自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

my005 發表於 21-8-31 18:00
但唔知裡面係點既呢?

剛上星期,我女既同事去聽講座(佢暫未移民既),即買左間,又係200萬港幣上下,好 ...

我啱啱先響youtube睇咗一單新鮮熱辣,香港人隔山買牛俾人揾老襯。

舊排屋化樓,入面白雪雪,係油D白色油上好殘舊嘅牆紙,窗框全部滲水,火爐煙囪封死咗隨時一氧化碳中毒,舖cheap地氈無打底冬天凍死人,磚牆全屋裂縫白蟻食哂入木椿,Boiler送唔到熱水去沖涼房,天花生口上面後花園全部裝修廢料,加建厨房地台沉降地面凹凸不平....

個Surveyor叫人千祈唔好亂揾 agent 幫你睇樓,睇相片睇video包靚仔,真身恐怖到不得了

隔山買咗諗住一到步就入去住,又或者隔山比咗一年租就卜街了

大宅

skmibb 發表於 21-9-28 22:36
依間好似係隔山買牛,諗住攞嚟放租的。

隔山比咗一年租就喊死

大宅

skmibb 發表於 21-9-28 22:44
應該放唔到租住啦!條片係驗樓師出,間屋未可以正式租出去,如果間屋有存在危險令租客受傷,要賠償就麻煩 ...

咁就買嗰個喊死,又要比一舊錢執

大宅

skmibb 發表於 21-9-28 22:49

執到喊十聲呀!要翻新間屋唔嘢少,內部都算啦!屋外又潛建, ...

最大鑊係D白蟻已經走哂入地基,我心諗唔拆咗間屋都唔掂啦

大宅

skmibb 發表於 21-9-28 22:49

執到喊十聲呀!要翻新間屋唔嘢少,內部都算啦!屋外又潛建, ...

D人話英國樓好平,唔通就係呢D樓?

大宅

pp_pp1021 發表於 21-9-29 00:09
我堂哥之前做公務員搵6,7萬一個月,但佢係黃到核,於是遲左份高薪厚職既政府工,賣樓一家大細移民去左英國 ...

唔好玩啦,英國大把工無人做,啱啱 FB 先有人話做包裝工人,POST咗CV唔夠24小時有工開喎
工作內容大致係咁,做朱古力包裝,8個鐘,唔可以戴手錶或電話,總之入咗廠就不停做,除放飯半個鐘,全程企響度工作,唔會比你知時間,但可以自由咁呼吸。

大宅

Cheddar85ang 發表於 21-9-29 09:53
不過壓力應該細好多,外國生活悠閒,工都hea住做,三點三下午茶時間,四點半就準備收工,踏正就彈閘走。
...

個驗爛屋Surveyor 都有講,佢話9am開工,briefing D local staff,個個報以驚訝嘅目光,覺得佢傻傻哋,9am返到office係應該沖杯咖啡,傾下計,閒話家常,再食埋個早餐先慢慢開工,咁至係常態。

首頁

尾頁

跳至