跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

幸福謝師奶 發表於 15-6-28 17:40
主恩15公係咩d機會都冇呢?
甲乙排第一都好細?甘即係点都要扣門?
15分我諗任合一間一熱門學校都比較忟水..

珍珠宮

wan_sosin 發表於 15-7-3 07:19
你呢個諗法無真正了解清楚,亨澤雖然小班,但開5班,自行收60幾人,甲乙再收60幾,收生唔算少。周就真係比 ...
4年前我個仔青澤第二志願入到但早2年己有人第一志願都入唔到.

wan_sosin    發表於 15-7-5 18:55

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-07-05+發表

原帖由 conniewktang 於 15-07-05 發表
主恩學生唔係特別叻,家長熱捧就乜人都會選擇這校,亦即乜學生都有。正如其他學校一樣,叩門入的會叻啲,至 ...
但睇升中成績主恩係的確好d

珍珠宮

引用:再繼續留意各校未來幾年的表現吧! +

原帖由 conniewktang 於 15-07-05 發表
再繼續留意各校未來幾年的表現吧!
早幾日同補習社負責人傾開。佢話主恩英文唔傀特別深但精英班既工作就普通班無既

珍珠宮

wan_sosin 發表於 15-7-5 23:35
升中派位會是其中一個揀學校的因素,但前人派得好,是否代表自己小朋友就能有大D機會?

其實讀書都好講小朋 ...

同我想法相同所以我就唔鐘意主恩同世德有精英班既制度因為我怕我個仔好大壓力, 佢係細B無乜鬥心有精英班的唔太岩佢. 我個仔成績都OK但唔係好自律,又唔係好受得壓力, 貪玩, 佢話中學想讀男校, 英華實考唔到(我亦覺得唔岩佢)得番長沙灣天主教. 要做定功課睇下同佢定下邊幾間做目標. 我如果KEEP到會係BAND 1生但我怕佢入到BAND1好辛苦.

珍珠宮

conniewktang 發表於 15-7-6 12:06
黎緊青澤都有精英班。亨澤就一向有精英班。我果個12月超細B,佢讀書一向都谷得同有鬥心,要做最好果個,我 ...
係咩?幾時開始呀?
我個仔一向課外活動有學英文, 但而家想加強佢講但仲未找到岩..中文又想佢加強下但坊間又無乜好選擇.

珍珠宮

conniewktang 發表於 15-7-6 14:19
青澤家長好似話在五、六年級設精英班
有無精英班有時我都好矛盾有精英班成效係好D.但無就小朋友無咁大壓力.

珍珠宮

wan_sosin 發表於 15-7-6 23:23
大家觀點差唔多

點解佢鍾意男校?選擇太少了!中學好難唔辛苦,尤其入到band 1,不過小朋友搵到目標,就 ...

佢話..MAMI你知我幾鐘意玩架啦,全部男仔好玩D. D女仔玩埋D野好無聊又嘈.

而我自己都有點意思比佢讀男校係因為我見我D朋友係男校或女校出黎個D同學比較多同埋聨繫得好D. 你知而家女多男少.一班可能得1/3係男仔1/3仲要係岩玩岩傾既就更少.返學同學埋唔岩玩返學又唔會開心呢.

珍珠宮

引用:Quote:jojoplanet+發表於+15-7-7+09:25+佢

原帖由 wan_sosin 於 15-07-07 發表
除了人口女多男少,另外band 1學校女多男少的原因,係升中制度有利女仔多過男仔,入到band 1的多是女仔,好多 ...
點做都有人話唔公平唯有做好自己本份。今日我睇主恩升中除左有兩個去左聖保羅男女校其他又唔係話好好。林護得一個

珍珠宮

引用:我自己贊成就近入學,跨區其實都辛苦。每間

原帖由 conniewktang 於 15-07-07 發表
我自己贊成就近入學,跨區其實都辛苦。每間好的中學都有叻學生,都有人入U。好似天水圍果間不知名的直資, ...
我都覺得同區好。我覺得充足睡眠好重要我𣎴知幾想個仔落樓下就係學校。

你係咪講李兆基?呢間好似唔太谷如果唔係因為仲有細仔唔想佢轉校我係有意考呢間搬入去

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+jojoplanet+於+15-07-07+發表

原帖由 conniewktang 於 15-07-07 發表
我都幾熟這區。我寧選葵青區學校也不會選它,直資不一定好,不是比錢交學費就係好,我會首選津校!師資其實 ...
我怕萬一派得差都仲有個選擇。你覺得吳祥川同83點?

珍珠宮

conniewktang 發表於 15-7-8 07:37
我教果間地區band one, 都有老師轉了去DGS教,因學校沒幫她續約,所以,津校和直資的師資差別不大。即使直 ...
我諗分別最大係學校語言環境.直資多點資源請外籍老師.

珍珠宮

conniewktang 發表於 15-7-8 14:16
係。如英文小學,卻又要忙補習中文。其實中文比英文更難學好!英文會話相對容易搞掂。

...
全對...

珍珠宮

conniewktang 發表於 15-7-8 14:24
中國人社會,中文唔好點搵食。就算放洋升學,至少要在主流小學完成中三課程,識多啲中文先!

...
十分同意, 所以有D人話小朋友讀國際學校唔識講中文我覺得好好笑.

珍珠宮

wan_sosin 發表於 15-7-8 17:13
係啦,都唔明點解攪到小朋友唔識講中文,除非真係諗住第日去外國唔返香港.我有朋友一早已經移民澳洲,但小朋 ...

我覺得學中文係好重要. 識多樣野對佢地百利而無一害. 而係有限度資源下我覺得TRAIN咗GRAMMAR先好D. GRAMMAR得識多D生字ORAL就會快上手.

珍珠宮

netbieshan 發表於 15-7-22 09:15
仲以為叩門位得5,6 個㖭
查實每班通常有2-3個叩門位, 學校用盡5班就有10-15個. 但如果叫門生資素一般又或者佢少班D.佢可以唔收咁多

珍珠宮

幸福謝師奶 發表於 15-11-24 10:22
所以就難抽中LOR......

今年周演森都難入左呀, 有小朋友都入唔到....

四年前我個仔同學大抽奬入咗周演森係第9志願..今年咁搶手..

首頁

尾頁

跳至