心聲留言

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁如果兩樣都要,咪變咗紅豆冰呀?
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

sorry sorry, 妳個post太紅,我再睇先知妳留咗言俾我。
有呀,我有收到妳pm,不如妳pm埋個a/c number同total幾$俾我,等我過數俾妳。

bb呢兩日又勁wer頸/耳仔同面,可能d濕疹太痕,wer到流晒血,心痛c我 :-( :-( :-(

原文章由 b肉兜兜 於 07-8-30 16:12 發表

點止呀,溝埋一齊,仲會嘔泡添呀. 即係變咗[紅豆雪泡]..
係wor,你收唔收到我之前個pm呀,講話等多2日果個pm.

水晶宮

兜兜,我今晚過咗數,妳check check啦,唔該晒。
妳好番d未呀?

水晶宮

好番晒都唔好食凍嘢住,紅豆冰都唔得,搽就得

希望bb用咗止痕膏後唔會再wer面/耳仔啦,佢而家小小事就玩自殘,係咁wer係咁r,我會report番bb用後既情況

原文章由 b肉兜兜 於 07-9-10 10:52 發表

eeb,
我check咗喇,唔該晒你.
一陣出去寄畀你.
多謝你關心,我今日好好多了,唔駛食藥了.:loveliness:

水晶宮

兜兜,收到喇,唔該and多謝,下次有椰汁紅豆糕要再預我架

水晶宮

兜兜,
我用椰汁紅豆糕(先紅後椰)搽bb條頸,兩三日就好咗好多,嘴邊我只係搽紅豆糕,都有少少改善,係隻腳d頑固濕疹未有起色咋,真係勁!!!

多謝妳

水晶宮

兜兜,又係我,pls check pm,有嘢想向妳討教

水晶宮

咁一般食用芝麻油得唔得架?
同埋蠟妳放幾多呢?
我見妳無覆我個pm,唔知係妳太忙定我太多嘢問,sorry呀。

原文章由 b肉兜兜 於 07-9-23 00:31 發表

成塊野..哈哈..這是蜂蠟原本的樣子嘛.也有做到一粒粒的黃蠟架,但可能唔係間間有賣囉.
一般來說,芝麻油,olive oil 係較多人用,而芝麻油,現在多數人都用cold pressed 的了,古方用的,冇記錯是炒過的芝麻油,類似一丁 ...

水晶宮

唔好意思呀,我真係好多嘢問... ...sorry sorry
因為我見網上實在太多配方,所以唔知用邊條好,咁我都係跟妳blog條link既配方啦 :mrgreen:,同埋都係問油既問題,我今日打咗好多電話,終於問到有一間近我既舖頭有冷壓黑芝麻油 希望真係買到啦

我想問妳有無用溫度計check住,定係只係睇鐘?

另,bb勁鍾意個樽仔要攬住

原文章由 b肉兜兜 於 07-9-24 11:33 發表

你有冇去我blog睇過?有配方架.你想做少d 份量,你將所有材料除開佢就ok.
我唔知你會用邊隻食用芝麻油,但我自己就唔會用,一來知道d 味會唔好聞,二來又唔知有冇經過加工,我只用過冷壓的.
你的pm真係幾長下,好似有2個pm...我近來真係冇時間覆,sorry sorry....
我打字好慢,用速成的,如要覆晒你既pm,一個小時應該都未必得....

[ 本文章最後由 eeb 於 07-9-24 14:33 編輯 ]

水晶宮

兜兜,唔好咁啦,妳對護膚品既認識,同妳對大家既心,一個新手同妳又點有得比呢? 佢之前出咗好多個post讚妳,都唔知點解突然又講d咁既嘢,雖然好客氣,但都有點兒那個囉?-(

佢有心有時間去幫有需要既人,妳都應該為佢同受惠媽媽開心,其實我都有同人分享膏膏同心得,但無佢咁高調囉,都係因為妳將d資料放上blog,我先學識整紅豆糕同椰汁糕,而同人分享就係因為受過妳恩惠而回饋社會(bk),所以妳既分享係好有意義,又豈係一件貨物呢?

原文章由 b肉兜兜 於 07-11-26 13:59 發表
我呢幾日諗緊,整埋d 護唇膏,就唔想再開topic了.
現在"自由"呢邊已有一位有心人跟大家分享了,而佢可用來幫大家既時間,真係比我多好多..
而且我發覺,好像大部份的人,需要的只係一件貨物而已.
這好像告訴了我,這個園地, ...

水晶宮

兜兜,我地知架,有眼見,有心感受

好似我之前問妳配方/制法/油 等等既問題,問咗妳一大堆嘢,妳都有答我,又邊係十問九唔應bor,而且大家都知妳忙小兜兜搵學校/返學,唔係咁多時間即刻回覆。

佢啱啱學識整,時間又多,咁熱心d,不過有時一個人對其他人係咪咁有心,要長d時間先睇得出既。

原文章由 b肉兜兜 於 07-11-26 18:27 發表

我從冇因為有其他人整就唔開心,咁耐以來間中我也有在pm及版面答d 媽咪如何整膏,有時間我都會盡量講詳細d,每次每個字都係我自己打自己諗,並唔係就咁搵個網叫人睇.
如果因為咁而唔開心,由一開始我便一個問題都貴事答,用咗咁多心機時間,為咩?唔通真係要一日講數次話畀人知我做過咩咩咩,咁先可以?冇時間的話,當然答唔到,好似上次回應你的一段字咁,我已用上一小時有多.
但現在實情係點?那個人,有沒有用過我整的東西,大家一睇便知.經第一次後,當日我唔想再回應,係因為我早見過佢在某地方鬧人,說話十分刻薄..或者係我份人怪,我唔想與這類人再有甚麼接觸,分享.
一段日子後,突然見到這個人開幾個topic,話我十問十唔應,9唔搭8,費事我誤會佢想同我爭"生意".
我反而想問下,係咪我欠咗佢?
又或者,我對佢做過咩,佢要公開咁去話我?
牽涉到金錢,就算是生意?
我有點迷網..
佢話佢自己收番10蚊8蚊,如果係生意就sit死佢.
咁我自己,$2.2一盒膏,我係咪該死咗好耐?
事實上,我係一路都要自費呢部份既錢出嚟.
我唔提係一件事,但我都唔想咁樣畀人講.

