跳至

首頁

尾頁

大宅

doggie,

我好快o黎o勒,我都識o左一兩bkmoms又係會'回回流'返多倫多,"侵"埋我丫! 我想組織個'bk moms至八會', 點睇呀?

原帖由 doggie 於 09-12-23 01:04 發表
i don't have any relative of my own here.. only 2 secondary school friends but live far away and seldom meet each other.
but if you willing to open yourself to meet people. lots of chance - like me ...

大宅

我返hk16年了,近呢一兩年才返下多倫多行下咋,6月會帶大仔返去讀書,到時會spend多d時間留在多倫多,我有數個hk中學同學係個邊,o甘都想識多d 朋友(因為我怕悶)

原帖由 ckkwkl 於 10-1-15 23:28 發表

i always think that you are living in toronto.

大宅

Tsang04

好耐無見你post o勒,時間過得很快,原來你都過o左去成年幾了,適應了加國生活嗎?
今年輪到我o勒,我d仔女唔細:兩個仔快14,16歲,細女快十歲,年中會帶個大仔過去先,屋就買o左(markham),我奶奶會跟他住,來年我會兩邊走,2012年中就帶埋二仔三女過去.今個暑假會留至8月尾,12月尾會再過去.

原帖由 Tsang04 於 10-1-17 14:27 發表
HI leannlee

我都是到呢到1.5年...都OK啦....呢到真的好多華人...不用怕....

3kidsmami,

你有3 個B..介唔介意講吓幾大呀...我都有2件細...我都好怕悶呀...過來要八一八吓....

...

大宅

唔須要住夠3個月都可以考筆試,如果你有hk車牌,先去hk運輸署攞份"駕駛執照細節証明書",証明書係証明你係有經驗的driver
返到多倫多考筆試前要填張form/驗眼等,你要比埋份証明書給officer登記,o甘你就不須要等12個月就可以考G牌(即係highway)
但如果考G牌fail,就要由從G2牌考起(即CITY),pass G2,才考G牌.

Uki,
你租車幾多錢一天?(連埋所有費用)

3kids mom

原帖由 uki 於 10-1-18 11:59 發表
我又係返左hk17年, 好後悔冇返去續車牌, 到時返到去又要重新考過, 而家又冇以前咁易...唉..

係呢...而家係咪要住夠三個月先可以考筆試架?

我而家次次去都係拎國際車牌租車,
租車唔算貴, 但保險就好貴arr. ...

大宅

JJJmom,

我而家只考到G2牌(但有HK車牌)
唔知租車公司租唔租比我呢?定係我係HK攞定國際車牌去租車呢? 1200連保險/月都唔係好貴,但我會留兩個幾月,淨係租車錢都要近3千元呀

原帖由 JJJmom 於 10-1-19 02:08 發表
我前年未到考車牌都要租車. 果陣喺唐人舖租, 最平果架yaris一個月CAD1,200連保險. 一個月租仲要平D!

大宅

租車o甘貴,我考慮買架2手車算o勒,因為我年尾又會再去,租車錢已經差不多係半架2手車價o勒.

大宅

hi,beho

welcome aboard !

我都希望日後會多d 回流既bk 會員可以交流下,因我都係好快會回流返多倫多.
呢到好多bk 會員會解答到我們回流面對的問題架.

我返o左hk 16年了,孩子要過去讀書,所以我要返去....

原帖由 beho 於 10-1-23 23:17 發表
Hi all, I plan to return to Toronto within this year as well :) (returned to HK 6 yrs for getting married after grad.) We could have some gathering later if u all wish

大宅

JJJmom,

實有機會見啦,我個仔今年16歲,過到去應該讀grade 11,你大女呢?
可能我們都住得近呢?! 我住bur ork/mccowan 附近.日後我仔會踏單車上學.因為行去PET都幾遠,一頭一尾.

原帖由 JJJmom 於 10-1-26 00:31 發表
Hi 3kids,
我個大女而家都喺PET讀緊, 可能有機會見面 .

大宅

JJJmom,

原來你都係3 KIDS mom
我大o個兩個已經讀緊中學o勒,細女得十歲而家係hk讀緊P4她出年才會回去讀grade 6,她很喜歡多倫多,去年暑假係o個邊玩到唔願回來開學呢

原帖由 JJJmom 於 10-1-27 00:04 發表
Hi 3kids,
我大女今年grade9. 我地住近bur oak, kennedy, 不過都唔係好近PET. 平時我個女自己行番學, 15mins, 太凍我會車佢. 因為仲有兩個細要番primary school, 日日車真係好趕! ...

大宅

Tsang 04

你,我跟jjjmom都住係同一個block內喎,叫埋doggie出來gathering飲茶好喎(我6月初就到步)
我都沒有信教,知道多倫多真係好多不同地區華人教會,打開華人報紙就知o勒.
你d小朋友上了小學嗎?

