少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:個囝就黎10歲,但啲態度就越來越差,同佢講

原帖由 mercysheep 於 14-11-02 發表
個囝就黎10歲,但啲態度就越來越差,同佢講嘢,一係問幾次先答,一答就用啲好負氣態度答,講多句就話我煩! ...
唔好同佢硬碰,沒結果;佢發悔氣,唔好理佢,等大家心平氣和時,再同佢傾

伯爵府

引用:咁即係佢態度差時都唔好理佢,唔同佢講嘢呢

原帖由 mercysheep 於 14-11-04 發表
咁即係佢態度差時都唔好理佢,唔同佢講嘢呢?我係驚佢習慣左佢自己唔知自己態度唔好!而家句句都講反話,係 ...
當佢悔氣或發脾氣時,唔好理佢、啋佢;呢d情形,(對於小朋友唔會keep好耐),之後,佢會知衰,借d意氹你講嘢,到時候你再同佢傾,等佢自己有乜唔啱;如果再唔係,借你先生把囗,話唔可以咁對你(當然要同佢好傾,唔可以鬧)唔好氣餒,對小朋友唔可以一本天書讀到老,個個特質都唔同,要自己摸索,始終有一天佢會明白!我都係摸索中,祇不過希望以過來人身份答你,希望幫到你記住硬碰硬,祇會影響大家感情

一之蘭太太    發表於 14-11-4 20:18

伯爵府

引用:想問下你仔初小時係點架?幾時開始咁?(我

原帖由 pingu_k 於 14-11-04 發表
想問下你仔初小時係點架?幾時開始咁?(我仔而家6歲,都怕佢吾知幾時開始會咁或反叛)

...
初小時都算可以,上咗小六就開始反叛,個個小朋友唔同,家庭環境、朋輩都好大影響,我自已覺得,如果自己湊唔係工人湊會好好多

首頁

尾頁

跳至