樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

有朋友沙士買樓賺左3百萬, 應唔應該放呢?

有朋友係沙士時間買左個物業, 200萬升到差唔多依家500, 咁計埋供左個d, 可以有大概350萬現金套現, 如果係, 應唔應該買呢?
有以下原因想賣:
1.
希望過1 -2年樓市跌, 可以用350萬再加埋投資返來的錢去買一間大d 呎數既樓自住

唔想賣既原因:
1.
間屋新裝, 如果搬走再租就可能住的環境無咁好
2.
有小朋友,
現周圍環境理想, 下面有公園….

3.
50%
驚樓市再上升

有無人可指教

大宅

好多人都叫佢賣, 因為打十幾年工, 唔食唔著都無300幾萬。

賣另一個出路就係買一間2手居屋, 比3成手期 (eg80萬), 裝修少少, 跟住住2-3年, 咁手上個300萬就去投資, 有機會就買間大d 既屋搬, 而間居屋就收租。咁就可以做兩間屋既業主。

可唔可行???

大宅

C.C. HO

我同你都有同一想法, 不過就好似要賭一局囉, 如想住返同佢大D 既單位, 唔知要等幾時囉。

係啦! 你買左層樓, 咁你點呀??

大宅

我朋友就覺得雖然佢個度成500萬, 但得7xx呎, 一家5口唔夠住呀!
所以目標就係想套現, 咁就滾多少少錢, 等個市跌再入就可以買到900呎的單位囉。 到時希望600萬買個900幾呎既單位, 咁到時都可能只係補100左右。

大宅

CC Ho,

我個朋友個度係海怡半島, over 700呎已420幾萬, 佢好景觀, 所以仲貴少少,因為遲d 有地鐵, 所以都唔知真係搏唔搏好。
佢知會到2014年通車時一定會升, 不過2008至2014年就想搏下會唔會跌多一次, 唔駛好似sars 咁, 跌返去06年既水位已ok。

首頁

尾頁

跳至