原帖由 Tsang04 於 10-2-1 07:33 發表
hi hi hi

3 kidsma, yeah la...time flies, 我覺得唔同香港比, 獨立啲睇咁會easy啲settle....不過同你之前講有少少同感..我又唔信教... 但呢到好興...所以有少少upset, 好似冇朋友咁

jjjmom,

記得嗎.... ...

大宅

Uki,

你暑假過去探女嗎?
去就join埋我地o勒,熱鬧d 嘛!

原帖由 uki 於 10-2-3 12:02 發表
PET 係 Trudeau 死左之後先起ge high sch, 紀念 Trudeau 對加拿大的功績, 但短短幾年時間已經成為york region top 1

大宅

Tsang04

我估你d仔女教他們英文就差唔多,我個女(十歲)好'難玩',
我過到去要買些傢俱才搬得入去,,又要去申請internet,固網電話(諗緊要唔要),cable tv等等,諗起都有少少煩丫!

原帖由 Tsang04 於 10-2-3 06:07 發表
3kids, 咁你到就聯絡出來啦...yeah!!

hee hee...我啲好細...將入grade 1 & jk, 咁你地啲朋友仔就可以幫手同佢地講多啲中文囉...哈哈...

jjjmom, 記得我真好呢....多多關照呀....我都好想知道多啲對小孩教育及興趣 ...

大宅

Tsang04

唔該晒你先!
上年暑假無聊時我行過你所講d 傢私公司(係未行過costco) 嘎!真係又貴,款又少,無什麼選擇
有d傢俱唔趕住用我會等待christmas睇下有無on sale.
買o左d必須品先啦!
而家先知係果邊生活都幾多洗費支出(地稅,水,電,煤,租電水爐費,tv,internet,屋保險,供車/車油,供樓/租樓)
所以若我老公回流返去搵工,都唔知幾錢人工才維持生計丫.......

原帖由 Tsang04 於 10-2-6 00:19 發表
3 kids,

furniture, u can shop around online 1st...visit "the brick / sears / costco.ca / leon / ikea " la.....really not much choice...most of them just similar look...

fr my experience, i rent 1st ...

大宅

doggie,

我想請教你,而家你們上網是否用BELL OR ROGER,我了解過都幾貴下喎,HK就好平(HK$180/月無限上網,我老公勁DL)
我上年係我姑奶度住,她C6跟我們說,不要DL,不要睇youtube...不要.....不要...... 因為要比$
攪到我d仔女唔敢上網
中文電視唔打算開,因為cable tv+中文電台要5x元(我姑奶話)得一個人睇,唔係好值丫(日頭只係得d 3x 年前的劇,幾搵笨下)
總知要setup另一個家,真係唔少o野........

原帖由 doggie 於 10-2-9 03:39 發表
3 kids - nowadays, here had lots of chinese furniture malls. the designs are more suitable for HK styles. but price - sort of reasonable. the only thing i don't like is cannot be refunded. u kno ...

大宅

睇完你們D post, 又睇過roger網頁:cable,tel,internet.... 樣樣都o甘多款plan?-( 很難攪o者!)
樣樣都幾十幾十蚊,我要好好study下先.

大宅

大頭蝦,

有關你問學校事宜,please check pm.

原帖由 大頭蝦 於 10-2-12 03:26 發表
我黎緊會過黎 Markham 住三至四個月, 想問問若果想裝 internet just for checking email (可能會有 d attachment), yahoo auction & msn, 唔會有咩 download, 請問應該點申請 & 申請邊個 plan 最好 ?

另我想問問呢 ...

大宅

anniese,

PLEASE CHECK PM

原帖由 anniese 於 10-2-12 21:46 發表
3kids媽咪 , 可唔可以pm埋俾我啊,唔該嗮!

大宅

大頭蝦,

你幾時生丫?
可能你果陣生o左&坐緊月喎?
我而家仲係hk架,6月初會先帶大仔過去,你3月過去待產?你會留幾耐?我會留到8月尾
我會跟些相熟bk mom gathering o既(大家未見過架)
其他bk moms有興趣可join埋一齊啦!
我們可以交換e-mail add.
my e-mail: [email protected]

原帖由 大頭蝦 於 10-2-13 15:01 發表
3kids媽咪 & beselsel : 唔該晒呀 ! 收到晒喇 !! 你地的 gathering 係幾時呀 ? 唔知我地趕唔趕得切呢 ?

大宅

你仔仔幾多歲?

原帖由 大頭蝦 於 10-2-13 20:31 發表

我預產期四月尾五月頭, 但我要幫仔仔搵學校呀麻, 我六月初應該未走 !

大宅

各位bk moms,

祝:各人身體健康,心想事成!

孩子學業進步!快高長大!

首頁

尾頁

跳至