烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:大家好,用咗三日刨晒94頁,結果係中咗毒,

原帖由 SiuSiuP 於 14-08-10 發表
大家好,用咗三日刨晒94頁,結果係中咗毒,決定買

依家買仲送四個LC既粉紅色燉盎(無記錯係價值$1 ...
用3日睇晒全部?勁呀!仲有LC送正!

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

引用:昨日收咗機,即煮了大蜆蒸蛋、蒸飯和西蘭花

原帖由 luckybaby2003 於 14-08-26 發表
昨日收咗機,即煮了大蜆蒸蛋、蒸飯和西蘭花好味。今日會試蒸雞,呢度放毒真係放得好,點解咁耐冇
...
前牌扭傷了頸,要做物理治療,少咁煮嘢食呀。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

luckybaby2003 發表於 14-8-26 21:42
OMG.頸係好麻煩的,希望你快啲好番!在你的posts學了很多有用的㕑藝,thx.
有人提過水箱的手位制易壞,你們 ...
多謝你關心~~嘻嘻...好開心你咁支持我。
只要小心放番入去,其實都唔算好容易壞。唔拆出黎洗好快會有水垢,到時就要成日用水垢丸洗好麻煩。

男爵府

ying729 發表於 14-8-29 11:51
我部機尋日到左喇,即時整左個燉蛋,好滑

但今朝諗住翻熱啲豆漿時,我為左加快加熱,用左啲熱水入水箱(唔 ...
我未試過放熱水入去,所以未試過你嘅情況,不過佢地星期一黎檢查,有事應該都趕得切換部新機比你。你放心啦~~

男爵府

bobo0927 發表於 14-8-29 11:41
我都玩左幾日,真係無買錯佢呀!!!!!
尋晚整左薑汁燉蛋白,但屋企無哂白糖用左黃糖,變左唔白,哈哈
...
唔緊要㗎,有時睇下屋企有咩材料,考下自己技術,咁仲好玩呀~~

男爵府

luckybaby2003 發表於 14-8-30 20:17
今日部機去 到94°c 電子板顯示就停咗,有steam走出嚟同埋聽到部機是working的聲音。買了都未夠一星期,真 ...
我好似聽過有人試過,不過冇留意佢地最後係換新機定入廠維修。快啲call CF上門睇下啦!!

男爵府

引用:Quote:ivycky+發表於+14-3-27+10:03+我都買

原帖由 小草王道 於 14-09-25 發表
邊到買, 幾錢呀
萬記,我買嗰陣冇記錯係65蚊。

男爵府

今次試用slow cook方法煮三文魚,
先加晒調味再用抽真空封口,用Miele 65度,把三文魚加入水中煮20分鐘。
從未食過咁軟咁淋咁滑嘅三文魚,好食過煎同蒸呀!!

小朋友食最啱!!我個女已經要我下次再煮比佢食喇~~

edith208  20分鐘就得?好滑wor  發表於 14-9-30 10:27

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-09-25+發表

原帖由 小草王道 於 14-09-26 發表
我指個蒸爐呀
原來係問蒸爐。而家好似係$119xx(但唔知有冇加價)

男爵府

edith208 發表於 14-9-30 10:28
你個抽真空機係點樣架?
我部係韓國機,如果乾貨抽真空效果都幾好, 不過如果食物本身有汁就差啲。

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-10-02+發表

原帖由 edith208 於 14-10-02 發表
請問邊度買?甚麼價錢?
我喺fb某個gp買㗎,$500連一卷膠卷

edith208  thank you  發表於 14-10-6 09:58

男爵府

引用:回覆+bullbull1+的帖子請問你呢個係咩MODEL

原帖由 taiming 於 14-10-13 發表
回覆 bullbull1 的帖子

請問你呢個係咩MODEL?? 邊度買同幾錢?
你想知我部miele model no.?DG1450,係舊款,已經唔出喇。當時賣$11980

男爵府

taiming 發表於 14-10-13 15:44
嘩, 咁貴!!
不過睇你D野又好吸引 ~ 攪到我好想買番部
其實Miele已經出咗new model,我唔知型號,不過座枱款係得一款,你去到專門店或大型電器都會見到真身。

