烹飪搵食

跳至

首頁
34567...19

尾頁

男爵府

cakecakemango 發表於 12-5-7 07:58
回覆 babymonbb 的帖子

$88 個焗盤係邊到有得買?
可以去灣仔合和中心1706室,Philip陣列室有售。記得要帶埋Airfryer張收據,唔帶就唔換比你。同埋上去之前要打電話確認一下有冇現貨。如果即日去可以先打電話留貨。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

cherrylemon 發表於 12-5-6 00:58
我真係想統計下, 因為睇左呢版而買左AIRFRYER的有幾多個?

版主你想唔想知自己有幾毒?
勁呀~~我地嘅post越黎越多人加入呀~~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

回覆 Popo01 的帖子

例如整加麵包糠炸嘅食物,因為表面十分乾,如果你噴少少油,可以令食物炸起更金黃同埋入口更脆。相反,因為肉類本身已經有油份,你只要直接放入,唔駛再噴咁多油喇~~

Popo01  THANKS A LOT?  發表於 12-5-7 12:55

男爵府

makfr 發表於 12-5-7 12:13
想問吓個pan可以煮咩 (除bread & cake外)
我諗住一陣試下用個盤炸雞翼,睇下效果如何。到時再匯報~~

makfr    發表於 12-5-7 12:21

男爵府

買咗啲薯餅好耐,都唔記得要食添~~

200度(7mins),金黃色好吸引~~

topkidsmom    發表於 12-6-9 16:23
makfr    發表於 12-5-7 13:41
杯杯    發表於 12-5-7 13:22

男爵府

^^汶 發表於 12-5-7 12:54
下!如果我掉左單,係唔係冇機會買喇?
係呀,因為佢地要睇完張單,先會換比你。你冇keep住張單點保養呀??

男爵府

cherrylemon 發表於 12-5-7 13:23
見到你Airfry 黃花魚時放了張紙,請問對食物效果有影響嗎?紙是焗蛋用的底紙嗎?

...
其實個張係鍚紙,放落去係唔想咁洗餐死,對食物係冇影響㗎。

男爵府

karykoo 發表於 12-5-7 13:31
心大心細買唔買光波好,點知一上來就中毒啦!
哈哈...都話咗哩個post好毒㗎啦,唔放低啲錢(買機錢),好難出番去~~

makfr  個個中毒,冇一幸免  發表於 12-5-7 13:57

男爵府

沁 發表於 12-5-7 14:00
換到幾時,我今個星期唔系香港吖。
個staff話換完即止。不過佢仲話公司其實都會keep住返貨,所以要換應該冇問題,只係需要等囉~~

男爵府

bullbull1 發表於 12-5-7 13:30
其實個張係鍚紙,放落去係唔想咁洗餐死,對食物係冇影響㗎
cherrylemon 發表於 12-5-7 14:00
唔會影响脆口感覺?
咁係咪蛋糕底紙呢?

唔係蛋糕紙,而係Aluminium Foil鍚紙。我用完又唔覺得影响到,只不過有時我會連續咁煮幾個餸,怕已經燶咗嘅肉剩番再燒會出更多油煙,所以會換過張新鍚紙落去,咁就容易洗又唔會大煙囉~~

男爵府

選美結果公佈喇~~
用盤炸佳麗和網兜炸佳麗,經評審決議後,得獎佳麗係.......網兜佳麗
哈哈....我都要頒發個方便大獎比盤炸佳麗,因為雖然係冇咁脆(其實都脆),但唔駛洗咁多嘢又好方便囉~~

好多油係盤底,炸好要將雞翼放上隔油紙吸下油先好食呀~面皮係脆,但底部因為浸住油,少少淋~~

左邊係盤炸,右邊係網兜炸。好明顯右邊色水係靚啲。

**我上次係BK見到有媽咪話哩隻印尼脆粉醃雞翼好似出面家X雞咁好食,但我唔知係唔係先醃雞翼,再加撲哩隻粉先炸,我只係撲粉就直接炸,但炸起好似冇乜味喎??有冇JM用過??比啲心得我知~~唔該~~

topkidsmom    發表於 12-6-9 16:24

男爵府

joannelai930 發表於 12-5-7 16:12
係咪凍肉鋪買 ?
我去大昌買~~

joannelai930  thx  發表於 12-5-7 16:47

男爵府

Katzecat 發表於 12-5-7 19:09
哈哈,買咗啦!不過都幾大部,攞到c6 c下c下!

