2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我2月7日照 oscar, 3月22日見醫生.

你地呢? 唔知會唔會在醫院見到大家呢?

複式洋房

回覆 johnnycy 的帖子

明天就 10w 了.....

複式洋房

MichelleManMan 發表於 12-1-10 12:21
我係2月3check 唐氏,3月15第一次產檢,預產期係8月10

我同你同一日預產期呀...
不過我2月7日先 Check Oscar, 3月22日第一次產檢....

複式洋房

咦...我都係8月10日呀...
估唔到呢個 group 裡面已經有兩位 jm 同我同一日, 仲要一齊響廣華 tim!!!
好嘢...有伴了~~~~

best-horse  我暫定係8月13日預產期(呢個日子只係去診所檢孕時,e生推斷的).16/2 唐氏,1/3產檢  發表於 12-1-11 08:11

複式洋房

唔係逢星期三就係一週嗎?????

複式洋房

johnnycy 發表於 12-1-10 14:51
回覆 benfion 的帖子

咦,不是fri才10w

我醫生係用我最後一次 m到的第一天減兩個月加7日計的....
同上網計法一樣.....

複式洋房

johnnycy 發表於 12-1-10 16:28
係?但係8月10係fri,甘即係代表每到fri就一weeks,
甘你每月的m期是相隔幾多天?
我自己就28天左右的!不過 ...

哦....但我係用最後一次 m 的第一天計...
那天是星期四, 所以我咪當逢星期三為一週囉...
等你覆診請教醫生後再教我計丫.....
另外我想問問你覆診是定期檢查定係甚麼檢查,
因為好多朋友都建議我找個婦科醫生跟跟好d...
但無病無痛, 我都唔知點同護士講....唔通直接話我想揾個醫生關心我個b????

複式洋房

johnnycy 發表於 12-1-11 22:55

定期到婦產科醫生檢查 , 現階段1個月1次 , 可在U/S 見到 BB , DR 會開埋葉酸, 鈣片.. ...

我想問呢??
你地睇o既婦科醫生駛唔駛 book 架??
因為我之前睇果個唔好, 我想轉個dr, 但唔知邊個好, 上網看到葵芳張智醫生好似幾好, 但佢都要 book...
有時有d urgent 情況...唔一定可以等到 book 果日睇, 但急証又怕佢地覺得係小事, 有排等...
所以都唔知點好.... (因為呢兩日去vv, 都有少少紅....但唔係太多....我相信應該唔太大問題, 只係想如果可以睇下醫生, 可以再安心d....)

複式洋房

michellemanman 發表於 12-1-11 18:30
我係5w第一次Check時E生用最後一次M計,就話預產期係9/8…之後8w時再返去照超聲波, 照完話係推遲左一日10/ ...

我想請教你睇邊個醫生呀, 可以介紹下嗎?
因為我之前照超聲波個醫生好求其....
問一句, 答一句, 我第一次懷孕, 我點知我應該知d咩....
佢完全唔教我點做, 只係寫張紙叫我排醫院, 我唔問佢, 佢都唔會寫多張醫生紙俾我俾公司....
照就只係話"唔係宮外孕, 得啦...寫張紙俾你去排醫院啦""不過依家照無事, 唔代表之後無事, 唔放心就遲d再黎照啦...好多孕婦都係過一排就無左架喇, 所以依家唔好咁開心住呀!"

激死我了....邊有 d 醫生咁講嘢架.....永遠都無鼓勵人, 只係想病人擔心....
所以我想揾個好dd o既醫生呀....

複式洋房

謝謝你, 我試試聯絡下先~~~ thanks

複式洋房

angelakaman 發表於 12-1-12 19:28
只睇廣華一定唔夠
我生第一胎時
對面床個女仔就係無睇過私家

咁我要快d揾個好o既婦科醫生 check check 先...
我仲以為身體無咩大問題, 就不用睇醫生 tim....

複式洋房

但可否 request 睇架??
or 會唔會有相俾番 and report 媽媽呢??
是否即時知結果呢??/

複式洋房

johnnycy 發表於 12-1-17 17:47

Request 都無用,個mon只有一個向住醫生!當然無相和報告啦!

我都想叫老公都去睇下, 但如果老公睇唔到, 咁唔好叫老公請假了....
留番d假遲d用...

複式洋房

kakashi 發表於 12-1-19 13:41
過程都好快, 入去擺抵預約紙, 簽埋同意書(attached係預約紙後面) 等叫名.
我去5號房, 入到去如果阿b合作, ...

謝謝你的分享, 我仲等緊照 oscar, 我要等到2月7日呀...好心急...
咁你照完之後, 廣華有沒有比"照結構"的日期給你, 還是這是醫院不提供呢???

複式洋房

yipsoso 發表於 12-2-3 10:07
回覆 angelakaman 的帖子

廣華是第一間公立上年中已唔收b6,我登記個日見的都係有身分證的b6,無身分證唔 ...

太好了.....大喜訊息.....

複式洋房

littehoneybaby 發表於 12-2-2 18:44
我係做完唐氏3Feb 個幾月後13 March 先做第一次產檢。

祝一切順利呀~~~

複式洋房

daphnechan0119 發表於 12-2-2 18:19
HIHI各位,
我都係排左係廣華,不過7/2先第一次產檢&27/2驗唐氏...
而家c+醫生話阿B都13W1D大啦,EDD係8/8...

咦....我7/2 下午驗唐氏, 22/3 才第一次產檢呀....
你驗唐氏時第幾週呀??

複式洋房

apeinbws 發表於 12-2-3 16:23
我都係8月,現在已13w la 但好似仍未見肚?

過了今個星期, 你的肚應詃會大了...
因為子宮在今個星期快速成長....
至於bb, 現在約3英吋左右, 所以應該仲係好細粒啫...
不用擔心~

複式洋房

回覆 littehoneybaby 的帖子

複式洋房

daphnechan0119 發表於 12-2-3 12:48

我27/2驗唐氏差2日就17W...我諗佢定左我係中期篩查,所以咁遲先做><

你好遲登記嗎?

首頁

尾頁

跳至