自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

like
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

其實好多支持退稅既人,因退稅既實際得益分分鐘少過派6千,不過因為公平公義同反蟲既緣故支持退稅。

一個3人家庭,加上可用2個60歲以上既非同住父母既免稅額既家庭為例
如果可以退足12k稅,即係家庭年收入>$550,000,每月約$45k

以2011年香港既家庭每月入息中位數少於20k睇,相信bk大部份member都唔會退到>12k稅啦,點解大家都仲咁支持退稅呢? 唔係單為自身利益架﹗

水晶宮

iczzzz 發表於 12-1-31 17:01
我覺得我正正就係大哥,我同老公交好多稅,9點番工,但晚晚OT到10點,假期要帶電腦番屋企做嘢,我大住個肚 ...
無用架,就算你同佢地講,你地交6位數字稅,佢地都只會認為你搵得多交得多係應份,賺咁多錢生活都無憂啦。盈餘係因為賣地,賣地d錢應該分俾所有香港人

小曳人  仲有買賣樓宇嗰d印花稅... 我舊年都俾得好肉赤!最好退返d俾我... hehe  發表於 12-1-31 20:47
manman66  唔諗下人地去玩時我地讀書,打工辛苦做,醫生都要on-call36小時啦,D錢好易揾  發表於 12-1-31 17:35

水晶宮

mrsright 發表於 12-1-31 21:23
首先講明, 我自己無乜所謂, 退稅或者六千

但我覺得樓主既例子未必完全符合香港既實際數據.
http://www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/sec/library/1112fs10-c.pdf
http://hk.news.yahoo.com/%E6%9E%97%E9%84%AD%E6%9C%88%E5%A8%A5-%E8%B3%A3%E5%9C%B0%E6%94%B6%E5%85%A5%E7%A0%B4%E7%B4%80%E9%8C%84-103019034.html

2010-2011 政府收入的主要來源
(億港元)
利得稅

30.9%

賣地收入

20.0%

印花稅

16.9%

薪俸稅及個人入息課稅

15.9%

其他收入

10.3%

投資收入及利息

5.9%

total

主要收入係稅收,唔係賣地。

nsx2000  原來Hongkong咁重稅收  發表於 12-2-3 09:06
stkyo  稅收一直係庫房收入主要來源  發表於 12-2-1 11:43

首頁

尾頁

跳至