時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kimmama 發表於 19-11-21 04:01
呢排好攰, 去到邊身邊都係講香港發生緊既事..
老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

你有無回想一下

1.你接收資訊主要响乜嘢媒介同平台?

2.你有否睇哂兩邊嘅version?

3.你所講嗰啲浮屍,跳樓,响唔肯定真實原因下你就懷疑任何人,並不理智及公正,只代表你好易信人,或者你係一個容易幻想嘅人

我同你一樣“唔想成為政治嘅棋子“,同時我更唔想成為抹黑下嘅幫兇,所以我地唔應該隨便以個人好惡去選擇相信邊一個資訊,而係應該抱持有所保留,只去相信一啲最接近真相嘅資訊。

所謂最接近真相,我原則係要全港傳媒都報導,並且反對方並無否認。好似之前火燒伯伯,連黃人開頭話假,到後面都不得不道歉並承認事實。

Smile20    發表於 19-11-27 13:04
tammy_my    發表於 19-11-21 16:01
fatmth    發表於 19-11-21 15:30
做好自己    發表於 19-11-21 14:36
大妹妹    發表於 19-11-21 13:41
axun    發表於 19-11-21 12:53
fannywong2208    發表於 19-11-21 11:25
fannywong2208    發表於 19-11-21 11:25
cl017    發表於 19-11-21 11:10
ic34    發表於 19-11-21 10:37

男爵府

老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

你加入太多個人情緒,就容易有偏向。一旦你相信其中一方曾經做錯,你就容易認為佢地每一件事都錯

你應該以針對一啲“行為嘅出發點“去分析,而不是單單一個行為,一段短片,一段報導,去分析邊一邊一定係啱定錯

暴徒用暴力嘅出發點係乜?
警察用暴力嘅出發點係乜?

暴徒為乜嘢而行動?
警察為乜嘢而行動?

暴徒行為嘅結果令成個社會產生乜嘢後果?
警察行為嘅結果令成個社會產生乜嘢後果?

應該思考嘅係呢啲

我不針對政治立場,我睇嘅係手段同出發點

男爵府

如果你想法仍然係停留响“相信邊個“同“唔信邊個“,咁你只會成為媒體嘅扯線公仔,政治嘅棋子。你嘅思想會同留守理大嘅中學生一樣

咁耐以嚟我無流過淚,唔係因為我無感覺,而係第一,我對大部分傳聞有保留。第二,我唔想俾情緒控制我理智。一旦人感到憎恨同哀傷,就會對對方不再仁慈。

但我其實內心一直淌血同憤怒

有人話,六四事件都要30年後先至有更多真相,外國一啲政治機密文件真相都要50年後先至解封公開,所以你真係唔好咁儍亂咁信,自己疑神疑鬼

我都有懷疑你係文宣,所以我對你講嘅不完全相信,但我亦以假設你係真心嘅情況下回應你,希望你可以回復冷靜,同多面睇

花生蘿蔔    發表於 19-11-21 21:52
tammy_my    發表於 19-11-21 16:09
fatmth    發表於 19-11-21 15:33
gm147    發表於 19-11-21 11:26
ic34    發表於 19-11-21 10:39

男爵府

blue02 發表於 19-11-21 05:46

兩邊陣營嘅立場差異, 另一個原因大家對'因果'嘅理解,示威者 ...

jm分析得好好

男爵府

kimmama 發表於 19-11-21 11:55
明白你既分享。

但周同學既離開同傷勢,我都未能釋懷

周同學死,唔代表係警察去殺佢

但伯伯同清潔工,係有晒證據

你有發現,通常黃絲傳聞有人被殺,都係無實際證據嗎?

爆眼女去咗邊?

但暴徒殺人,就係全港包括黃絲都無法否認嘅事實

你知道連登人講明要抹黑,唔係要真相,係要民心嗎?

我最憤慨黃絲幾樣嘢:
1.講大話,2.亂咁信,3.亂咁傳,4.作得就作,5.充滿仇恨,6.假仁假義,7.衝動,8.激進,9.玩弄別人情感同情緒

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

花生蘿蔔    發表於 19-11-22 00:01

男爵府

從動機出發,咁大型嘅暴動,會係對邊個有利?

1.巿民?佢地只想收回條例。條例已收回,但暴力繼續升級,好多人由黃變中立,甚至變藍,證明呢啲係真係針對條例嘅真巿民

2.政棍?開頭可能係,但發展到後面,佢地自己都俾暴徒用選票威脅

3.肥佬黎?佢係有份,但佢真係最大得益者嗎?佢有能力以一個傳媒之力去控制整個香港嗎?

如果一直推理落去,成件事可能係有超出香港呢個彈丸之地嘅政治背景

最近,聯合國出聲明,香港暴徒過份暴力,但美國竟然同聯合國唱反調,通過人權法去制裁中國政府,對香港處理暴動嘅內政。呢一刻,幕後黑手呼之欲出

再回想番中美貿易戰,完全符合推理

花生蘿蔔    發表於 19-11-22 00:04

男爵府

kimmama 發表於 19-11-21 04:44
可能你講得啱, 呢個係一個宏觀層面

一切都歸咎於金錢利慾

你上網search吓顏色革命,就會發現,香港一切事件發展,完全係一個翻版,就會知道,成件事係一個佈局同套路,而並非偶然

男爵府

花生蘿蔔 發表於 19-11-22 00:27
//藍C嘅憤怒係因為黃C歪曲左道德價值和公義//
你呢句講得好中我心聲呀

你每一句都同我想法一樣

男爵府

Yeungirene 發表於 19-11-21 16:03
回覆 cbeyond 的帖子

黃絲令人反感的特質其中一個係鐘意代表別人,部分醫護就代表醫護界,部分香港人就話 ...

黃絲鍾意代表別人呢下嘢真係反感×10000

搞到而家“香港人“三個字臭晒朵

首頁

尾頁

跳至