自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

hihi

原文章由 yuenfong 於 07-11-5 03:53 PM 發表
各位

我黎喇!

水晶宮

雪文

我睇左啦..驚驚

sharon

我對去個日我地行過華強北個間好大間既salon整頭髮..有d保留

原文章由 雪文 於 07-11-10 12:50 PM 發表
各位睇睇, 好

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1196819&extra=page%3D1&page=1

水晶宮

雪文

豆苗係有d草腥味架, 最好可以比糖+小小酒+兩片薑出出水先煮, 就算唔出水都要比d酒 & 薑 & 糖去炒的

原文章由 雪文 於 07-11-12 10:15 AM 發表
kcc,多謝報料 !

各位早晨 !

上次我係深圳買咗D碗豆苗返來, 昨晚試唔掂, 好大草青味.

[

[ 本文章最後由 多利是 於 07-11-12 10:42 編輯 ]

水晶宮

講下sat我同sharon, tangtang既行程 :

我地經深圳灣過關, 住屯門元朗既真係好方便, 我就遠好多~ 最衰係深圳灣口岸出左關後渺無人煙:tongue: :tongue: 個d巴士一係花車巡遊, 一係就坐滿人都唔開, 唔知等咩

結果出左關後, 搭90號轉地鐵計埋行去聖延苑春滿園用左1個鐘有多

但聖延苑春滿園真係好正 我覺得同其他春滿園係唔同既, 我地3大1小食到攬住個肚, 埋單225人仔

之後去左中心城逛家樂福 同少年宮書城, 再去新州農家村食湘菜, 個x椒魚頭...正

水晶宮

雪文

你佬.. 可能比你話去國金嚇親...

我琴晚問我佬24號可唔可以陪我上深圳食飯玩1日..佢問做咩要上去..我話個日特別麻...佢話 '到時先算啦!! '

水晶宮

雪文

深圳美食太多了, 你食得邊幾樣??

原文章由 雪文 於 07-11-20 09:29 AM 發表
sharon,下次攞張卡片, 我都好有興趣去呀.

水晶宮

講開又講, 上次sharon帶我地去食個間農家村食湘菜, 都好正

那個x椒魚頭..x椒好香...味道好正

我覺得係深圳食湘菜真係好掂, 香港又貴, 又唔好食 :tongue: :tongue:

sharon

sun細佬返來, 同佢講開農家村, 原來佢都識 & 食過, 佢話好多地方都有, 聯合廣場附近都有一間

[ 本文章最後由 多利是 於 07-11-20 10:08 編輯 ]

水晶宮

凍肉舖of course有啡色炸過果D鴨掌賣啦..yes加埋鴨掌正呀

1次要整6隻花膠, 咁咪好重皮?? 同埋想問下你用咩sauce?? 我通常係自己用蠔油+調味料開芡汁, 有d人話用鮑魚汁 much better wor

原文章由 JJA 於 07-11-22 12:46 AM 發表
大家黎睇下我琴晚炆果碟花膠

炆花膠

係咪爭咁D鴨掌呀?
凍肉舖有冇啡色炸過果D鴨掌賣GA

水晶宮

JJA

花膠, 我係大時大節又多人係home食飯先煮來食架, 平時都係放小小用來煲湯架咋..花膠淨係得我同老公食, 仔女, 工人都唔食

又都比你提醒我, 我仲有兩罐罐頭鮑魚未開, 留返later炆花膠先

水晶宮

咁係呀, 呢個係事實, 食多d花膠真係皮膚都好d..

我之前為左操好阿囝既身體, 每week燉1次花膠燕窩南北杏元肉無花果豬展etc....阿囝阿囡唔食渣, 淨飲湯, 我又飲湯又食渣, 個排d皮膚真係明顯好好多架

而家阿囝大左touch wood 無咩野又懶, 就煲小左lu...

花膠, 通常我地會煲完湯再炆, 咁d kids都可以係湯到吸收到花膠麻.. :loveliness: :loveliness:

原文章由 JJA 於 07-11-22 11:49 PM 發表
多利是,
我都唔係炆好多jama:lol , 每次炆少少2個人食,
我D朋友話女人最好1星期食1次補充下骨膠原wor,佢話佢d同事食左皮膚好左wor:mrgreen: ,咁我咪由上星期開始試下食lor, 睇下係咪有效先
我阿仔就淨係食d汁,唔肯食舊 ...

