親子旅遊

跳至

首頁
12345...28

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

霸個頭位先

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我上次去布吉, 第三日先開始租車, 叫租車公司開架車到酒店交車, 還車就晌機場, 開頭話要收附加費, bargain後waive左.
原帖由 KristyMum 於 09-10-6 09:56 發表
布吉酒店仲有咩介紹? 要平平地啦!旺季酒店都幾貴, sugar palm karon resort都要5-6百
抵達已經晚上10點幾, 仲有無車租?
睇左d blog, d 人都係機場租車, patong有無租車公司架?
7 人車幾$$?

麻煩報報料:wa ...

侯爵府

有個方法可以好快, 就咁攞住條水喉沖, 跟住等佢自然風乾, 再倒少少漂白水落廁所, 攪掂
原帖由 JChan 於 09-10-6 10:50 發表
I am lazy.

I want to do it efficiently, so quickly.

一向行"懶運" (learnt from Master so),舒服慣.

侯爵府

救命丫 老豆啱啱話我聽個工人, 就咁直接吐痰落個垃圾桶度, 有冇衞生常識架 妖~~~~

侯爵府

番到去點只丙, 仲要佢用漂白水洗乾淨個垃圾桶先俾佢zz
原帖由 LongRyan 於 09-10-6 13:21 發表

笑c我, 可能佢真係會咁做.

返去見丙啦, 隔住電話唔夠力度, 要比埋你個樣佢睇先至驚架.

侯爵府

咁你家姐係咪唔識煮
我係大家姐唔識煮, 但細妹就煮嘢頂呱呱
原帖由 portiabb 於 09-10-6 13:09 發表
其實關大細女事咩...我係細女...以前屋企都有姐姐..咪一樣識煮

侯爵府

呢個係咪滋潤糖水? 唔流鼻血飲唔飲得
原帖由 smypig 於 09-10-6 14:47 發表

呢個我成日煲 ka~
因為我 C6 見親我都流鼻血 KA~

侯爵府

LongRyan,

係咪所有agent都有boarding house架? 我果間agent好似冇, 咁可以點樣安置工人 , 我工人重感冒, 好大可能係SUN放假傳染番來, 唔知會唔會係h1n1添, 屋企有老人家又有細佬, 唔想佢留晌屋企, 點算

侯爵府

我agent係細公司, 所以唔會有太多工人要收留, 平時佢係用自己屋企收留工人, 但呢個case, 我驚佢唔肯收留佢
原帖由 LongRyan 於 09-10-7 11:31 發表

無理由無呀, 工人等visa or 比人炒都要有地方收留佢地. 不過係有權唔比你工人返去, 因為你請左佢contract係寫明要stay係僱主屋企. 我agent係由細玩到大d fd黎, 所以無所謂. 放假梗係c左去Causeway Bay啦, 我果個都 ...

侯爵府

佢同阿女同房, 我尋晚嗌佢出廳瞓, 好似好衰咁, 病仲要瞓梳化
原帖由 LongRyan 於 09-10-7 11:37 發表

上次我工人睇第一次唔得, 第二次e生比抗生素佢食, 第二日即刻好好多.

侯爵府

唔好話晌屋企, 出街都好少唱k, 新歌唔識唱, 舊歌又嫌老土mouth:
原帖由 LongRyan 於 09-10-7 11:38 發表

佢無講, 當時我心諗, mud依家重有人係屋企唱k咩 .

侯爵府

一模一樣喎
原帖由 GaryF 於 09-10-7 13:00 發表
咁橋既?!
我阿姨個工人又係放完幾日假返嚟病左呀, 手軟腳軟行唔旭兼發高燒! 睇完醫生之後就叫佢入房隔離, 不過佢就自己一間房, 但阿姨就要自己搵食囉! 所以有工人既要小心啲呀! 我估呢輪真係好易中招!

...

侯爵府

上次你隔離左個工人幾多日? 其實怕唔怕晌boarding house同其他人一齊住交叉感染? 可能本來唔係豬仔都變左係
原帖由 LongRyan 於 09-10-7 12:10 發表

我果間都係細agent, boarding house得三,四百尺.我唔覺得好衰,你同佢講因為swine flu. 我重衰,尋日收起佢個mobile, 每晚做晒野先比番佢.  

侯爵府

扣就一定唔會扣, 費事俾佢話唔係佢唔肯做嘢, 係我迫佢請sick leave, 係咪要俾$$作膳食? 幾$一日?
原帖由 LongRyan 於 09-10-7 15:16 發表

兩日, 上次boarding house得一個工人係度住等visa, 所以唔怕.

順帶一提, 如果佢病無做野, according to the labour law當日係no pay, 但扣唔扣你自己決定. 我同工人講今次唔扣, 但下次就會扣, 等佢唔會咋病. 當 ...

侯爵府

呢個糖水我成日整, 因為好鐘意食, 仲原來咁滋潤, 怪不之我d皮膚咁滑滑
原帖由 smypig 於 09-10-8 14:40 發表

呢個糖水超潤...不過唔好落太甜...野痰

侯爵府

你果頭好熱咩? 我呢幾日連風扇都冇開都唔覺熱.
原帖由 LongRyan 於 09-10-8 14:29 發表

好野, 等我又整比阿仔飲先. 佢呢兩個星期勁鼻敏感, 瞓冷氣又唔得, 吹風扇又熱醒, 攪到我幾晚都無覺好瞓.

侯爵府

講起就嬲la, 佢已經病架la, 夜晚瞓覺開風扇開到最大, 但又要蓋被, 同佢講發燒唔好蓋被散唔到熱, 佢竟然話唔怕蓋被熱, 因為會開大d個風扇, 問佢好番d未, 又扮哂c話同之前一日一樣咁差, 跟住同佢講話咁你要去e院, 要佢請病假但係要扣$$, 即刻轉呔話好番好多, 完全唔想再理佢:;pppp:
原帖由 smypig 於 09-10-8 15:31 發表

妳個工人"典"呀??

侯爵府

做乜有正嘢我哋冇份架
原帖由 KristyMum 於 09-10-8 11:25 發表

收到, 好正呀!!

你留意下呢間
http://www.marriott.com/hotels/travel/hktkb-courtyard-phuket-at-kamala-beach/

你地兩房可能都夠住, 我地小朋友大d, 3房會好d. ...

侯爵府

點解你平日都可以煲到湯架, 煲湯起碼要兩粒鐘, 早放工都唔得喎
原帖由 portiabb 於 09-10-8 15:42 發表
尋晚都煲左木瓜雪耳湯...有無咩唔係木瓜/雪耳ga

侯爵府

唔使問, 梗係吞pop
原帖由 portiabb 於 09-10-8 15:49 發表
你咪理我啦...總之煲足3個鐘ge老火湯...1 week緊有1次

首頁
12345...28

尾頁

跳至