自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

中銀開戶要一萬蚊,我仔剛剛18歲只係大學生,邊有一萬幾仟開呢?有d又要5仟,有無d銀行唔洗,有薄仔同提款卡呢?

男爵府

引用:Quote:原帖由 kikocheung 於 15-10-02 發表

原帖由 99dogdog 於 15-10-02 發表
我早兩三年前中銀開可以$0都得,冇最低结餘,乜改咗嗱!
無左啦,我都有中銀呢種戶口,問過話已經無左

男爵府

引用:Quote:kikocheung 發表於 15-10-2 22:23 無

原帖由 queenyeeyee 於 15-10-02 發表
咁如果之前已經開咗戶口係咪可以keep住冇最低結餘限制
我而家係問緊同個仔開,唔係我自己呀!

男爵府

引用:Quote:kikocheung 發表於 15-10-2 22:23 無

原帖由 queenyeeyee 於 15-10-02 發表
咁如果之前已經開咗戶口係咪可以keep住冇最低結餘限制
我而家個戶口都係無最低結存架,亦無手續費收,只係唔可以去櫃檯提款

男爵府

引用:Quote:原帖由 queenyeeyee 於 15-10-02 發

原帖由 可樂餅 於 15-10-02 發表
我都想知呢
中銀呢個如申請autopaid每項會收20蚊,不過我開黎都只係save錢,乜都無攪,我只用卡做提存

男爵府

引用:多口好奇問句,18歲都無自細養成儲錢習慣?

原帖由 foxwolf 於 15-10-03 發表
多口好奇問句,18歲都無自細養成儲錢習慣? 唔會幾千蚊都儲唔到嘛?如果無,咁開戶口作用又不大喎。

...
講真,開個戶口都唔係一定要一萬幾仟先開到麻?就算係,你咁講法,儲唔到錢開黎都無作用?香港地係咪儲唔到錢就無資格開戶呢?開左儲唔儲到錢就係另一個問題啦!你估個個人都可以有一萬幾仟可以不動戶咩?讀大學幾萬蚊一年,有我都比哂學費啦

男爵府

引用:尤其有啲公司一定要匯x, 無5k~10k又開唔到

原帖由 evakoo 於 15-10-03 發表
尤其有啲公司一定要匯x, 無5k~10k又開唔到。。。剛開工嗰個月一定無5k, 又要扣收續費....我覺得有啲銀行對 ...
我都覺得係架,你估個個都有一萬蚊可以keep住唔用咩?少過一萬又收手續費,無錢就無資格開戶?咩道理

首頁

尾頁

跳至