想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今年係去荃灣個間
摸龍母床外仲有祈福(要俾錢,仲寫明若成真, 要帶金牌同香油還神,唔可以生完先去,要一知道有左就立即去)
上星期先去左還左還神, 然後再祈保始安胎

但我就唔清楚只係摸床要唔要去, 因為傳統上其實有左唔應該入廟,但因為我係祈福,個度D人千叮萬囑我一定要一知道中左就要上去,我先咁快上去

大宅

回覆 LedTV 的帖子

因為我仲有祈福(係解簽個個COUNTER)
祈完之後有張紙俾返我,紙上面寫明祈左咩同要用咩還神,仲寫埋一中即還,D姐姐都話要立即,所以我聽佢地,一知道個個星期六就上左去

大宅

回覆 HaileyYP 的帖子

http://www.utravel.com.hk/DetailSpot.php?id=ADIRZREuA3A

其實係圓玄學院隔離
因為我地係自己開車上去,所以我都唔知搭咩車先到,但我諗搭的士上去會好D, 因為係一條山路,話長唔長,話短唔短,行上去都幾係野

大宅

回覆 Freesia_cat 的帖子

的士司機識去GA,我見好多的士上到佢,過左顯徑俱樂部,再前D(你留意住右手邊,)差不多到圓玄學院,右手邊有條斜路上去,一定要叫司機上去唔好自己行,因為都幾遠, 上到最上就係龍母廟

大宅

我講下我個次去GE程序,但提大家,要帶多少少現金上去,因為買返寶衣又係錢,祈福一次又係錢,d工成作人員幫你整好野,我見個個都會俾封利是佢地,意頭意頭

1) 我唔記得係初幾, 因為C6對通勝個D有D研究,佢揀左個好日好時辰同我上去(因為自己開車,所以我唔清楚係邊打的上去,但沿途都見好多人打的上去)(好日的話後來知原來初一,十五都算好日,所以去拜拜)

2)上到去,人超多,又乜都唔識, 但個度D工作人員都好好人, 你問佢佢會教你, 我同C6買左份寶衣,就向龍母拜拜,講我地ge願望

3)拜完,就交左幫一個專幫善信拜拜ge伯伯,你可以話佢再係祈咩,佢會講好多吉祥說話,之後我地就點蠟燭,點香,ok之後就拎份野去化寶

4)之後我地行左上去摸龍床(係二樓,有個婆婆睇住,會教你點做)

5)行返落,龍母隔離有幾個counter,我同c6入去睇下係咩,原來係解簽同祈福,我地冇求簽,所以就排隊,試下祈福(祈福係每個願計錢,好似係$60-100左右)我地祈左家澤平安,c6工作順利,再黎係開花結果早生貴子
頭2個都係年尾返去還神,但早生貴子,d姨姨話,要一有左就要返黎還神,仲要帶一塊金牌,心意香油上去, 因為佢話一有返黎還可以再祈龍母保護bb,祈福佢會每個福俾一張紙你,到時你就拎住d紙返去還神

其實龍母廟係一間好有系統ge廟,程序好清楚,同每個step都有人教你做

上兩個星期,岩岩check到bingo,個個星期六就上左去還神(咁岩係初一,又係超多人)

1)入廟要拜神,先買份寶衣拜拜
2)拎左張紙俾一個叫"珍姑"(唔好跟人一齊排,人地係排解簽,同埋每日有quota,會截龍)走埋counter話要還神就會有人理你,我俾左個金牌佢(我係買左一個小金牌,咁岩牌上係寫住健康, 佢冇話要幾大,係心意)
3)之後佢會帶你去龍母前還神,佢會講好多野俾龍母知,同求龍母保護bb等等
4)之後珍姑同我講,要我夠5個月時再上去還一次,然後佢叫我點"寶塔"(我唔記得係咩咁叫,總之係每個月初一點一個,點到5個月再上黎,我係一次過俾幾個月錢,所以每月初一廟都會幫我點,如果唔係,好似要個個月上去or要打電話上去,話你要點先得,每個月一盞$100)
5)然後又寫左張紙俾我,5個月再上去,最後我地俾埋香油錢就走了

總結, 2次上去,都唔知用左幾多錢,但我感覺唔係廟宇唔正經,要扼人錢,因為我諗其實唔係好多人知有得祈福,我同c6都係誤打誤撞先知道,之前完全冇聽人講過
我朋友話我阿b係金b因為未出世就花左好多錢,但花左錢,我個心又真係安樂好多,個心定好多,何樂而不為?

不過,心意ge野,隨心就好~

大宅

回覆 reg_franco 的帖子

我見佢放左係龍母前面,我見到個度都有唔少貢品

大宅

回覆 大肥豬b 的帖子

我新年時去,好似係2月頭,今次係摸完後第二個CYCLE中的

去年因為曾經小X過,所以今次希望有龍母保佑,所以咩都試(順帶一提,今個CYCLE係我重新再試後第5個CYCLE)

大宅

係呀,搵個好日子上去,求下健康家澤都好呀 :)

首頁

尾頁

跳至