自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

aibaba 發表於 17-4-7 22:41
我係加拿大長大, 我地成班都係public讀出黎, 冇咩問題, 一樣出名大學畢業, 一樣出專業人士。
私校/名校區風 ...

我都係十頭歲就過咗加拿大。。 完全認同你

大宅

kimmama 發表於 17-4-7 22:55
回覆 aibaba 的帖子

廿年前真係好小聽人話去私校, 我間中學都好多有錢人, 但我眼見的今天, 基本上我個圈子 ...

唔係喎。。 我個女讀緊public。。。 啲先生超好喎尤其佢係 gifted kid, 入咗 gifted program, private 真係完全冇 funding 同資源做到 special education喎

大宅

jjnothing 發表於 17-4-7 23:04
十分認同!加拿大人單純啲同直接啲,地方又大啲,空氣又清新啲,住慣咗真係唔想走架
...
我哋崇尚 Honest System, 可惜越嚟越俾人濫用。。。

大宅

kimmama 發表於 17-4-8 02:45
回覆 beho 的帖子

我估私校都有分好多唔同層次既... 但咩私校先有GIFTED PROGRAMME 我就唔清楚, 定其實入 ...
其實冇乜私校會有 gifted program。。 一來私校收生數目跟本唔可能同成個region比較。。 就算佢哋成本同學費抵銷得到只有5個同 grade學生一班, 相信佢哋都唔會咁做。。。

而且我諗你唔係太明 gifted kids嘅需要。。。 冇錯佢哋可能係聰明啲。。。 但係絕對唔係代表佢哋叻。
佢哋十個有九個係上課唔專心。。。 。自我期望過高, 對實際表現不滿意, 難於接受挫敗。。 超級stubborn!! 。。。 對別人給予的評價過度敏感。。 好容易有情緒問題。。 容易對學校課程感到枯燥,不耐煩。。 不尊重權威,自我主張太強.

所以, 其實如果你以為 gifted program 係train佢哋再叻啲。。。 咁係誤解。。
Gifted program 最主要係嘗試幫佢哋。。 將佢哋嘅學習模式容易啲 adapt落呢個教育制度。。。

而我同我老公並唔係醫生同律師, 同校嘅家長好多都係做緊一般職業。。。
我自已識大部份俾小朋友私校嘅家長亦都唔係醫生同律師。 講真, Toronto有幾多醫生同律師或以上, 又有幾多間私校。。除非你係講緊UTS。

所以我唔係講緊 private school 有幾差, 只不過我自已係 Toronto 大。。 我個女又係。。。
我所知道一般嘅 public school並唔差過 private school。
而通常家長放小朋友去 private school 係因為 religion/ 包埋 lunch + after school care/ 會谷佢哋讀書。。。etc。

首頁

尾頁

跳至