自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

就係因為你地有呢個入息但仲住公屋,而其他好多攞緊呢個入息既人係租/供緊樓。

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:24 發表

點會冇本事養??我真係唔明??住公屋除左係間公屋係政府提供之外...我地可以交冇咁貴既租金...$29XX (未減租係$3300)冇問政府拎綜援..自己生自己養係有咩問題??

我阿媽阿爸生4個..得我爸一個人做嘢,我地都係自己養自己..同時我都可以肯定咁同你地講..除左間公屋企租之外..我地衣食住行絶對係好過好多買私樓既人...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

我覺得佢睇到既嘢同其他人睇到既嘢好唔同,有d觀念上既出入。

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:48 發表

究竟你知唔知呢個topic講咩???
無人歧視住公屋既人, 不過唔好咁多要求囉.

水晶宮

唔係人人都有"少少能力"時就會咁,係連好有能力時都唔會(大家可以去睇下公屋d住戶車位!!)

原帖由 八婆仔@ 於 09-6-9 16:10 發表
我一家5口,係典型獅子山下的香港人,老豆一個人工作,媽媽做外發,係我大學前我到都係租公屋,2間板間房,一家5口住,3姐弟一間,呀爸呀媽一間!

將升大學時,呀爸終於買左居屋,都係得2間房,我好記得老豆講過,"我地有少少能力就讓番間公屋出來,等其他人可以住,佢地好似我地一樣蓄到$時,又可以買樓!"

水晶宮

d人有能力都唔放間屋出黎係有問題,但最大問題係政府政策容許呢樣嘢,仲可以好平咁買咗間公屋,完全係超過咗"幫助有需要既人"。

原帖由 wendy09 於 09-6-9 16:45 發表

你又帶出一樣令我想發癲既野,有咩理由公屋住戶可以有車,唔係搵食果d車,係擺到明自用果d。
真係有冇搞錯!

水晶宮

租金收入既稅同薪俸稅係唔同架,要分開計
$108000係薪俸稅既免稅額。

原帖由 我愛Corina 於 09-6-10 07:52 發表

off topic 一問..

我見我老爺租金收入得約20萬一年...
佢同我奶奶唔係HK定居(不過大家都有hk id)...我睇個稅單,我奶奶因為無做野,所以無Tax credit,冇得combine,

而家每年都交成2萬蚊稅....

咁佢地其實有冇tax c ...

水晶宮

係咪話兩公婆140k? o個個係"自置公屋",好似話係當年入息低可以申請到,後來賺到錢就買返間公屋。

原帖由 54heima 於 09-6-9 22:29 發表
我系BK聽過有人話自己兩公婆月入十幾萬都系住公屋...

首頁

尾頁

跳至