自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

小一學生,每星期 4個興趣班, 星期六補中文和英文。

每星期共花6小時,算多嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

siuling0119 發表於 19-9-25 06:15
我覺得多呀,扣埋做功課D時間,應該就已經要食飯冲涼瞓覺
因為學校好近屋企,加上每日最尾一節是做功課,基本3:30已經回到家,亦最少完成一半功課。

平日在附近商場學跳舞,体操,鋼琴,戲劇,週末上門補中文 和英文。(除中英文補習,其他是小朋友要求學的)

除鋼琴要練習(有空才練),每天放學回家沖涼加休息到4:30,用1小時溫習或做功課,1小時參加活動。每日最少有1一2小時去玩。 星期六下午和星期日是自由時間,除非測驗考試時,才要抽時間溫習。

我覺得算合理,但我老公嫌多。已經cut左畫畫,羽毛球,數學。

侯爵府

sunnymama2 發表於 19-9-25 08:09
可否分享你其中一日的時間表,我仔每日只瞓8個鐘,成日趕趕趕
我小孩能睡9一9.5小時,8小時好似小左d

侯爵府

SaBB 發表於 19-9-25 08:20

我覺得weekday 4 日出去學野太多。2 樣maxi.
因為每天最後1堂是做功課,能完成80%功課。430一600上興趣班,6一7玩,7一745食飯。745一9就check功課,溫習或者睇電視。
9點上床,朝早7點起身。

侯爵府

木土土 發表於 19-9-25 11:47
老公嫌多,理由係咩?

唔想家庭花太多錢,唔想小朋友花太多時間,唔想湊佢去興趣班既太辛苦?
平日佢都無乜時間陪小孩,只係見到我為找合適的課程(要夾時間和找優質老師/課程) 而苦惱,咪叫我唔好報咁多。

除左長笛是老師提議,其他都是小孩喜歡,並且學左2年以上。本來小孩有興趣繼續學畫畫,但都cut左。

侯爵府

princessgw 發表於 19-9-25 21:25
多。

我覺得似,你每日食完lunch,老細捉入房開會一粒鍾,日日如是,你覺得點?
如果老細日日捉我入房煲劇,都ok

4樣興趣都無迫佢考試或考級。

侯爵府

fupigpig 發表於 19-9-25 14:24
same here
我仔啱啱升小一,佢都係每日放學好攰,我完全理解㗎,6歲人要6、7點起身,直落做埋功課 ...
所以我揀近的學校(步行10一15分鐘),仲有放學前差不多已經做哂功課。每日最少有1一2小時玩,9一9.5小時睡。

侯爵府

Queenie_yy 發表於 19-9-25 13:59
其實我覺得小一未洗補習咁快,父母都教到
主要係找native speaker 教英語 和 普通話。我d口音唔純正。

侯爵府

木土土 發表於 19-9-25 22:01
咁你老公係覺得,你花太多時間係個仔既既課外活動上,令你忽略咗d佢覺得更重要既事
...
因為剛上小一,要夾過哂d時間。 下個月開始,個時間表就定好哂,再睇下是否要cut。

但小孩就樣樣都話想玩。

侯爵府

Elenalan 發表於 19-9-25 08:27
我覺得就近入學好重要,我地返學15min路程,去興趣班係10min walking distance, 所以我女仲每日有時間去公 ...
。好多小孩每天花1一2小時在交通上。用這1一2小時,俾小孩玩,好好多了。

侯爵府

pigpig_b 發表於 19-9-25 22:17
小朋友接受到/全部都系自己喜歡就唔會覺得辛苦。

大人辛苦嗎? 湊嚟湊去,就時間
夾時間比較煩。
因為有2樣上門,,1樣在學校學。其他行3一10分鐘去center, 平日工人坐在centre可以休息一下,玩手機。

侯爵府

mimuib 發表於 19-9-26 04:05
好羨慕,我見你地好多小朋友可以一個鐘完成功課
同訓練佢自己半小時食完飯一樣。如果係因為佢唔專心,引致1個鐘內做唔哂,就由得佢欠交。亦要佢準時9點上床睡覺。

以免惡性循環,唔夠休息,返學無精神,放學又累到唔想做功課。 日復一日,唔係辦法。

侯爵府

sunnymama2 發表於 19-9-26 06:05
所以就近入學好重要!

阿仔番8點,但要6點3起床,如果間學
都明白為左入好學校,要捨近求遠。
但如果無精神,無健康,再好的學校也是枉然。

好多朋友一早預備入學後就搬近學校。

侯爵府

October4 發表於 19-9-26 21:41
佢回家後攰唔攰? 攰就代表多。如果仲好精神咁就唔叫多。
就算無活動,叫佢做功課溫習便會突然好攰

因為每天9點上床睡,6:30一7點才起床。夠睡眠時間。

侯爵府

apple220 發表於 19-9-26 22:16
而家我女星期五晚學游水, 星期六早上學併音, 星期日下午學畫畫, 3樣
咁1一4,放左學幾點回家? 回家後做d乜?

侯爵府

myaisha0435 發表於 19-9-28 07:47
我每日叫你加一粒鍾班你會有咩感覺....
好多謝大家意見。課外活動的數量,真係好睇 小孩興趣能力,交通時間,功課量。

幸好我小孩入到間有愛心學校。上課時間只是 8am - 3 pm ,仲要每天有一節功課堂。加上返學和興趣班都不用搭車,所以每天上完興趣班,做哂功課和溫習,都有1一2小時 free time, 亦有9一10小時睡眠時間。

侯爵府

itababy 發表於 19-9-28 09:12
我其实都類似你咁教我仔。佢k3日日由起身一刻一路拖又慢佢做唔晒功課我都唔理返学校比老師話。係好 ...
咁如果佢做喜歡的事,例如叫佢落公園,佢會即刻去,還是都係拖慢做?

如果連去玩都係拖慢,表示佢性格係慢熱。

如果不是,拖延係因為想逃避辛苦或失敗。

侯爵府

cherron416 發表於 19-9-28 10:25
如果我選擇,星期六、日唔會選學術上嘅班。一係咩都唔學、一係選小朋友最喜歡嘅興趣班
...
之前要夾地點,夾老師,夾時間,已經好難去分興趣還是學術。

我剛剛同你想法相反,因為1一5早上學術,所以放學就玩下樂器,學下運動,順便放電

侯爵府

cherron416 發表於 19-9-28 11:54
各人感受唔同。
School day ,個腦run 開,再上多 堂唔會太辛苦。
放假再學 學術,好似無假放咁。
所以在初小,想佢試多些不同活動。

高小之後,就真係只可 1體1藝

侯爵府

itababy 發表於 19-9-28 12:33
都係拖一輪要整呢整路咁
咁點解整呢整路? 佢整d乜野?

有無同小孩一齊定時間表?

Set左時間表,就要follow。 跟得到有獎,跟唔到就罰。

首頁

尾頁

跳至