少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

我個仔以前又係咁, 之後佢唔食就真係收起, 仲要食剩咗果d我係唔會倒ge, 我會留返比佢下一餐食返, 唔新鮮都係咁話, 我要佢知道就算佢今餐唔食, 下一餐都係要佢自己食返, 唔可以浪費食物同等佢知道佢係無得逃避ge, 加上就算佢其間肚餓都係無零食架, 最多提早少少比佢食飯~
呢招對我個仔黎講好work, 就算佢而家6歲出街食飯, 佢order咗又唔食果d食物我都係用個盒打包返屋企, 佢自己食返架~

Yoio   我就係想用呢個方法!!! 咁你覺得兩歲可唔可以餵住先呢?  發表於 12-3-23 08:31

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

lambing 發表於 12-3-23 00:01
我個仔以前又係咁, 之後佢唔食就真係收起, 仲要食剩咗果d我係唔會倒ge, 我會留返比佢下一餐食返, 唔新鮮都 ...

我覺得好睇小朋友性格喎, 你仔仔本身唔鐘意食野好難要佢自己食, 不過你可以試吓生果同小食就佢自己食試吓先, 慢慢先主餐要佢自己食, 我以前係叫個仔自己<不>咗之後就叫佢比佢<不>咗果d食物請我食ge, 之後我會扮晒野好好味咁咋帝食咗, 之後推返隻匙比佢個口到, 佢自己就好自然咁食咗架喇, 我老公話我呃鬼食豆腐喎 但好work 喎, 你又試吓吖~

比個貼士你吖, 你開始時用d佢鐘意食ge野叫佢請你食先, 佢通常都唔肯架, 你要扮晒搶佢d野黎食咁, 之後佢就食得好快架喇

首頁

尾頁

跳至