烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡學校party 想帶曲奇,所以我同佢一齊整,用咗大半日時間,囡囡負責唧眼睛和衫褸。見到佢好投入嗰樣,真係好似我細個。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

回覆:我同囡囡合力做的糖霜薑餅人曲奇

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

多謝晒咁多位嘅欣賞
其實今次係我第二次做糖霜曲奇,囡囡同我都好滿意~~

男爵府

Mimmy 發表於 13-12-20 10:58
好靚呀

樓主,我想請教你糖霜面呀?你的糖霜係自己做出來嗎?淋上面後,要幾耐才乾透?我昨晚用 ...
係呀,由我自己。用糖霜+蛋白+檸檬汁+水。我等咗半小時已經乾咗八成,跟手已經可以唧埋眼睛、衫鈕。因為怕乾唔透,最後再等多半時間先入袋。點解你等七個鐘都唔乾?冬天應該係快乾啲喎。

男爵府

bbqueen 發表於 13-12-20 18:16
D packing 好靚,係边到買?
我喺香港仔嘅烘焙店買,$8/10pcs。

首頁

尾頁

跳至