烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-03-19+發表

原帖由 wongywong 於 14-03-20 發表
不過我炸完冇變大。點解呢?
你係唔係用印尼龍蝦片?應該得㗎,可能溫度唔夠或時間唔夠。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

edith208 發表於 14-3-20 09:08
bull bull, 你有miele, airfryer, ...., 仲有冇用明火 / 在煮食爐上煮野?

定話你要煮好多野, 所以用曬佢地 ...

當然仲要在煮食爐上煮嘢啦,不過有時到晚飯時間,我真係好忙(要教仔女讀書),就要出動晒airfryer 和miele,唔係8點都未有得食呀!
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+12-05-14+發表

原帖由 Bertie07 於 14-04-18 發表
你係唔係用焗盤焗?還是放在網架上焗?
係唔係都係舖滿粗鹽在皮上,在轉200度時批走d粗鹽?

...
我就咁直接放在網上焗 。先會舖滿粗鹽,焗咗第一輪,再剷走晒啲鹽,開大火去焗到爆皮。

男爵府

引用:我想問大家用錫紙放底定網上?個網掃完油癡

原帖由 ccbabycc 於 14-03-26 發表
我想問大家用錫紙放底定網上?個網掃完油癡住個網,請問大家點l清潔個網? ...
我平時唔放錫紙㗎。個網用完可以先浸水,之後會容易啲洗。你去12蚊店買個好似牙擦型嘅綱絲擦,容易啲洗個網。

男爵府

引用:我在無印買了這個可噴出霧化液體的膠樽,請

原帖由 siubbsw 於 14-06-07 發表
我在無印買了這個可噴出霧化液體的膠樽,請問有冇人知可唔可以用來裝油呀?
應該可以的。

男爵府

維港 發表於 14-6-10 21:43
請教,想整一個5吋牛油皮,有無JM教到我
唔好意思,我唔明你想問乜呀?你想用airfryer焗牛油皮?定係你想搓牛油皮?

男爵府

維港 發表於 14-6-11 05:57
「火局」,thanks
如果焗牛油皮,必須要好大火㗎,唔係會溶。airfryer用最大火力啦,至於幾多度你要自己睇下,轉金黃色就OK。

男爵府

gobychung 發表於 14-6-14 19:03
回覆 bullbull1 的帖子

請問芥末醬係點樣架?
我唔明指嘅芥末醬係邊種?

男爵府

gobychung 發表於 14-6-15 14:44
你整春雞用的芥末醬,麻煩你
我唔知回覆咗你未添~~我係用普通超市賣嘅英式芥茉(黃色罐)。

男爵府

Mik 發表於 14-7-18 11:38

好毒呀!就係睇完就買咗!想問下點解送比我個receipe冇你嗰D嘅?係咪轉咗書?點樣可以 ...
所以我都「警告」過大家,受唔到毒真係唔好入黎呀~~我已經係好耐之前買,如果你最近先買送嘅食譜可能已經唔同喇。你睇番我第一頁嘅post,有晒page,有啲仲有快鍵,你直接打個no.就可以入到去。
我都係用少少濕嘅布滿抹咋,冇可能完全抹得乾淨晒。只要你keep住抹,都唔會有問題。(起碼我用到而家都冇事~)

男爵府

Mik 發表於 14-7-19 23:42

我淨係抹發熱線,點知啱啱至見到發熱線外有條邊痴咗油煙積,又驚用威猛先生抹唔多 ...
我唔會用清楚劑㗎,每次只係用暖水濕布抹咋。

男爵府

今日我對BK徹底失望。眼見自己辛辛苦苦放相和食譜上BK,目的只是為了跟各JM一起分享,現在卻被一些我控制不到的問題而被封。我對版主的處理方法非常不滿。有睇開我寫嘅JM一定會明白,在我之前post過的所有主題內容(包括日本Vitantonio 鬆餅機分享、Airfryer 交流區I 和II 、Miele蒸爐交流區、Lc cresent 坑紋pan分享、鵝姐煲分享、我最近學的蛋糕麵包分享......等等),只係單純地同大家分享食譜和心得。但今天版主卻說我其中一個post(旦本Vitantonio 鬆餅機分享)犯規,並留言給我說是因為“禁止任何未經授權的(集體)團購/訂購/代購活動”。請問我曾幾何時有做團購?訂購?或代購?間中有些JM在Post上留言問代購資料,我亦已經一而再再而三請她們自行PM當時人及不要再在Post內詢問。如果她們沒有理會勸告,版主理應向當事人發出警告(PM她們)或取消她們的留言,但現在卻只是向我處分把我的post封了,這是否公平呢?我之前亦有一個post(我最近學的蛋糕麵包分享),也在無通知我的情況下說要『待查』,已經查咗幾個月了,一點消息也沒有,亦不見得有任何交待給我…。

人的容忍度是有限的,要是往後再有新post出,或又再有人問我購買資料,那豈非要有心理準備,隨時會因為有其他會員唔守規矩而封我真心分享嘅post?既然版主或BK都覺得我的post是有問題,我也沒有興趣再留在這裡了,正確來說是心淡。稍後我會將之前曾放上BK分享的所有post,要求BK全部delete以示我對BK和版主的不滿!!!
我可以說由星島日報開始上BK, 直到而家已經十幾年。但發覺BK的處理手法越來越有問題,BK自己本身也應該要好好檢討往後管理和處理的方法,要是繼續這樣,只會令BK的可觀性減低。
雖然如此,我也想藉此感謝大家這麼多年對我的支持和鼓勵。希望將來會有機會在其他地方跟大家分享美食心得。

首頁

尾頁

跳至