其實都幾重喎,你地點拎番屋企?坐的士?坐巴士會唔會比巴士司機眼超超㗎?我上次自己去拎kenwood bread maker,又重又大舊,一上巴士個司機已經睥實我,好似嚴我個機阻住人(查實當時只得個幾個客)。
原來咁多位JM都係大力士~~

男爵府

hihieveryone 發表於 12-5-7 20:22
好勁!去到四十頁。
我部機仲未黎,咁做住功課先,睇你地post既美食,明日去買個刷,噴油壼,諗定位點安置部機。
呢個Post真係好毒。樓主多謝你好介紹!HEHE
我之前去咗吉吉島買咗個,$69.9,用咗幾次都OK。另外好似千色店都有,你地可以去睇下。多謝你地嘅支持,先可以咁短時間會有成七千幾次查看~~大家都好勁呀~~
新買咗airfryer嘅JM,記得post 多啲作品出黎喎,最好寫埋時間,咁大家可以容易啲參考跟住做。

sheep55  係呀!記住寫時間作為參考  發表於 12-5-8 00:05
cherrylemon    發表於 12-5-7 21:25

男爵府

cherrylemon 發表於 12-5-7 21:44
冇預熱就擺晒d野入去等加時, 係咪我致命原因??
唔緊要,我起初都有失敗(其實而家都會有㗎),整多幾次你就會掌到個時間,跟住整乜都會好好味~~我自己整三文魚都會預熱,會唔會你嘅溫度唔夠,所以焗二十分鐘都唔脆?同埋你入機之前有冇抹乾呢?
四季豆就唔好一次整咁多,你先試炸少少,覺得乾度OK先再整多啲~~同埋最好係中途拎出黎搖下啲豆,會炸得平均啲㗎~~

繼續努力~~我地咁多JM一定會支持你~~

男爵府

回覆 cherrylemon 的帖子

四季豆係整左成包, 一次過, 冇雙層, 冇搖

咁唔得喎,成包咁多,又唔搖真係會好乾同埋好容易燶晒,下次記得分兩次喇~~

cherrylemon  我下次會跟都足   發表於 12-5-7 22:15

男爵府

我今日又用咗個焗盤整西多士
兩者分別係網炸會脆啲,但會容易黏底。而焗盤炸就完全唔黏底,不過面頭係脆但底部似煎熟。不過兩款整出黎個樣都係一樣,冇乜分別。但焗嘅時間有啲唔同。用200度(8mins),再反(2mins)。

我比媽咪試食,佢話都好接近用油炸,而且唔油膩好健康,想減肥真係一流~~

topkidsmom    發表於 12-6-9 16:29
杯杯    發表於 12-5-8 11:54
makfr    發表於 12-5-8 00:32
cherrylemon    發表於 12-5-7 22:52

男爵府

我又炸咗雞軟骨,全家食完即刻話要encore~~

先用鹽、酒、pepper醃一小時,炸前加少許老抽較色並加上生粉撈勻(約3大匙,總知要每粒雞軟骨好似黏有粉醬)。(留意我唔係撲粉係面,而係加粉撈勻)。用200度(5mins),取出搖一搖,再炸(3-4mins)。真係脆咯咯,連我個女之前唔鐘意食都忍唔住不停咁食呀~~
雞軟骨可以係凍肉店有得賣(好似某啲大間超市都會有得賣)

topkidsmom    發表於 12-6-9 16:29
ztip    發表於 12-5-8 18:21
yanyan0906  好正呀我又跟係邊度買雞軟骨呀  發表於 12-5-8 17:10
makfr  我諗住明天整  發表於 12-5-7 23:57

男爵府

cherrylemon 發表於 12-5-7 23:23
好正呀呢個有冇得失敗?
哩個好容易做㗎,只係炸嘅時間自己調較,鍾意脆就炸耐少少。不過最好係要拎出黎搖下佢(好炸似薯條)。不過真係好好味啲(呵呵...自己都忍唔住要讚下自己)~~你都買包雞軟骨試下整~~

cherrylemon  好呀我一定跟!  發表於 12-5-8 00:24

男爵府

makfr 發表於 12-5-8 01:02
我估可以的,但應不用燒咁耐,三文魚扒太熟大乾會好"鞋",而且好睇塊扒有幾厚
Bullbull, 你點睇呀?
...

我都覺得唔駛燒咁耐,20分鐘用鑊煎都會over,用airfryer更加會乾得滯。我比較鍾意先用低火燒到差唔多熟,再用大火燒面,咁就外脆內軟~~

首頁
34567...19

尾頁

跳至