仔。
係啊,我聽阿媽講過,夏天熱到起pot,冬天生蘿白仔,果啲想緞煉小朋友嘅jm可以唔比鞋啲仔女著,第時見工攞隻腳板出嚟同人講我好捱得架

侯爵府

引用:我都記得最懂係五度,三度真係未試過

原帖由 viscattery 於 16-01-26 發表
我都記得最懂係五度,三度真係未試過
啲人話3,5,7度都無分別嘛,我就覺得好有分別

侯爵府

引用:我重來都冇講過停課係岩或唔岩可能有D人身

原帖由 咩都唔識 於 16-01-25 發表
我重來都冇講過停課係岩或唔岩
可能有D人身體係比較弱需要停課我理解
我只係講我細個有幾凍
你個年代無網絡啫,有都會一樣,而家係餐蛋面都上載嘅年代,三度攞嚟講吓咩咁出奇,可能你無意,但我覺得你有停課係無必要的意思囉

首頁

尾頁

跳至