自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

QQ_panda 發表於 24-1-21 16:48
成日都有唔同既狀況發生,搞到自己好擔心,成日走去睇中醫

點樣keep 得自己好d

跟太陽生活(吸陽)多曬太陽,令身體有足夠維他命D, 先可以防止骨質疏鬆

早睡早起
多飲暖水
食米飯養胃
定時排便 , 多留意形態
每日食足夠蔬菜水果抗氧化對抗自由基

運動,以動助脾,脾胃好身邊自然好,增加身體活動幅度, 不要令關節肌肉僵硬, 熱敷關節血液循環, 身體內部循環好,自然小病小痛

年紀過半百, 戒掉所有生食物,魚生,生蠔等等

333s    發表於 24-1-29 09:58

珍珠宮

花花b 發表於 24-1-21 19:39
曬太陽帶唔帶帽用唔用防曬好
年紀大少少易出斑
但又知曬太陽對身體好

我冇用防曬習慣丶直接曬太陽

平時行吓公園、戶外運動下、都係嗰一至兩個鐘、對於我冇需要搽防曬

係游水暴曬先至會搽太陽油

珍珠宮

QQ_panda 發表於 24-1-21 18:57
你講得真係非常之好

中醫都係講類似既野

普遍人陽氣不足、水果寒涼進食後轉化成濕丶所以中醫會直接叫人戒水果丶真正要拆解系自身問題、點解會陽氣不足?

珍珠宮

QQ_panda 發表於 24-1-22 13:36
返工好難唔吹冷氣

適量運動,做到微微出汗, 已經可以提升陽氣

珍珠宮

Pinky28 發表於 24-1-25 12:31
其實點解要解生食物?因我都好鐘意食壽司刺身等,想知點解

我以前都好鍾意食生食物、生食物有蟲又多菌丶唔食對我嚟講又冇咩損失丶咪索性戒咗佢、新聞耐吾耐都有人丶食生食物出事或冇命、其實只要你抵抗力一下降、食中有菌、身體頂唔住就會出事

我同事個妹妹、就係食生食物、中咗隻病毒、腐蝕咗佢身體器官、切除咗好多器官、住咗年幾醫院都未出到院、佢已經回復唔到正常人個種生活

珍珠宮

平平常常 發表於 24-1-24 18:17
證明你係會了解自己、檢討、思考、分析、查找不足,讓自己變得更好!世上無難事,只怕有心人。

最怕係連 ...

作者:Peter Attia
outlive

https://tw.news.yahoo.com/%E9%87%91%E9%8B%BC%E7%8B%BC-%E4%BC%91%E5%82%91%E5%85%8B%E6%9B%BC%E9%86%AB%E5%B8%AB%E6%8F%AD%E9%9C%B2%E9%95%B7%E5%A3%BD%E7%A5%95%E8%A8%A3-%E9%80%994%E9%BB%9E%E5%BE%9E40%E6%AD%B2%E9%96%8B%E5%A7%8B-%E6%B4%BB%E5%88%B0%E7%99%BE%E6%AD%B2%E6%9B%B4%E5%81%A5%E5%BA%B7-000000671.html

有空了解下

attach1/tmp/phpvO0PEw

珍珠宮

蘭開夏道 發表於 24-1-29 09:53
切咗什麼器官?

太多啦,我都唔係好記得

佢而家仲係瞓緊醫院

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