爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天星期日路邊停車落客,被抄牌事件:位置在單黃缐左邊入避車位後落客,路邊已知有個禁區牌上午7至午夜12
但假日除外,這個位置平時也有很多車停落客。
但我昨日就不幸遇到警察,叫我取身份證及車牌即抄,佢問我知否不能上落車,我老實回句不知,佢就立即落薄說等個官判,這樣表示我中硬嗎?會否扣分?
我走前問佢我應該在那落車,佢叫我入停車場,我都唔知講乜好。
請各位指教。

大宅

地點發生在將軍澳銀澳路新寶城側,如下地圖內紅的位置

https://www.google.com.hk/maps/@22.314307,114.266824,3a,75y,276.09h,80.47t/data=!3m4!1e1!3m2!1sxG90bTWO9aNEfjSh7-hE4w!2e0?hl=zh-TW

大宅

這裡平時好多車停車上落客的,所以我昨天此處落客跟本沒意識會規例。

大宅

大宅

https://www.google.com.hk/maps/@ ... 7-hE4w!2e0?hl=zh-TW

大宅

sf013hk 發表於 15-6-1 16:02
回覆 e98k 的帖子

我既理解係:如果你在黃線之內上落車,就不應愛個條禁區線管制。如果在外就算犯規。
我都同你咁理解,都入哂黃缐內才開車門,到而家仍不明他抄的理由,莫非該凹位只適合避車,不宜上落。老老實實,全港好多類似的路邊凹位,冇理由次次上落客都入停車場架,若泊低部車走咗去,佢唔見司機立即抄牌都冇得講啦!我發覺D警察都係專蝦良民!
記得有次都見過哪吒議員部車都停過那裡。

大宅

kwai5 發表於 15-6-1 16:38
你知平時好多人咁停應該都經常去啦, 呢個位DOUBLE PARKING 非常嚴重

新巴士線係呢個位開左2個月, 巴士經常 ...
這裡平時確實有很多車停此,但警車經過一般都是叫D車開走,但昨天就打右燈想即刻開走都唔得,叫熄匙丶攞車牌丶lD卡落簿都成十分鐘才走人

大宅

skylet 發表於 15-6-2 12:12
其實呢個情況10個都唔會抄一個,不過有人話有巴士投訴,你唔好彩搵你左祭旗 ...
但實際上是10個有9個人都唔會次次都入停車場才上落車㗎。而且嗰度係有禁區牌,明明就真係有寫假日除外。今次真係俾佢地疑惑哂!以前都見過警車停此處,警察都只是趕車走就算數。所以此次中招,我都當唔好彩啦!

大宅

fufu2726 發表於 15-6-3 10:35
樓主你可唔可以正確指出當時你停車上落的位置? 及你有冇行車記錄? 你不要理會有幾多人及有冇人在這停車, 最 ...
師兄,我就停車在上面頁11#的Map圖的士所停的位置,當時覺得冇違例,而家仍是疑惑係。近期最好都是不要停此處上落了。上面都有師兄的圖片顯示有個白髮者乃新寶城法團主席連同民X黨人仕做野,反正選舉前都係避一避。可能日後坐的士者也不能在此上落了,或許要到地鐵站的另一面的士站上落吧!此擧大家又何苦呢?

大宅

更新一下:
到E家已經廿幾天,仍然未收到信!可能真是只作出口頭警告!冇事掛。
不過最近有經過該位置,也見到有3次抄牌,最夜個次睇錶見已過晚上十一時,D差人真是好勤力。
最後還是提醒大家小心啦!

大宅

回覆 nkp8 的帖子

確實,當時我也不知道差人抄乜,因我入哂虛線內,有人落車好快就走,又唔係停在巴士站個長方格,以前幾年間也遇到好幾次差人只是驅趕就算,從未試過被抄。事後才知道區議員為當區居民改善違泊問題!可是也影響到某些居民搭巴士以外的車上落啦。唔通真是次次都要入停車場?

大宅

howmuch 發表於 15-6-26 11:59
抄牌(即係 即場出了告票), 無論有冇收信, 告票都要交罰款.

如果, 即場沒有告票, 你根本沒有被抄牌.
當時差人拎咗車牌及身份證抄低資料,call上台又傾咗分零鐘就俾返我,但沒有即場告票。

首頁

尾頁

跳至