論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

YeungHT 發表於 19-2-22 11:52
真心請教,點樣自己請工人的?經agent 請又貴又差(emoji)(emoji)

我都剛剛用手機app 請左過, 都係朋友介紹用, 真心唔錯, 回覆又快. 最正係佢地有大量選擇, 唔太貴, 好過我先前搵街舖同朋友介紹果D, 叫佢地俾profile 得果3, 4個楝都算, 我俾左皮幾野, 俾個agent 吹到好好, 又話佢地D質素好好有保證, 點知咪又係同其他一樣, 無太大分別, 綜合請左幾次經驗, 我覺得係人工問題, 乜人工就請到乜質素, 4千幾人工時薪仲低過最低工資, 佢地肯接受呢個人工都唔會係10槓全能, 但求正正常常, 俾10樣野佢做, 做到5樣我已收貨. 反正去邊間請都無乜保証, 所以最近呢次我就睇選擇先同睇價錢, 我自己楝衰左好過俾個agent 欺騙左. 我自己就唔鐘意印印的, 比較笨少少其一, 另外佢地英文唔得, 雖然我英文都唔叻叫做勉強講到基本, 但都唔會為方便自己同姐姐講中文的, 因為我其實想俾兩個小朋友有個英文語境, 佢地唔洗一定要文法啱, 但最少起碼敢講, 自己同姐姐溝通到. 我有個朋友就相反, 由細到大都請印印為左方便自己, 但最近就出事了, 一個小朋友interview 唔敢講英文, 你都估到interview 結果都唔會好啦, 另外佢話帶大仔去美國玩, 個仔其實好想去但最後拒絕左話怕講英文喎, 朋友而家後悔到死, 佢話下一個一定會請菲. 不過呢D都係我朋友圈的故事, 未必個個用得著, 又未必一定啱的.
我PM左個app名俾你, 唔公開費事人話我賣廣告又可能違反版規, 你自己有需要找佢地問詳情啦.

複式洋房

Elaine20 發表於 19-2-23 10:06
請問係唔係用MamaHelpers 或者 HelperLibrary, thx !

唔係呀, 呢兩間我都睇過, 頭果間同好多agency合作, 搵過佢地d agency又唔覆, 到幾日後覆又話俾人請左. 後面果間要俾月費先, 今時今日點解要收月費, 所以我無俾囉.

我PM間野俾你自己去望下啦.

複式洋房

tazbaby 發表於 19-2-23 12:25
我都想知道個app名,麻煩你pm我丫,謝謝!

已PM

複式洋房

shingno7 發表於 19-2-23 15:16
我都想知,可以PM 我嗎?THX

已PM了

複式洋房

麵包baby 發表於 19-2-23 16:47
求pm app 名,謝謝🙇‍♀️

已PM了

複式洋房

TBS 發表於 19-2-25 22:14
請海外定現成的?請問可以pm 埋比我嗎,謝謝

我個人比較鐘意海外, 次次都選海外。 斷約嘅我因為次次都唔趕用, 所以就唔會考慮, 因為完唔到約都唔慌好野啦。 有次搵左個完約, 諗住快啲, 因為諗住攪手續簡單, 但原來果啲工人好巴閉下, 佢地好多工選擇, 所以攪緊手續其間佢特然話屋企有事黎唔到, 跟住我要重新請過。 後來俾我發現左原來佢搵左另一份更高人工, 又唔洗睇細路嘅工。 自此果次後, 我次次都選海外費事煩。

我PM間公司俾你, 希望幫到手。

複式洋房

tammylo88 發表於 19-2-25 23:25
我個工人姐姐都喺呢個 apps度請番黎,初初我都覺得佢好好,但佢而家做左差吾多年半,呢年半俾左好多麻煩我 ...

其實請姐姐就算去邊間講到自己幾好都唔一定有保證, 真係好睇彩數. 正如我地打工一樣, 投行都俾到好高人咪一樣大把PK. 我地俾得果4千幾人, 點會係萬能呢.

已PM左你

複式洋房

Kathycwn 發表於 19-3-5 08:12
想問下你interview 問咩問題?同埋如果啱想簽約有咩程序?自己要搵agent? 第一次用apps, 唔太清楚,thank ...

我用果個App係朋友介紹, 佢地其實本身係間agent, 一條龍超方便, 自己係app睇啱直接聯絡個姐姐面試,我又試過無問題, 不過in唔啱。 佢地App又有另一隻係要聯絡佢地, 佢地幫你約面試。 我搵佢地客服, 幫我約面試時順手又俾要求佢地, 佢地又會俾另外一啲姐姐我再簡, 最後簡好左就通知佢地, 俾完錢就約係我公司附近簽約,跟住佢地就幫我攪。 之後姐姐黎香港, 佢地接埋帶佢驗身做身份証, 最後佢地送姐姐黎俾我。 全程超級方便, 我唔洗走黎走去, 又唔洗上佢地office, 請咁多次最慳水慳力係呢次。

複式洋房

wch237 發表於 19-6-18 10:34
回覆 explorerhk 的帖子

可否PM個app俾我,我等咗超過半年個姐姐都來唔到,agent成日拖,不如叫佢唔好來了,自 ...

你個case, 真係無理由咁耐, 坐船都到。 我PM左你了

首頁

尾頁

跳至