跳至

首頁

尾頁

大宅

我無俾零用$阿仔, 佢每日都有帶小食,有時都食唔晒.
我覺得唔駛咁早俾零用$....怕佢唔知賺錢艱難!!

大宅

加入$100 .........好在上星期攪掂左新工人既VISA咋 !

辭工湊仔.....之前都係咁諗! 奈何$$$....有兩個仔要養...開支又大....間屋又要裝修....唉! 睇怕重有排捱! 不過同HB講好....如果呢個工人都唔掂, 我就真係唔做啦!

florence,
唔用工人...你要諗埋如果有特發事件...學校假期/活動時點安置CC播, 好似我仔E+考完晒試早放學咁!mouth:

原文章由 AnnieClarabel 於 08-7-9 20:15 發表
辭工湊仔, 我都好想呀! 但 $$$ 唔容許我呢!

大宅

我地稅就有份交, 咩福利都無份攞....呢個咩世界黎架....唉!!
激鬼氣....索性唔做野...賣左層負資產...申請公屋...攞綜援好過!!! 做咩要矣得咁申苦啫....等正府養唔好....重可以去旅行tim!

原文章由 florence0204 於 08-7-17 19:28 發表
一人一電郵要求同時豁免現有合約的僱員再培訓徵款!!!!!!

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1629281&extra=page%3D1

大宅

'我只收到個ceo自動回覆咋!

咪係...已經有全免/半免既重可以攞多$1000, 我地呢???

我今個月先簽外傭VISA.....要等到2010年7月再簽先免LEVY, 如果到時個工人黎到玩野.... 好似我之前果個咁...只係兩個月就BYE BYE.... 再請過個都過左8月31日, 咪又要俾LEVY !!! 再唔係可能兩年後我唔再請工人....咁我完全享用唔到呢個所謂好處!!! 呢個"正苦".....唔駛做既就又食又拎. 我年年交稅(重要係禁住黎搶)就係咁樣俾人攞去派.

大宅

我兩隻MONKEY今日第一堂上游泳班, 哥哥之前學過...教練話佢今個暑假可以學得識WOR....希望LA
至於細佬...始終太細...唔肯/唔識跟指示做又驚, 但係佢又話要繼續學...我都打算俾佢繼續...當玩下LA, 如果唔係....哥哥學佢唔學又無所事事.

原文章由 bonnie_swk 於 08-7-21 19:49 發表
我今日去左屯門泳池睇ty上游泳班, 見到人手比例係1對3, 我好放心比佢繼續學習, 而且佢都學得好開心, 又可以見返d舊同學仔, 一齊學習令捨醒神, 原來大家不若而同join左lee個泳會, 但不同時間學習, 照我所知, 有4位舊 ...

大宅

bonnie

你仔仔學游水有咩進展ma?

我兩件 ~ 哥哥話可以自由式游到一個池(我未見過唔知游成點??!!) 今日教練重帶佢去深水池游左一陣. 細佬就已經敢<未>水同唔用浮板學la, 第四堂已經有咁既成績都錯la. 佢地兩個都話學得好開心tim.

大宅

呢幾日真係熱C人, 好想食返個冰凍西瓜/氣水/雪糕 至哀腸胃炎咩都唔食得

大宅

bonnie

其實你可以除左對鞋放係儲物櫃唔著鞋上池面架, 我上次帶D仔去泳池都係咁做,睇佢地玩左一陣水先返工.

原文章由 bonnie_swk 於 08-7-30 18:03 發表
剛剛仔仔返嚟, 我問佢亞媽冇la la走, 其實因為泳池唔可以穿密頭鞋的原故, 我問佢你會唔會唔開心呀, 佢話我唔會, 而且游水好開心, 我地係一家人要互相體諒ga, 佢咁好口, 心都甜晒 ...

大宅

2MILLION 我諗....退休後可以夠自己駛15年既(計埋通吹脹, 唔駛供樓交租, 慳慳地的話, 重要無咩病痛wor)
重要係hb份人工穩穩定定追到通脹可以為持一家開支而唔動用我果2MILLION之餘佢又要儲到d夠佢退休用, 至於要供d仔讀大學...真係唔識計la....mouth:

原文章由 YanYan0116 於 08-8-1 14:08 發表

如果自己唔做, C6個份又會儲少咗, 佢65歲退休, 當80歲BYEBYE, 咁都仲有十幾廿年生活費, 2MLLION都唔多夠.

大宅

想問你地...我工人帶D仔去友愛聖公會學野, 大熱天時要佢地行路係咪好狠心好哀呀? 由我度行去大約15-20分鐘, 但係搭車計埋等車就要成40分鍾, hb叫佢地如果熱/落雨就搭車, 之但係我大仔最鍾意車就一定下下都搭la, 不過我覺得搭車太size時間. hb就話要佢地行路辛苦wor, 我又唔覺會有幾辛苦同埋唔想寵壞晒, 小朋友行下出下汗當做運動有咩壞啫?

