自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

溫到呆滯, 咁你預左佢考試個腦塞實哂, 題目轉少少個腦都反應唔切。

水晶宮

HappiMom 發表於 23-11-5 15:04
如果係我
我會豪左佢
十個詞語分數不多

如果係呈分試, 真係一分都唔會豪左佢, 因為呢part係盡取分, 基本上有溫就識。

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 23-11-5 14:32
係考前一星期的星期六日,仲有一星期就考,範圍都未教完。
我就係想睇下出面學校有冇人係要咁溫 ...

你地主要問題係要早D開始溫, 唔係臨考一星期前先來chur。
我地仲有10日就考呈二, 中、數、常都未教哂書, 如果等教哂先溫, 一定溫唔切。

我地常識考8課, 一教完仲有課堂記憶就要溫, 但我冇要求佢背默, 只係溫熟內容, 我再考問佢/ 出題俾佢口答, 深字就默, 另外會睇坊間補充題目, 用口答, 唔一定要筆寫, 咁就可以溫到多D。時事題靠每晚睇新聞, 考前2星期再溫網上出的題目。

中文詞語, 教一課溫一課, 每個詞造句, 做過造子就會有深印象。

出去補習係最浪費時間, 又唔知D老師跟成點 (師資都係一個問題), 你亦唔知小朋友乜野狀態去補習, 可能成堂都呆滯左耳入右入出, 如果仲要行出行入唔係上門補, 仲攰。家長如果跟到孩子進度的, 最好自己跟。

週六日溫習, 我地最多係溫4,5小時, 中間2小時lunch break, 有時外出上興趣班, 果日就只溫一晝, 6pm後一定唔會溫習, 大家都要有放鬆時間。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