水晶宮

雪雪 / sharon

琴日同老公講, 今日一係去6000食豬骨煲, 一係去西堤剧扒, 問佢like乜, 6000就要多d人啦, 多人食試得多野d, 剧扒就我同你兩個啦, 間餐廳好好氣份, 裝修好靚下, $98/8道菜~

隻佬話是但啦, 我話事..我又無咩所謂, 跟住我隨口彈句 :

一係帶你去食扒啦! 睇怕我唔帶你去, 都無咩人會有你去剧扒架啦~

跟住隻衰佬笑得好衰咁話 : 咪搵阿二帶我去剧囉 :evil: :evil:

我話 : 咁我就..剧...左....你..小心d呀

隻6話1點幾返來..我唸住上到去先決定搵唔搵sharon.同yiuma.

水晶宮

以上是你 fri 的行程嗎?? 請問你電磁爐係邊樹買? 218 有咁多野又真係好抵咁bor:lol: :lol:

海景停車場$30 一個鐘又真係好貴bor.. 咁咪仲貴過香港?? 我見深圳好多地方有幫親就free停車場, or 幾元一個鐘only

原文章由 雪文 於 07-11-24 07:55 PM 發表
講吓我昨日的睇病之旅 :cry:

吃完早餐就去睇劉小x, 11點離開,12點半到華僑城. 去咗永和大王叫咗牛肉面x送豆花布丁+豆漿, 再叫咗條磁飯 + 豆漿. 總的來講唔係好滿意, 豆漿同以前比差好遠. 我囡吃得好慢, 我逼佢快 ...

[ 本文章最後由 多利是 於 07-11-25 22:16 編輯 ]

水晶宮

最終我地sat都有北上

隻佬1點幾返到home,同d kids 食完lunch, 佢地去學興趣班, 隻佬話要去按, 中式, 我麻麻, 跟住又即興搵左sharon

我同sharon去到福民行民批, 佬就去cut hair, 之後同埋sharon老公去食6000館~

交批既感覺係, d products 幾香港化, 同筍崗唔同, 筍崗係較亂, 較平 & 較chinese..我估我搵到你講個隻牙簽筒 我無買到, 但買左類似款式既手電座, 係高根鞋款式, 內藏黃色太陽花咁既..老闆企得好硬, 係都唔肯減價, 最終$13成交 仲有檔賣4葉草飾物都幾靚, 但價錢唔算得好平, 個sales又無咩心機賣, 所以無理佢..

我地結果6點半去到6000館, 都要排左1個鐘先有位 其間我佬走左去行furniture鋪, 之後我同sharon行左一陣萬佳, 好彩有幾個人輪流行下等下..唔係..等1hr, 真係火都來埋 :tongue: :tongue:

再續....

[ 本文章最後由 多利是 於 07-11-25 22:25 編輯 ]

水晶宮

續....

所以, 6000館真係多人d先好去,兩個人, 等都等都發癲.. 食野, 由於係食豬骨煲, 兩條友真係淨食過煲都唔洗食其他野

結果我地兩對couples叫左 :

豬骨煲 - 大 $68 - 正.. 雖然料唔及香港豬骨煲多料, 但湯係真係老火 & 好味~
冰鎮介蘭 - $20 - 好正 芥蘭爽脆甜~
馬蘭頭 - $ 1x - ok
老湯牛肉麵 - $ 1x - 好正, 連我唔太like食麵既人都覺好食 (較野味, 但有小小spicy)
排骨麵 - $1x - 好正, 連我唔太like食麵既人都覺好食 (不spicy)

茶榭菇
麵筋
餃子
+金威啤酒1支$10
+生麵條打包3份 $18

4人埋單$202- : 抵

下次可以約埋我仔女, 由福民mtr沿線遊玩吃喝..

[ 本文章最後由 多利是 於 07-11-25 22:37 編輯 ]

水晶宮

今日同99講問羊肉, 你知唔知深圳係邊樹可以買來自制呀? 香港賣$24/磅呀

水晶宮

係..其實佢menu上好多小菜都好吸引

原文章由 sharonchoi 於 07-11-26 08:57 AM 發表
多,

系呀, 去六千人多先可以叫多d野食, 個日睇menu鴨舌同一個類似松子魚相都好吸引.

水晶宮

係..其實佢menu上好多小菜都好吸引

原文章由 sharonchoi 於 07-11-26 08:57 AM 發表
多,

系呀, 去六千人多先可以叫多d野食, 個日睇menu鴨舌同一個類似松子魚相都好吸引.

水晶宮

今日行過健康工房, 都買左川貝杏仁茶, 都好香, 味好濃, 不過要$18/支, 約750ml..

水晶宮

sharon

你今日上嗎??

水晶宮

上次同sharon研究過, 深圳地鐵一條龍玩法 :

行落馬州用福田口岸過關, 行皇崗線, 可行少年宮書城, 福民文具批發市場, 購物中心站 (cocopark jusco), 會展站 (家樂福)...好順路架

首頁
12345...8

尾頁

跳至