烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

在"65度湯種麵包"一書中見到其中一種材料是"克寧姆粉",當我SEARCH時發現有些說是吉士粉,又些說是布丁粉,到底那種粉呢?

大宅

原帖由 vvvir 於 09-3-5 05:40 發表

克林姆係cream
係由雞 玉米粉 牛奶 牛油......等做成既
比你個材料
你自己整吓
幾好食
1.牛奶200g,煮滾
2.低筋麵粉12g 玉米粉 8g 過篩加入40g砂糖.加入2個蛋黃攪勻成糊狀再加1牛奶慢慢加入拌勻
3.再用小火煮成稠糊 ...

等我試下先,多謝晒!

大宅

原帖由 vvvir 於 09-3-5 05:40 發表

克林姆係cream
係由雞 玉米粉 牛奶 牛油......等做成既
比你個材料
你自己整吓
幾好食
1.牛奶200g,煮滾
2.低筋麵粉12g 玉米粉 8g 過篩加入40g砂糖.加入2個蛋黃攪勻成糊狀再加1牛奶慢慢加入拌勻
3.再用小火煮成稠糊 ...

我今日煮咗啦~ ~ ~真係好好味,好似奶黃包啲餡。
但我煮不到完全滑身,成糊後見到有些小粒粒,想問下可有什麼辦法改善呢?

大宅

原帖由 tammy2008 於 09-3-8 23:30 發表

是否太大火呢....

煮呢類...cream狀物.....唔可以過火 ~

我是用最細火的了.......

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-9 00:07 發表
要好似煮粟粉個隻椰汁糕咁,較到最細火,一邊加一邊攪,一直攪到煮熟哂先滑架。

另外,vvvir係唔係打漏左幾多ml奶?

係唔係10ml? ...

我的意會是---2.低筋粉......成糊狀後把1.的牛奶慢慢分次加入拌勻

我今日是這樣煮,不知是否有錯。

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-9 02:23 發表
我叫依類醬就吉士忌廉,我個blog入面用來整糯米糍,整包都得。

鮮奶 250g
糖 30g
牛油 20g
蛋 半隻
吉士粉 25g
粟粉 5g

做法:
1. 吉士粉、粟粉、糖及蛋混合,加入25g 鮮奶拌勻。
2. 225g鮮奶與牛油慢火煮沸,邊攪邊加入吉士 ...

都好似喎~ ~ ~但妳這個就要買多樣妳話"好鬼食,甜到死"的吉士粉,vvvir那個就用了低粉......
我今日也是煮好了先入雪柜,然後拿了出來做包包餡,明早才入爐,現在也幾期待,很想知道焗出來是否與奶黃包一樣,我好鍾意食奶黃包的。

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-9 02:57 發表

唔同架!吉士粉有分免煮同要煮架,我依隻係要煮嘅,成份好似粟粉咁(帶點香味同顏色),一煮就會杰。

我中招個次係買左一大包免煮吉士粉:-(

如果想整到奶黃味,要加埋椰漿先似架,妳而家整個隻係味道清d嘅。 ...

好致命呀!
咁我可以想像到個味道有乜分別啦。依我喜好,即是我一定要去買返包"要煮"的吉士粉啦!

大宅

啲包我食咗啦!原來用來包餡好好味,但我嫌甜咗少少,下次會減些糖。另想問下如果加多一或兩隻蛋黃可行嗎?我想那蛋香可以再出些。

大宅

原帖由 vvvir 於 09-3-10 17:37 發表

我都好中意個味
我自己都會減糖
蛋應該可以加~~

多謝妳vvvir

首頁

尾頁

跳至