水晶宮

兜兜,果然日久見人心,仲係唔洗好耐已經見到有人o係二手市場開topic販賣膏膏,我都知道"成本價"係幾多,我唔反對人地賣自己diy既嘢,有人買有人賣,不過... ... 大家明就算

水晶宮

賣要擺賣,好專業架,有人開親post問邊隻潤唇膏好時都要入去做marketing,我自問無咁既能耐:tongue: 又無人地咁高薪厚職讀書多

而家咪好囉,有人埋黎話想買膏膏既話,大家都知有一個bk媽媽有得賣,自己去搵佢哎唔該,呢度係純粹分享

原文章由 b肉兜兜 於 07-12-4 15:16 發表

唔好話你,我都估唔到,我起初以為佢玩下咋,點知竟然拎去賣,哈!
我諗佢梗係有d 野唔知.
eeb,話時話喇,你有冇諗住賣先!
你有冇用"礦"石能量水整架? h ...

水晶宮

好多人o係度搵食架,有d人開網店,會賣下廣告,咁都算啦
但有d人一味叫d媽媽平讓/送出d乜嘢乜嘢,然後以高d既價錢轉賣俾其他bk媽媽,真係見唔少
仲有少數立心不良既媽媽呃人嘢,借嘢唔還,話送嘢俾人又唔送,賤男上單親搵食... ... 唔係真係咁單純 唉

不過話真心同人分享,然後去二手市場販賣,我真係第一次見

所以真係防人之心不可無 :evil:

原文章由 leave 於 07-12-5 10:39 發表
唉! 咕唔到在這個親子網都會有 D 人係利字當頭.

可能我多數在烹飪錦囊出沒, 那處是分享心得的人多. 而我從未去過二手市場那邊. 不知道原來有人是要在這網找機會搵真銀.

想起來, 不得不向兜兜作揖致敬. 原來有慈懷 ...

水晶宮

係呀,仲精彩過電視劇,呢頭話分享,唔至在$,o個頭o係二手市場公然開post販賣,個賣價仲要係起碼double我所知既成本價(我以貴油+余仁生中藥+天麗材料)

而且逢人問邊隻潤唇膏好用,佢到入去做"marketing",好勤力

原文章由 joanne831 於 07-12-5 16:48 發表
eeb:

我幾日冇上網....其實而家發生咩野事呀!!係咪上次你pm我問嗰個人賣野呀?-(

水晶宮

其實兜兜個web page有製法,我bk個personal space都有
唔係商業秘密,唔使pm咁神秘 :tongue:

原文章由 kitty0502 於 07-12-5 19:55 發表
人地邊有攪攪震0者 我都係真心想學整架

水晶宮

慘lu,joanne妹妹乜咁沈不住氣呀,都話上bk唔係咁單純,人地搵錢係人地既事,人地之前之後既態度,當趣劇睇下就算啦,有d嘢有眼睇既,知道前前後後發生過乜嘢事既人,心照不宣

千祈唔好同佢糾纏落去,bk仲有更多更衰既人,佢只不過前言不對後語,都未叫立心呃人,放過自己放過人啦,返黎呢邊繼續睇趣劇咪算囉

原文章由 b肉兜兜 於 07-12-5 20:05 發表
死囉!
岩岩見到joanne 畀佢追住嚟咬呀!
唉,一陣個傻妹上到嚟實激到嘔泡..
點攪!

水晶宮

人地收下放下好高招,似做marketing多過似做shipping
而且讀得書多

佢千祈唔好俾公司cut人工,少3k既話到時唔可以咁叫佢,會俾人告架 :lol:lol:lol:lol:lol

原文章由 b肉兜兜 於 07-12-6 10:21 發表

早晨!:mrgreen:
17k 今日又唔搵真銀住,幫下人先咁話.

水晶宮

1. 我開咗幾個post讚人地d嘢,又pm勁多問題叫人答,人地唔啋我,唔一五一十地答3百萬條問題
2. 新手半桶水,嚮 bk 開個 topic話出自真心同心分享,不過收成本價既double以上
3. 一買一賣, 好公平, 我不過叫你地prepaid
4. 我只有去其他topic做marketing,另外個個媽媽都係睇到我個 topic, 先留言問我點整,我自己手腳慢,估其他人比我更差,不如幫佢地整,有錢賺之剩又有媽媽們千多謝萬多謝我
5. 我從來無指明道姓架,只係當無受過人地恩惠,同埋好似人地欠咗我咁咋

jxxxxxx 妳話我有咩問題先? 妳做乜踢爆我,我去見工時講明我要收17k人工,乜收人工唔叫分享架咩?

水晶宮

實唔夠啦,人地要拉客架,妳乜嘢marketing都唔做仲要揀客 :tongue:

原文章由 miriam 於 07-12-6 11:05 發表

入錢無問題,你 pm 個 ac 黎畀我啦!

不過你捉夠咁多童男童女未架,到時開爐煉丹時,你話未夠數咪死得,唔知又會拖幾耐啵!

首頁
12345...11

尾頁

跳至