自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

我經常都話,綁銀聯出品雲閃付app先make sense ;配微信、支付寶梗係唔好用。

我之前去深圳9成9用銀聯信用卡,主要經雲閃付,小量BocPay。返到香港直接用人民幣還錢,賺4-10%回贈
attach0/tmp/phpuYxHo1
attach1/tmp/php3ryGHL

翡翠宮

mongng 發表於 23-12-21 23:05
用人民幣扣人民幣定港幣?我唔識整扣人民幣

雙幣卡綁雲閃付喺內地消費一定扣人民幣喎,除非你嗰張唔係雙幣卡。

翡翠宮

lyh80115 發表於 23-12-22 09:26
我經常都話,綁銀聯出品雲閃付app先make sense ;配微信、支付寶梗係唔好用。

我之前去深圳9成9 ...

再show雲閃付最近交易,香港食嘢、搭港鐵/巴士每程平$1、昨晚落咗單淘寶無手續費 ,全部賺4%回贈起。雙幣卡分別直接還港幣及人民幣。
attach0/tmp/phpMc6gNa

翡翠宮

loved 發表於 23-12-22 10:09
你邊間銀行嘅銀聯?我中銀同安信都無問題

安信earnmore?呢期內地消費7%回贈好唔錯!

翡翠宮

mongng 發表於 23-12-22 10:48
雲閃付用到,係想wechat可唔可以扣人民幣找人民幣,因為好多餐廳用WeChat 程式落單,可以直接用人民幣戶口 ...

得咗好耐,16樓有財付通字眼就係微信點餐用雲閃付+銀聯信用卡。條件係開通咗微信大陸錢包,點餐前切換到大陸錢包,進入付款方式揀雲閃付就用到銀聯信用卡,賺到高回贈以及香港還人民幣(雙幣卡的話)。
attach0/tmp/phpk3T0m8

翡翠宮

tutik 發表於 23-12-22 10:23
係咪download個雲閃付app??
唔知點解我駁中銀張雙幣卡(有銀聯)落WeChat都唔得!!
...

中銀雙幣卡綁到香港微信,但只有1倍積分;應該綁唔到大陸微信;最好綁雲閃付、BocPay、Huawei Pay、Apple Pay用,賺4%以上回贈。

雲閃付係app,直接銀聯出品,所以雲閃付完全等同於銀聯。北上有掃碼、大陸apps付款、微信小程式付款、乘車碼……等等功能,好好用!

如果香港微信綁JD卡、信銀銀聯好啲,4%回贈。

翡翠宮

loved 發表於 23-12-22 13:47
係 earnmore.!我吾知回贈幾多,但綁左落錢包就係咁碌

唔知回贈幾多唔緊要,最緊要上OmyCard登記,咁先有7%回贈
https://www.primecredit.com/credit-card/latest-offer/china-macau-cash-rebate/

翡翠宮

tutik 發表於 23-12-22 13:41
是大陸WeChat 嗎?我就唔得,下次經過中銀入去求救。

綁到香港微信,港幣簽賬。不過正如前面所講,用BocPay、雲閃付消費先係正路,盡量用,咁先有高達10%回贈。

翡翠宮

Yelee 發表於 23-12-22 20:23
請問內地微信用內地電話號碼開,雲閃付是香港電話開,這樣內地消費付款時是否也可以用到雲閃付?
...

微信小程式支付可以用雲閃付,係彈出手機內雲閃付app操作,雲閃付app當時登錄邊個賬號就用邊個賬號,同微信賬號無關聯的,所以唔須要擔心電話號碼是否一致。

至於店鋪掃碼、apps付款、乘車碼等係雲閃付既有嘅功能,唔需要借助微信,北上時盡量用,無手續費,只要研究下用邊張回贈高嘅銀聯信用卡。

翡翠宮

christyheihei 發表於 23-12-22 20:39
Boc pay 係咪要用返中銀信用卡咖?

係呀,BocPay中銀出只綁中銀銀聯;其他銀行都有出銀聯二維碼apps,reward+、omycard、建行港澳、icbc、八達通等等,都只用自家銀聯卡。雲閃付就可以通殺,以及功能多好多!

翡翠宮

liy7239 發表於 23-12-23 13:33
想問雲閃付需唔需要好似微信咁又要影身份證又要影大頭相認證?謝謝。
...

唔需要再搞,因為張銀聯卡已經有晒您的個人資料。

liy7239    發表於 23-12-23 15:16

翡翠宮

Ritzmary 發表於 23-12-23 13:55
痕身儲蓄戶口嘅提款卡算是 debit card. 但綁不到微信大陸錢包

如果玩儲值,Tap&go銀聯、八達通銀聯,都可以綁雲閃付內地使用了。

用轉數快增值以上兩個apps,Tap&go嗰張仲可以增值人民幣。呢期佢哋都有做回贈優惠,可以留意下。

翡翠宮

Monash 發表於 23-12-25 01:02
岩岩先開返八達通張銀聯卡, 宜家做緊消費推廣上限定回贈$200
岩曬近排上去飲飲食食用

見Tap&go銀聯都做緊每200回贈20,但好似只限掃碼支付,網購、微信點餐可能無 ;八達通銀聯好似唔限。

翡翠宮

小余 發表於 24-1-20 22:19
回覆 lyh80115 的帖子

謝謝各位意見, 去完北京旅行返來回饋一下:

雲閃付連大陸支付寶?點玩法?

我只知道微信小程式+雲閃付crossover

翡翠宮

小余 發表於 24-1-21 16:01
回覆 lyh80115 的帖子

我係去完大陸返來 (在大陸時有開通用過云閃付)香港後嘗試開大陸版alipay戶口. 再亂 ...

哦,係淘寶收雲閃付,都好一段時間,佢唔係綁定咗大陸支付寶嘅。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