烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:回覆+one7892008+的帖子 焗緊,好緊張!

原帖由 lego2029 於 13-01-06 發表
回覆 one7892008 的帖子

焗緊,好緊張!
Keep住check呀,一焗熟左之後就好快燶

男爵府

引用:回覆+one7892008+的帖子 太遲...已經燶咗.

太遲...已經燶咗.
都話架啦 180度焗20-25mins

男爵府

引用:回覆+one7892008+的帖子 唔好意思,第一次

唔好意思,第一次焗嘢...其實我就咁放焗盤上面焗,係咪唔啱架?係咪要放張錫紙咗者牛 ...
放牛油紙最好啦,同埋焗盤吾好放係上或下面,要放中間,仲有要用上下火黎焗,吾好淨係用一邊。應該仲有一半曲奇未焗?

男爵府

引用:回覆+one7892008+的帖子 係呀...仲有一半

係呀...仲有一半未焗...希望第二爐無事啦..
哈哈,吾緊要啦今次之後就有經驗啦

男爵府

引用:回覆+one7892008+的帖子 第二爐成功!多謝

第二爐成功!多謝哂你個食譜!
好吾好食

男爵府

引用:Quote:原帖由+one7892008+於+13-01-05+發表

原帖由 nicolawai 於 13-02-14 發表
唔好意思,想問牛油放軟後,咁佢唔係溶哂架嘛,仲有形狀架嘛,咁撈渾後會唔會溶唔哂,跟住變左有d會冇牛油@ ...
吾會架,你用手慢慢搓埋佢就得,一開始好似有好多粉都搓吾埋咁架,不過慢慢黎,你手既體溫就會慢慢溶左d牛油,之後就會搓成面團架喇~~~

男爵府

引用:我試整左啦~成功了係搓粉有D難好攰~+

原帖由 cheese08 於 13-02-18 發表
我試整左啦~成功了係搓粉有D難好攰~
好無食

男爵府

引用:我試過整但吸模好難,+舊粉團痴住個模,+係咪

原帖由 conly 於 13-02-18 發表
我試過整但吸模好難, 舊粉團痴住個模, 係咪要"look"開咗之後再雪返硬佢先吸模會好d?
...
如果太難cup,吾洗look開佢,就咁成舊包住保鮮紙放入雪櫃雪15分鐘左右,拎出黎再look開就得,如果都會痴,就灑d而粉上去再cup啦

首頁

尾頁

跳至