跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:1mocha 的帖子

其實大家移民過左澳洲做咩工多架?
同移民前係香港既工作類型有無好大差別?

複式洋房

回覆:horh_2001 的帖子

如果係香港無銀行業經驗,過到澳洲如果想從事銀行/金融業,係咪要由teller做起?有無專業牌照可以係香港考定過澳洲方便搵工?

利申:係香港為公務員,大學讀bba, master讀law

複式洋房

Thanks for your advice horh_2001.

如果真係咁好彩地比我做到teller,由teller轉去做銀行其他back office posts, 難嗎?

複式洋房

多謝大家既回覆,其實我只係視teller為踏腳石,拎左local experience先,希望到時可以內部轉職其他職位啦。

我自己係香港一畢業就做政府,都知道過黎澳洲難搵工架啦,要衝破呢個心理關口做teller確實唔易架,不過過到黎真係要好好調節自己心態,呢方面我都要努力!

複式洋房

回覆:car_li 的帖子

哈哈!呢個現象應該其他移民國家都係咁😂

雖然我唔係fresh graduate,雖然我既普通話唔夠地道mainlanders咁native,但希望我既普通話能夠幫到我啦

複式洋房

嘩!如果有埋小朋友,又未買樓,仲點儲錢?

複式洋房

回覆:whoami1977 的帖子

呢排睇到其他移民澳洲既人話,係澳洲只要搵到份工,就好快買到樓同車,怕且都未必有人地講到咁易喎,雖然澳洲樓係平過香港,但人工少左一大截之餘,又重稅,似乎都唔係咁易儲到錢買樓買車?

複式洋房

回覆:Mrs.Kangaroo 的帖子

真係要好死慳死抵至得啦

近日香港社會又多事之秋,學生讀書又大壓力,過黎真係完全為下一代著想

複式洋房

回覆:zxzx 的帖子

我係香港做紀律部隊,所以過到黎確實要徹底轉行了!

複式洋房

如果做到back office就最好,我都以呢個為目標!

複式洋房

回覆:zxzx 的帖子

多謝你既鼓勵!我會盡全力!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Mrs.Kangaroo+於+16-03-15+發

原帖由 1mocha 於 16-03-15 發表
如果真係work.我諗住教一二年,之後主力做補習。 未生仔前,我係香港都係放工後同星期六日都去補習,都幾好 ...
嘩!如果真係真我都想教書喎,我以前讀大學時都係靠補習幫補生活費!出黎做野就無再補習啦,自己part time仲要讀master太忙啦!

我都想知多些係澳洲教書既資料,唔知各位有無人知多d呢方面資訊?

複式洋房

引用:Quote:ydnamwal325+發表於+16-3-15+01:24+

原帖由 mrschui 於 16-03-18 發表
你學歷咁好做teller好似有啲浪費,teller人工好低㗎⋯⋯不過我欣賞你能馬死落地行,重新開始!呢道睇 ...
其實都好難衝破心理關口架,而家份工又咁穩定,但家庭同事業兩者權衡下,最後都會以家庭為重。

我都有睇seek job睇下既,我以前都有幾年HR related既經驗,都有諗過向headhunter方向發展既

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ydnamwal325+於+16-03-18+發

原帖由 zxzx 於 16-03-19 發表
head hunter hk 人難,你要見客,同佢地 social 又要有好 candidates 比佢地 chhose, 除非你做大 headhunte ...
多謝你既回覆呀!睇黎我都係要由teller/admin assistant/ HR assistant做起,入到大學裡做都唔錯!

其實我都有朋友既朋友最近準備移民澳洲,佢諗住過黎讀個master跟住係澳洲執教鞭,不過我睇完大家既comments後發現其實係澳洲教書都難入職

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ydnamwal325+於+16-03-19+發

原帖由 zxzx 於 16-03-19 發表
入 uni 做 adm 好,stable, salary not bad, and they are more open to accept asians
多謝你既advice!! 知多d行情多個出路都好啊!

複式洋房

引用:Quote:ydnamwal325+發表於+16-3-19+02:31+

原帖由 mrschui 於 16-03-19 發表
大學,政府工都唔錯幾stable,不過發展唔大。咩工都好,操好啲oral,呢度communication skill好重要㗎!

B ...
我會去Adelaide 啊!

難怪唔見外國人想做政府,原來發展空間不大!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+1mocha+於+16-03-19+發表uni+

原帖由 whoami1977 於 16-03-19 發表
有分 internal 同 external vacancy。

Internal vacancy
多謝大家既資訊!對我這個新丁好有用!

你地係拎到PR後係香港搵定工過黎,定係黎到澳洲先搵工?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+mrschui+於+16-03-20+發表我

原帖由 car_li 於 16-03-20 發表
澳洲呢幾年政府工都好小請perm,通常都係contract.同埋政府工都唔算有咩多福利。所以好多西人都唔恨入政府 ...
多謝大家既advice!去到果邊我會乜都試!調整自己心態都好緊要!

首頁

尾頁

跳至