大宅

菲ee重要返home準備煮飯呢!

俾錢搭車慳左時間就話啫, 駛左錢重要花多2-3倍時間先唔化算ma, 而且e+ d小朋友太嬌生慣養la, 應該要多d磨練下先啱.

原文章由 bonnie_swk 於 08-8-2 10:58 發表
cyiuch

我當然比佢行路去la, 當做運動, 兼且坑得一蚊得一蚊麻, 我e+都係成日咁坑, 先可以儲到丁多私己錢者, 要儲到2佰萬呀, 真係要做成世都似, 遲d我固定儲到$$, 我便會買基金lor, 到時儲多d呀 ...

大宅

啱啱比c6激到扎扎跳個心拿住拿住....
話說經常當我上黎傾計時c6無lala就會企我後面將我打緊/談話內容讀出黎,然後又呀之呀左, 我已經話過佢好多次呢d係私隱每次都趕佢出去, 佢今晚又係咁la....我即刻彈起身大大聲好兇咁摌佢: (知唔知咩叫私隱權!) 佢知自己哀左即時閃去沖涼, 沖完出黎扮死狗:(老婆你下次可唔可以唔好咁大聲鬧我啊?)跟住拿住罐啤酒係度嘆電視重話自己係度借酒消仇wor! 重要扮埋d二胡聲~好慘情果隻,真係唔知好<褸>定好笑....

大宅

阿仔一年都做唔到兩本, 淨係測驗/考試前做下!
暑假得一本暑期作業E+都未做晒, 我懶....都無睇佢做成點, 開學就C la !

原文章由 YanYan0116 於 08-8-5 18:37 發表

CC都幾乖啦, YY一年級成年都做唔到4本呀.

...

大宅

我同事個仔又係會考生, 我地今日先講起e+ d 教育真係變左質, 你有好成績幫學校攞到獎就收你, 而再唔係為培育人材.

原文章由 健朗媽咪 於 08-8-5 21:29 發表

我叔仔6/7年前會考, 25分原校都唔收la, 莫講係19分

真係睇你讀邊間學校咋

大宅

考琴好花時間呢, 之前阿仔考2級都練左差唔多大半年, 練到佢好無引唔肯彈, 好在都考得唔錯, E+升左3級又有返D心機彈, 不過要我係屋企叫佢先練, 我打算等5級先再考....無胃花咁多時間去練幾首歌而拖慢學習進度la

大宅

annie

你有自己人教真係可以慳唔少$$$呢, 學琴真係好貴吓 !

我都想俾細佬學, 但係佢重係好bb咁, 都係再遲少少先, 阿哥話等佢考到8級就可以教細佬...咁就唔洗俾$$學wor, 等到果時...

原文章由 AnnieClarabel 於 08-8-7 16:50 發表
我個人情價係 $250/4堂

大宅

JJ MA

你個miss咁奇怪既? 我仔學第一堂就要練琴la, 唔練下次上堂咪唔記得law! 阿仔以前係龍門居學唔駛$$可以練琴, 練左年幾慳左唔少租琴$$, 之後買左琴..咁啱間琴行又約滿, 就叫miss上門教la.

原文章由 jamieconnie 於 08-8-7 23:47 發表
嗯,我個女係龍門居樂詩琴行到學架,原本係仁愛堂到學,但上堂就係柏麗,但上左2堂個miss話唔教喎,咁我先係樓下學,又諗住練琴都方便啲,我個miss都ok既,

原來學左成年,今晚看番佢啲琴書,都學左2-30首 ...

大宅

第一堂已經要記音符+琴鍵手指位+練指力(阿仔4YR學),未學歌仔要先學音節(練手指協調等等....)

原文章由 jamieconnie 於 08-8-8 00:15 發表
咁第一堂有咩要練呀,都係學一下音符,同記下琴鍵位置咋喎,係番屋企我幫佢溫習下咋,我都係後期見佢都教到一首首歌先比佢練咋

sorry,係出面接待既姨姨,佢個仔都係到學琴,我都係問佢幾時要開始需要練琴,佢話唔使咁早囉 ...

大宅

第一堂已經要記音符+琴鍵手指位+練指力(阿仔4YR學),未學歌仔要先學音節(練手指協調等等....)下一堂MISS會考返佢學左D野。

原文章由 jamieconnie 於 08-8-8 00:15 發表
咁第一堂有咩要練呀,都係學一下音符,同記下琴鍵位置咋喎,係番屋企我幫佢溫習下咋,我都係後期見佢都教到一首首歌先比佢練咋

sorry,係出面接待既姨姨,佢個仔都係到學琴,我都係問佢幾時要開始需要練琴,佢話唔使咁早囉 ...

大宅

我問阿仔...佢話唔悶wor, 事關佢日日都有野學, 佢重話多左d叫我下年報少1-2個.
我都想快d開學,唔係...拆埋間屋都似.

首頁

尾頁

跳至