男爵府

luckybaby2003 發表於 14-10-16 13:13
你的腸仔飽好得,可以分享食譜嗎?
[size=15.5555562973022px]香腸包食譜:
[size=15.5555562973022px]高粉200G糖30G
[size=15.5555562973022px]奶粉6G
[size=15.5555562973022px]即溶依士3G
[size=15.5555562973022px]溫水100G
[size=15.5555562973022px]牛油25G
[size=15.5555562973022px]全蛋30g
[size=15.5555562973022px]鹽少許

[size=15.5555562973022px]其實哩個包底我都會用黎做埋叉燒包~~

男爵府

mamamic 發表於 14-10-16 11:37
用咗幾日,我覺得係坐月恩物呢! 冇請陪月,阿媽照顧我。呢部機真係好方便,坐月不斷蒸嘢同燉嘢,午餐同晚餐 ...
我都聽朋友講,佢坐月用miele真係方便好多。

男爵府

luckybaby2003 發表於 14-10-17 11:36
唔該!一定要試。用了Miele後食多了以前唔多食的菜如三色椒、露筍,就咁蒸後加olive oil&salt已好味。又掉 ...
講到露荀,我都係以前好少食,而家先食得多。哈哈...連飲食習慣都有少少改咗。

男爵府

eliz_mum 發表於 14-10-21 19:25
想向各位請教下 我見網上有人放二手 佢話買左五年唔係經常用 佢賣(澳紙$500 即差不多港紙$3500)大家覺得 ...
部機嘅維修費真係好貴。如果唔係自己用開,我唔贊成買二手仲要係用咗五年。

eliz_mum  明白 但佢幾二手價真呀   發表於 14-10-22 21:50

男爵府

今日我對BK徹底失望。眼見自己辛辛苦苦放相和食譜上BK,目的只是為了跟各JM一起分享,現在卻被一些我控制不到的問題而被封。我對版主的處理方法非常不滿。有睇開我寫嘅JM一定會明白,在我之前post過的所有主題內容(包括日本Vitantonio 鬆餅機分享、Airfryer 交流區I 和II 、Miele蒸爐交流區、Lc cresent 坑紋pan分享、鵝姐煲分享、我最近學的蛋糕麵包分享......等等),只係單純地同大家分享食譜和心得。但今天版主卻說我其中一個post(旦本Vitantonio 鬆餅機分享)犯規,並留言給我說是因為“禁止任何未經授權的(集體)團購/訂購/代購活動”。請問我曾幾何時有做團購?訂購?或代購?間中有些JM在Post上留言問代購資料,我亦已經一而再再而三請她們自行PM當時人及不要再在Post內詢問。如果她們沒有理會勸告,版主理應向當事人發出警告(PM她們)或取消她們的留言,但現在卻只是向我處分把我的post封了,這是否公平呢?我之前亦有一個post(我最近學的蛋糕麵包分享),也在無通知我的情況下說要『待查』,已經查咗幾個月了,一點消息也沒有,亦不見得有任何交待給我…。

人的容忍度是有限的,要是往後再有新post出,或又再有人問我購買資料,那豈非要有心理準備,隨時會因為有其他會員唔守規矩而封我真心分享嘅post?既然版主或BK都覺得我的post是有問題,我也沒有興趣再留在這裡了,正確來說是心淡。稍後我會將之前曾放上BK分享的所有post,要求BK全部delete以示我對BK和版主的不滿!!!
我可以說由星島日報開始上BK, 直到而家已經十幾年。但發覺BK的處理手法越來越有問題,BK自己本身也應該要好好檢討往後管理和處理的方法,要是繼續這樣,只會令BK的可觀性減低。
雖然如此,我也想藉此感謝大家這麼多年對我的支持和鼓勵。希望將來會有機會在其他地方跟大家分享美食心得。

首頁

尾頁

跳至