烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

天氣實在太熱,
每日都想食一兩款涼拌菜色降下溫
O係川菜館食過呢款涼拌茄子,
一食即愛上, 茄子軟棉棉, 而且吸收晒D醬汁,
真係超正~~

仲俾我搵到個方法, 點樣煮D茄子皮先可以KEEP 住仲係紫色~
亦唔需要用勁多油去炸個茄子~
真係又健康, 又好睇, 又好味!!

材料: (2人份量)
茄子(大) 1條
老干媽油辣椒醬 2湯匙
鎮江醋 2湯匙
凍滾水 1湯匙

做法:
1) 煲一煲滾水, 茄子切半放在滾水內煮至全熟, 取出待涼;
(保留紫色皮方法請參考下面小貼士)
2) 老干媽油辣椒醬、鎮江醋及凍滾水混合, 先試味如太咸可再酌量加水, 做成涼拌汁;
3) 茄子切成約2CM 厚件, 放在2) 的涼拌汁內拌勻, 放在雪櫃約3小時待入味後完成~

*小貼士*

1) 有人話, 食茄子會有脷鞋GE問題, 其實係因為茄子煮得未夠熟,
所以我建議茄子要煮熟D先好食~
2)老干媽油辣椒醬都比較咸, 所以JM 們必須要試一試味,
唔係茄子入左味之後就會太咸啦!
3) 若煮茄子時想保留茄子原有嘅靚靚紫色, 唔想變晒生秀色~
其實好簡單,亦唔需要有大量油去炸佢, 只要用水煮熟就OK~
煲滾水之後, 放入茄子, 再用一個比煲細的煲蓋/碟, 蓋住茄子(要快手),
避免茄子因為浮起部分接觸到空氣而氧化變色,
如下圖~
咁做出黎嘅茄子就可以保存到原有嘅靚靚紫色LA~

係咪無呃你呢~ 真係仲係紫色GA!

gaggag    發表於 13-7-22 19:57
wyrzykowska    發表於 13-7-10 17:16
milykaty    發表於 13-6-25 12:48

大宅

BK Milk勳章

Icelee411 發表於 13-6-25 11:48
老干媽響邊買架?'

街市雜貨店通常都有~
有時凍肉店都有~ 因為打邊爐D人會當沾醬食~~

大宅

BK Milk勳章

Kaka315 發表於 13-6-26 20:25
請問滾水落茄子幾耐熟呢?第日先吃會太咸嗎?可放幾耐?
幾耐熟要睇返隻茄子GE 大細,
但最好可以煮到最少6~8分鐘左右,
見到成隻茄子縮水就即係熟啦~

如果要等第二日先食,
最好唔好留太多汁, 頭3個鐘入左味後,
將多餘GE汁倒少D, 剩返少少就夠了~
如果唔係會好咸的~~

首頁

尾頁

跳至