跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Re: Causeway Bay 媽咪會

我住灣仔ga...

大宅

好媽媽勳章

Re: Wanchai & Causeway Bay 媽咪會

我都多數weekdays先同d小朋友去維園,因冇咁多人,我都成日想搬去d大型屋苑,有clubhouse,有平台花園空氣又好d咁,但住慣呢頭實在太方便,都唔知搬去邊好。
mamay,
2歲已經可以入幼兒園,我仔(2歲3個月)讀緊謝斐道間時代幼兒園,返全日,十分好。

大宅

好媽媽勳章

Re: Wanchai & Causeway Bay 媽咪會

clic_1221,
我都想Jaynia做cover baby,可惜冇人搵呢!

hinhinmummy,
$2180/月(全日),我仔一足2歲我就比佢讀,返左幾個月,學到好多野,d老師阿姐都好好,又夠乾淨,係校舍唔夠大,同埋小學派位唔係咁靚,所以我下年都會同佢轉,考左寶血and靈糧堂,應該會轉寶血,但作為一間比小朋友學野讀1年既幼兒園,時代係好好既選擇,加上由我家行10分鐘就到。

大宅

好媽媽勳章

其實我都知升小學不關幼稚園事,但心理作用覺得幼兒園派得冇咁好,再睇番上年派位又的確唔係咁好。
你女讀k幾ar?am or pm?
我都交左寶血留位,而靈糧堂就未知收唔收,但就算收我都會揀寶血,因我都唔係咁鍾意靈糧堂,見解同你一樣,加上我好鍾意寶血既環境同室外設施,老師比我感覺都好好。
其實銅鑼灣幼兒園選擇都唔多,一係st.paul,但好貴,成5千幾,係時代好,咁你諗住邊間ar?你仔幾大ar?

大宅

好媽媽勳章

hinhinmummy ,
咁你女派左邊間ar?你仔下年轉唔轉幼稚園ar?

大宅

好媽媽勳章

clic_1221 ,
Victoria係間名校,但比我感覺係乜都講錢,優點係每日都有外藉老師,加上成3千幾蚊學費,貴左d,我有friend個仔就讀Victoria,佢話打算下年轉較,因學費貴,我問佢點解唔申請資助,佢話:唉!你唔明la,學校d老師好勢利(外藉老師除外),若佢地知你申請資助,當堂會對你'另眼相看'ga,副嘴面都衰d,所以費事申請!我聽見更加覺得Victoria唔得,不過我由頭到尾都冇諗過呢間。
我覺得2歲入nursery係好,之前我仔唔肯自己食野,去廁所,講野又唔多,但返左學一排已識哂,而家仲耐唔耐自己唱歌跳舞,識講左好多野,又有禮貌左,以前佢好夜'訓',而家就晚晚10:30就自己上床,佢亦好鍾意返學,加上在屋企又冇野學,對住工人同電視,我絕對贊成2歲就入Nursery,起碼佢前排interview幼稚園時都冇怯場。

大宅

好媽媽勳章

Cinderella,
我都知有呢間幼兒園,但時代較近我屋企,咁你女而家轉左邊間ar?

大宅

好媽媽勳章

在論盡家傭見你個工人好唔掂wor,唉!我都好想炒鬼左我個印,請過個菲,我就係成晚諗佢d激氣野攪到'訓'唔著,係呢你用邊間agent ga,係咪呢頭ga?你想唔想炒個工人換過個ar?你個係菲or印?

大宅

好媽媽勳章

即係你一早已搵定,而你而家呢隻仲未知咩事!你d印一個月放幾日假ga?

大宅

好媽媽勳章

我個印都係一個月放一日,另一日補錢(冇勞工假),若我下次請我想請菲,但佢地鬼咁多假,又唔想lor,其實有時諗我工人又罪不至炒,只係 dirty and lazy lor,亦試過幾次因掛住睇電視而令bb跌落床and撞親頭,但佢都幾老實,錫我bb and好笑容(鬧佢都會笑)no black face。

大宅

好媽媽勳章

clic_1221 ,
我工人係要我叫佢先會去做,叫佢一日抹2次地,係我叫完佢之後佢果幾日就會抹2次,再過多幾日又係抹番1次,成日踢一踢先郁一郁,尋日想丙佢叫佢乾淨d如果唔係就炒佢,點知剛想開口,佢就拿張hello kitty磁貼比我(佢知我有儲),話佢果日朋友抽到呢款,知我冇,特登叫佢朋友送比佢,佢仲好開心咁貼去雪櫃,攪到我又唔好意思丙佢....

大宅

好媽媽勳章

jj04july ,
你bb讀邊間nursery ar?

大宅

好媽媽勳章

我上星期六都長途跋涉去左新都城,我仔搭地鐵搭到唔耐煩,成日話要落車(又真係幾鬼遠),去到hello kitty聖誕樹又真係好鬼靚,但勁勁多人,個個都掙住同d公仔影相,個工人渣機影得麻麻地,成日影到d公仔得半邊面,另外果邊就大把位,激死!但都ok la!
我前日去左工展會,又係買左d湯包同猴頭姑,但買左之後先發覺我買果間唔係咁靚,我買果間係叫大地之作,之後見到一間叫猴頭姑專門店,d野靚好多。其實入面d野都唔係平,但有d賣飾物既就記得講價,我friend買條水晶手鏈,$150講到$100,另外$120講到$80。

大宅

好媽媽勳章

hinhinmummy ,
因我個仔都少出'城',黎黎去去都係灣仔銅鑼灣,所以遠少少都唔慣,同埋將軍澳線d站好鬼耐。
川貝燉雪梨係幾好ga,我仔前排都咳左成個月,醫生都睇左兩次,後尾都係飲川貝好,我連續燉左3日就冇再咳。

不過我覺得d暖爐暖風機d用電量都幾勁,拍得住冷氣。

晴晴_媽媽,
我仔在時代幼兒園讀緊bb班

大宅

好媽媽勳章

晴晴_媽媽,
我問過藥材鋪d人,話唔磨粉都得,但我覺得磨粉會好d,所以自己用攪拌機磨粉,雪梨唔洗去皮,但中間個芯唔要,如果唔係會酸ga,再加少少瘦肉,燉2個幾鐘,因我燉盅唔係好大,所以加埋d料都係只可加1碗半水,可能夠料,所以燉完都幾杰,飲左3days就ok

大宅

好媽媽勳章

乜呢排咁靜ar? ?-(

大宅

好媽媽勳章

乜有咁多野玩咩,我早幾日去乜都冇嘅,淨係幫bb同花花映相,同埋買左2棵植物咋,什麼"跳彈床, 車, 攤位遊戲, 彈彈波, 呼拉圈, 踏高'橋'"就見唔到.....

首頁

尾頁

跳至