自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

應該只會喺大陸錢包扣 ,因為大陸錢包無錢所以出唔到閘?

翡翠宮

czl115 發表於 23-3-20 21:00
我之前已經試過,入閘前明明係用wechat pay hk嘟,都成功入閘,但出閘時扣錢竟然係扣大陸錢包,而唔係香港 ...

咁其實扣大陸錢包有乜問題?好正常,開通時就係連結大陸錢包。

其實想用香港資金用乘車碼仲有招,係用雲閃付,扣香港銀聯信用卡。

翡翠宮

lemontea520 發表於 23-3-21 21:49
因為認證個陣係用香港錢包,轉左大陸錢包係無餘額又無綁卡,要搞又要認證過。仲要我唔知點解認證個part不 ...

可能要綁大陸戶口到大陸錢包認證下先解決到

翡翠宮

ydoris 發表於 23-3-22 09:05
請問我有國內支付寶及wechat,已綁置備錶行卡。我想用餘額,吾知點入錢落去,我吾知點解兩個APP都有幾十蚊 ...

餘額唔夠錢會自動扣銀行卡。一般綁咗大陸銀行戶口可直接消費,唔洗入錢到餘額。

如果想用埋啲餘額,可以消費前從大陸銀行戶口充值到剛好夠數。

另外玩下雲閃付,扣香港銀聯信用卡,都普遍用到,又有全國乘車碼。

翡翠宮

ydoris 發表於 23-3-22 09:38
明白,我傻傻地N年前申請左中銀張銀聯卡了。不過我有國內銀行戶口,又有支付寶同wechat,應該吾洗開埋雲閃付 ...

相反地,有銀聯信用卡,當然要玩下雲閃付啦!大大減少用國內銀行戶口,唔洗入咁多錢入去。

銀聯信用卡消費完返香港先找數爽好多 ,唔知你邊張中銀,中銀好幾張手機支付回贈好高:大灣區鑽石卡4%、青年卡5%、icard10倍積分。

可以店鋪掃碼支付;雲閃付App內有全國乘車碼;好多apps如12306、美團、去哪儿、攜程收雲閃付;就連微信點餐都有得揀用雲閃付,大量用到銀聯信用卡,咁我唔會揀用大陸戶口。

當然都有機會遇到用唔到銀聯信用卡嘅情況,有大陸銀行戶口做後盾就無有怕。
attach0/tmp/phpq2FND5

翡翠宮

moomin1012 發表於 23-3-22 13:21
又話wechat pay 可以支援深圳地鐵?身份已認證

可以,但要用大陸錢包畀錢。

未有大陸銀行戶口有2個選擇,香港支付寶乘車碼可以用香港信用卡;雲閃付乘車碼可以用香港銀聯信用卡。

翡翠宮

moomin1012 發表於 23-3-22 13:41
就係冇大陸錢包,
請問知唔知其他話支援wechat pay hk 付款的商店,使唔使有大陸錢包?謝謝
...

寫明支援港版就唔需要大陸錢包。

無大陸銀行戶口,最好用齊呢3個apps頂檔:雲閃付、香港支付寶、香港微信。

翡翠宮

ydoris 發表於 23-3-22 10:12
吓,吾識WOR。我睇返係白金銀聯雙幣卡。咁講又合理WOR,仲有得儲分。吾洗下下專登啦返去入錢。有埋常用既ap ...

如果係呢張,手機支付有2%回贈,包括二維碼嘅雲閃付及BocPay;手機nfc支付Huawei Pay及Apple Pay。

仲有呢張卡嘅實體卡及手機nfc拍卡,可以坐深圳地鐵、巴士、廣州地鐵、廣深和諧號……等等。
attach0/tmp/phpglzWrU

翡翠宮

melomame 發表於 23-3-26 09:12
請問boc pay 可否代替云閃付?
我有boc pay有双弊卡
但不知為何开不能閃付話电話不对

北上消費的話,BocPay比雲閃付差好多,主掃好多碼都掃不到,內地APPS支付更加完全不支持。

須要用中銀雙幣卡的香港號碼注册雲閃付賬戶,再綁定中銀雙幣卡。如果也不行就嘗試找中銀客服處理。

翡翠宮

fatfour 發表於 23-4-23 11:07
各位:

用雲閃付分別起東門商鋪買衫小食都冇問題,連起鄉下飯店都收雲閃付。 ...

綁銀聯信用卡用?被掃、主掃都經常得?

翡翠宮

jadepearl 發表於 23-4-23 13:06
回覆 lyh80115 的帖子

開了云閃付內出行的深圳通碼, 但入不到閘, 最終用了alipay hk.

下次我又實測下雲閃付深圳通先

香港支付寶乘車碼坐唔到深圳巴士,要開個大陸支付寶;而理論上雲閃付嗰個都得……。可以準備埋有閃付功能銀聯實體卡,或考慮買張深圳通卡。

翡翠宮

hinhin_ma 發表於 23-4-23 13:44
云閃付果個在西安, 洛陽...是地鐵公交都用到, 在深圳就因為未搭過公交, 5知得5得, 但見佢是深圳通碼, 應 ...

睇其他forum用雲閃付係坐到深圳地鐵、巴士。

另外又見到報料,雲閃付無廣州地鐵乘車碼,但話可以用佛山地鐵乘車碼都坐到廣州地鐵

翡翠宮

hinhin_ma 發表於 23-4-23 17:50
會5會用深圳果個來搭地鐵? 因為是深圳通碼, 理論上可以用...

深圳嗰個係深圳通乘車碼,理論上可以坐地鐵、巴士。

不過有時總有意外,我用香港碼搭巴士都係有啲車畀唔到錢。

翡翠宮

jadepearl 發表於 23-4-23 13:06
回覆 lyh80115 的帖子

開了云閃付內出行的深圳通碼, 但入不到閘, 最終用了alipay hk.

除咗乘車碼,銀聯實體卡或者手機銀聯拍卡都得。

呢期手機拍卡每日有1次9折優惠,有多啲卡應該可多次。但以香港卡計,好似只有蘋果、華為機綁到銀聯卡。
attach0/tmp/phpG11CTW

首頁

尾頁

跳至