自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:香港假期福利非常落後

真係咁差咩? 我喺舊公司做超過10年,5天工作、放紅日,走時有19日年假。
而家份工都係5天工作、放紅日,入職有18日年假。
即係一年365日入面,放假既日子>⅓,我覺得好ok喇。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

引用:Quote:eeb 發表於 15-5-14 08:45 真係咁差

原帖由 huiwo太太 於 15-05-14 發表
我知,所以我寫咗放紅日(即包晒銀行假同勞工假), 另外仲有19/18日年假。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 eeb 於 15-05-14 發表真係咁

原帖由 March 於 15-05-14 發表
你公司咁好,我做咗15年,年假只得12天,仲小過賓妹。
你公司會唔會犯法㗎? 僱傭條例列明 服務年期9年以上就要有(最少) 14日有薪年假。

水晶宮

引用:不過仲有好多公司一入職係得7天有薪大假,

原帖由 huiwo太太 於 15-05-14 發表
不過仲有好多公司一入職係得7天有薪大假, 的確好少。
但做滿三年就要每年加一日,至到14日為止。

水晶宮

引用:Quote:eeb 發表於 15-5-14 08:45 真係咁差

原帖由 choco_soup 於 15-05-14 發表
你好運搵到份咁多福利既工,但香港仲有好多打工仔得7日大假,仲要新年被逼放晒。

亦有好多打工仔仲要放勞 ...
我嗰行一般5day + 入職15日年假,都有5.5 day 但人工又高返dd既,都俾我媽話假少(佢以前做政府)

水晶宮

原帖由 Angel_Rose 於 15-05-14 發表
你就好LA,NG係人人都可以咁GA T_T
我有FD做文員,約7年前入職,當時得7日 JA
勞工min 都幾刻薄 我仲以為唔多呢d公司。

水晶宮

引用:介意分享下妳做邊行

原帖由 得閒姨 於 15-05-14 發表
介意分享下妳做邊行?需要專業資格嗎?
行頭窄、唔方便講。廿幾年寒窗+專業資格 (都有人唔考牌,但發展會有限)

但我身邊既朋友都係5day+入職15日年假以上既多,5.5day既少,不論行業。

公海今日都有個post, 個個都講到返5day好平常,講到好似多數人都係5day咁。

首頁

尾頁

跳至