自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔今年12歲快13歲,佢前幾日同我講,佢班同學幾個人約埋下個月,搵個星期日一齊返大陸玩,冇成人陪同。我梗係唔俾佢去啦。佢問,點解?我話,冇成人陪同,成班柴娃娃好威險,同埋你哋未夠15歲,冇監護人簽名,出唔到境。而且其他家人一定唔會俾。佢話,佢D同學試過自己一個人去深圳玩,都可以出到境。
尋日,佢返來講,其他同學問咗屋企人,俾佢哋自己上去玩。D同學仲同佢講,過咗11歲可以自己出入境,唔使成人陪同(emoji)

大宅

我上網查詢,見到11歲以下小朋友身份證冇相,出入境要成人陪同,過咗11歲冇寫要監護人批准。我要返工,驚阿仔偷偷出去玩,我第一時間收埋阿仔張回鄉證(佢身份證我一路都放喺我銀包度)

大宅

正常都唔會俾,不過佢講到D同學家長俾佢哋自己一個人返上去,我有解釋俾佢聽,冇成人陪同,發生咩意外,冇人知,好危險,媽咪會擔心你

大宅

我以前成日以為跨境學童有家人或者監護人授權,所以可以自己出入境。
阿仔11歲前返內地係排人手過關位,有我陪同。聖誕假期同佢返大陸玩,先第一次用自助出關,所以有些擔心

大宅

catfy 發表於 24-1-26 18:11
咁你跟去得唔得

果日我公司有事要OT

大宅

granja 發表於 24-1-26 18:12
thanks。以我所知唔駛監護人簽名... 假設唔係膠舖,唔知樓主點解對住個仔咁講,一句話唔俾個仔去玩咪得囉 ...

唔係膠,我真心覺得15以下出入境應該要有成人陪同,15以下就都唔使袋身份出街

大宅

whyyou 發表於 24-1-26 18:50
未夠15歲冇監護人簽名同埋11歲以下要成人陪同先出得境肯定唔係,當年庾文翰就係咁出咗境,其實你個仔只要 ...

我成日執筆忘字,唔記得咗'危"字點寫,呢排返工有同人講普通話,所以用咗,威,字

大宅

spikenard 發表於 24-1-26 20:05
開學9月時,我細路又係痴埋左1件冇王管的細路,放左學冇王管帶左佢去隔離村玩,又教佢講大話,又問我細路 ...

死啦,佢哋幾個係同班同學,之前我仔星期六,日都要去練波訓練,呢個月考試冇去做正式運動,約咗佢幾個同學仔落樓下籃球場打街波,所以關係親密咗

大宅

多謝大家,我就係覺得佢嘅同學仔咁大膽,父母咁都放心佢哋自己出入境。
阿仔由細到大都係我跟出跟入照顧,佢上中一之後我先放心出去做嘢,所以上來問吓大家意見

大宅

wln 發表於 24-1-28 01:29
點會比呀!
比嗰個,一係本身內地人,一係有問題

係呀,其中一個同阿仔係小學同學,佢媽咪外家有人係廣東省境內住,有屋係深圳福田附近。我有同阿仔解釋,點解佢哋父母俾佢D仔上去

大宅

wingwingin 發表於 24-1-28 08:30
我會唔俾
但樓主無check清楚就同小朋友亂講要家長簽名先俾出境,結果俾小朋友一句ko返就有啲肉酸囉!
想唔 ...

佢爸爸移民去咗外國,我11歲同佢換身份證的時候,入境處職員同我講,仔仔要出境要我授權先可以

大宅

ganggang 發表於 24-1-28 09:11
12太細唔比,但如果15歲自己係外國讀書你又比唔比,放學放假都會同同學呢度果度去
...

我唔係好清楚,我記得有人講過,好似係外國讀書,大學前都係要住寄宿家庭。

大宅

liverpool2023 發表於 24-1-28 10:10
北區學校?點會咁多家長俾細路自己去深圳?

唔係北區,九龍東中學

大宅

evip 發表於 24-1-28 10:56
正解。
(睇到第四頁先見到同我一樣諗法)。

睇到大家嘅回答,我放心晒,因為由阿仔幼稚園開學,我就冇做嘢湊佢,跟出跟入,呢幾年身邊人覺得我搞到阿仔成個裙腳仔

大宅

amypekkle 發表於 24-1-28 21:45
樓主,好奇你係唔係住北區,所以初中學生都會諗週末北上,因為好近?!

答番你問題,我唔會俾未成年仔女跟 ...

我唔係住北區,我住九龍東,阿仔話,啲同學父母都唔係好管束佢哋可能要返工,所以佢哋出去玩完識返屋企就得。
我仔平時都好少自己出去玩

大宅

YuYuMother 發表於 24-1-28 19:37
唔會,除非有大人陪同。最怕係有咩事佢哋未成年唔識亦處理唔到

有大人陪同都唔放心,佢哋同學媽咪我都唔識佢,其中一個係小學同學,平時都冇見過,我哋都係去小六派位講坐,先傾過幾句,中學開學果幾日食過早餐,其實大家都唔熟

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