跳至

首頁
12345...24

尾頁

男爵府

Re: 油塘宿舍靚太俱樂部

ivytang,

朗思0係麗港城, 係國際學校; 學校有國際班及雙語班, 採用活動教學; 我亞b雖然未入學, 但學校每逢有活動, 個班主任都會叫埋我地去0架.

我都係睇左好多bk媽媽的意見, 先決定報呢間; 當然有人讚亦有人彈, 不過似乎讚的多d.

至於學費方面......國際班-$3,000; 雙語班-$2,800; 全日班-$4,800. :-( :-( :-( (p.s.唔知有冇加價, 又或者九龍塘果間會貴一二佰蚊唔定)

男爵府

happyyan,

其實自己湊bb就放心得多, bb一定會好開心, 因為媽咪一定係最0鍚bb; 但媽咪就真係冇晒私人空間, 有時就連痾篤c, 亞b都要跟埋入廁所(我亞b最鍾意入廁所玩水)! :-(

有時想同朋友去街, 但老公又攪唔掂亞b, 自己又心掛掛, 我生完亞b之後, 只係同朋友出過幾次街咋.(唔超過五次) :cry:

不過如果返工的話, 自己又心掛掛, 擔心亞b比工人蝦; 我試過亞b一歲多果陣, 有份工請左我; 而我日日搭車返工果陣, 就覺得亞b會以為媽媽掉低佢唔理咁, 覺得自己好對唔住亞b咁, 每次都諗到眼紅紅落車. :-( 結果呢份工我做左3日就遲工. :cry:

不過我都想等亞b返學的話, 我想又再搵工做, 因為真係要為學費而博命呀! :-( :-( :-( 而且我又好想生多個小bb.

男爵府

happyyan,

其實你亞b比你亞姨湊, 起碼你唔駛擔心, 因為始終係親人嘛! 最少你可以安心地工作; 如果我係你的話, 我會選擇工作.

男爵府

我想生多個的原因, 係希望將來亞b有多個弟or妹互相照應. 所以你繼續做野係好架!

而我就日日希望自己中六合彩, 唉......湊住亞b連馬會都唔入得! 又點會中到六合彩喎! :-(

男爵府

oy903,

哈哈...你囝囝好叻呀! 咁預祝我地輪流中六合彩頭獎吧!

男爵府

chrischeung,

係呀, 我亞b返緊朗c的playgroup.

男爵府

釘裂花,

我亞b果陣大約15個月開始返playgroup.

男爵府

splei & dorismama,

如果係麗港城朗C的playgroup, 係閒日上, 一星期返2日, 唔記得大約$1,600至1,700.-左右.

而我亞b在九龍塘的朗C藝廊上, 一星期返一日, 所以一個月$800.

男爵府

傻鴨菇芝,

尋晚比老公霸左部腦, 所以我唯有訓覺覺豬囉!

男爵府

ivytang,

尋日下午2:00左右冇, 不過夜晚八點左右就同仔仔在公園玩左一陣.

ivytang02 寫道:
morning jojo你尋日有無帶仔去樓下公園玩around 2:00

男爵府

ivytang,

E?! 咁"Arm"0既? 我今日都去左西田行街街呀! 仲去埋citysuper添! 不過我係日頭去.

我搭地鐵轉火車.

男爵府

ivytang,

我通常要等亞b訓左覺, 跟住做晒家務, 又或者亞b午睡, 我先有時間上網; 如果亞b未訓的話, 佢會博命按我個電腦鍵盤架! :-(

所以好多時見我夜晚溫完呢個topic之後, 我又會過左隔離個topic同其他油塘"夜鬼一族"傾計.

男爵府

splei,

我老公幫趁過商場的"廣洲"髮廊, 嘩! 剪完之後真係好"廣洲"囉!

男爵府

下午行完街街返到樓下街市買"送", 之後同亞仔玩"一蚊雞車車", 見到有兩個著住幼稚園校服的細路一邊坐車車(冇入錢齋坐), 一邊傾計, 初時我以為自己聽錯, 再聽清楚d, 兩個細路的對話係夾雜住d粗口, 仲講得鬼死咁流暢添!

男爵府

chrischeung,

果兩個粗口細路讀邊間幼稚園我唔清楚, 不過套校服係白色+藍色格仔, 類似水手裝咁.

p.s.-其實我唔confirm係咪白色, 因為佢地件校服好污糟, 以我果日見到的, 係灰色就真!

男爵府

splei,

如果要我加入埋"廣洲"look的話, 我寧願暫時唔剪髲住囉! :mrgreen:

男爵府

tongtracy,

我個仔都係咁架, 所以我都預左自己要搵定3T課程的資料.

男爵府

reginayip,

我冇留意到個校徽囉, 因為我只係留意到佢地講的"魚蝦蟹"咋.

男爵府

好靜啊! 連烏"英"飛過都聽到.

男爵府

splei,

有關3T親子課程的資料我仲搵緊, 所以答唔到你.

以我所知呢d課程係專for我呢種家長(有個百厭唔聽話又難教的細路), 教d家長點去用一些好的方法去教好小朋友, 而且又可以攪好親子關係咁.

首頁
12345...24

尾頁

跳至