自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

apple~y 發表於 20-10-29 07:52
我都有問女呢個問題
佢都話鐘意番全日,有課外活動玩
午間活動有時又去下圖書館

我女係極想返全日,因為現在冇哂d課外活動,又冇得去圖書館電腦室。最慘係因為返半日,平時課後練課外活動要攝喺小息做,每日三個小息,有2個小息都要一落堂急急腳去搵老師練 (朗誦、週會drama, etc.), 得番小息三先可以去廁所食下小食(如果之前果堂遲左就只夠去個廁所)。每日返學好似走鬼咁,好趕

水晶宮

回覆樓主:

大家講起去公園玩,其實真係有咁多小學生放學去公園玩咩?
我女無論返全日定半日,放學後都有去公園玩陣先做功課,不過平日一至五公園真係冇乜小學生,最多係幼稚園生,我女小三都仲同幼稚園嘅細路玩。自從恢復面授後,真係少左好多差唔多年紀嘅細路下午喺公園玩。所以,我覺得平時冇得出街玩果d,返半日定全日都冇得出去玩架喇(可能忙補習加做功課)。

小學半日定全日對我冇所謂,我地都可以配合,不過呀女好想返全日因為希望學校可恢復番d外課外活動。至於社交,佢喺學校和出面都識到好多朋友,性格外向嘅唔一定要指定場地先識朋友。

水晶宮

傻蛋蛋 發表於 21-8-30 13:19
我地學校下午多數係活動及功課堂, 小朋友鍾意返全日, 雖然小朋友成績係進步左, 但家長係辛苦左, 學校教得急 ...

下午係活動和功課堂,即係唔會教書,咁轉半日制都只係cut左活動和功課堂,點解學校會教得急左?

首頁

尾頁

跳至