自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我知我之前討論過足底筋膜炎問題。但聽日膽固醇覆診,預咗醫生會問駛唔駛轉介我去佢骨科朋友度睇,我依家仲掙扎緊。。。

原先我一條心叫佢寫信俾我出面睇物理治療既,因為之前有做醫生既教友一聽到我隻腳咁,即刻好firm咁建議我去睇物理治療。
但上個月膽固醇爆錶睇專科,專科個醫生話照吓骨揾個骨科睇好啲,話佢有朋友介紹。。。上次我推咗。

今次真心想醫腳,隻腳痛腳底已經痛咗年半,呢個月仲衰,企都覺得隻腳腕支撐唔到個身既重量,仲要往上小腿痛。。。

有冇有經驗jm,可以俾小小意見,睇骨科,定真係直接睇物理治療?我唔會打針止痛,我堅係想實際啲根治好。

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-12 21:10
唔記得你有無照過呀?
前排撞到朋友,
原來佢都係足底筋膜炎,睇過物治都唔得,後來做針灸好返。 ...
冇照過吖。上次個膽固醇醫生話我痛得咁奇怪,叫我去佢朋友骨科照下,所以我至諗咋。但又係驚照完佢又係淨幫我打針止痛。

針灸有問過,中醫都話只能止痛唔係醫,佢都係話要靠休息至會好番。但要番工,點都要行路,好難抖到。

水晶宮

cat_hellobb 發表於 21-7-12 21:07
我剛睇西醫,食二天消炎藥好左八成!
您未食消炎前隻腳痛咗幾耐?食完消炎,用咩方法保養隻腳?

水晶宮

fitceo 發表於 21-7-12 21:44
有無著厚低既鞋? 千其唔好著薄底鞋。
幾年前我腳底筋膜炎,係好痛,早上起身落床,好似俾針拮,日頭行路好痛,睇 ...
您做果啲我基本上做齊,係未睇物理治療。。。碌波果吓咪梳乎,一碌完行幾步又是嚟料。先前淘咗個電動按摩足浴機,日日玩住果期就會好好多,但都會痛,只係唔會全日痛,一唔浸兩日又打回原形,所以依家堅想睇醫生醫好佢。真係咩拉筋運動我都玩齊。

水晶宮

sadin 發表於 21-7-12 22:46
鞋都好有關係。我換咗對鞋,係冇咁痛
物理治療會做衝擊波,痛到癲,我返工關係要日行夜行攪到筋膜炎,做咗 ...
已經冇着開平底鞋,買咗矽膠墊鞋,着厚底波鞋,都係番到公司至換女人皮鞋(已經dr.kong有厚墊果啲),番工已經唔係點行(文職),但都係冇好轉,痛咗年半仲衰過之前吖。

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-13 09:21
你係點痛?
去睇下骨科照下,睇下咩問題,
醫生應該有建議,如要睇物治會轉介。
我就係睇睇吓大家既經驗,我似乎唔同大家果款痛。。。

您地話似俾針拮,我似俾車撞俾人打完一身果款痛。腳跟位緊到發唔到力咁,企响身腳跟位好似唔夠力支撐我身重量咁,就係支撐唔到,跟住個位就成個緊咗實哂,咁就痛喇。

堅唔係俾針拮咁輕微,我似俾鐵搥揼過嚟。

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-13 10:28
有無過重呀?
咁你都係睇下骨科先,
最好照下穩陣,搵下咩原因,
5呎4,60kg,bmi 22...冇過重吖。。。

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-13 12:15
都唔算過重,
而家決定睇骨科先?
都係。我同隻佬都覺得直接照嚟睇會清楚實際啲。睇物理治療都係估住嚟醫,似乎唔多穩鎮。睇今日睇唔睇到。依家等膽固醇見醫生。

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-13 13:37
睇到記得之前睇過一個日本節目,
膽固醇高會聚積係腳踭位,
可能係咁壓住神經線,所以會腳痛?
啱啱見完膽固醇醫生,我膽固醇堅靚仔吖!總膽4點幾,壞膽得2.6!我地俾我上次出面貪平驗血既體檢中心昆咗!

所以我隻腳似乎唔關膽固醇事。

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-13 16:25
咁慘,比佢嚇餐飽,有無打去投訴?
隻腳都係要睇專科?
冇呀!費時為咗幾百無啦啦走去勞氣,自己情緒唔好,費時搞到自己唔開心。

噚晚同老公傾過,佢都覺得費時估估吓,還掂呢期我興幾千蚊睇一個醫生,唔差在俾多幾千睇真啲隻腳。至少清楚啲知咩事,揾啱個方向醫隻腳。

水晶宮

cbeyond 發表於 21-7-13 16:38
李寧跑鞋, 邊款, 有無link呀, 唔該
李寧跑鞋,香港有門市嗎?未接觸過,質素好嗎?

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-13 17:00
唔係錢既問題,比佢份報告嚇餐飽心靈受傷害。

搵到原因,早日醫好隻腳。
明白。不過可能年紀大咗,真係唔想同人嘈,要投訴要鬧我都好好火力架,但深感做人遇到開心事唔多,想自己開心啲,所以至唔俾機會自己唔開心吖。

可能我自己都衰,一心唔想對腳退化,再加上先前以為自己膽固醇好差,想做多啲運動,係咁行路,隻腳至冇得好好休息至越行越衰啫。。。期待去見骨科時,真係揾到良方可以快快根治好隻腳吖。

水晶宮

活出彩虹 發表於 21-7-13 17:13
我現在的身高體重和你一樣,但是我近這大半年重了3kg,近這幾個月也開始有腳跟痛, 所以我懷疑與體重增加 ...

我都有諗過架!唔知係咪適應唔到新重,搞到隻腳差咗。我呢半年都重咗接近3kg。先前我都係57kg左右。冬天食肥咗啩。依家都好努力減緊。

水晶宮

活出彩虹 發表於 21-7-13 17:29
我都想減,但腳痛又唔敢旭咁多, 個人又為食, 加上更年期荷爾蒙影響, 所以我嘅磅數有增無減
...
控制咗食野果part先囉!
其實運動係用嚟結實肌肉(主要),
為唔為食都好睇自己點去調節自己心態。
我會同自己講其實我既興趣根本唔係食,
既然係咁,就唔駛去揾食(零食),
其實人個胃真係好細個架咋,
唔駛放咁多落去都會飽,
食好野只會留响同屋企人一家人一齊食至會食好啲。
平時只要食既份量唔多,都一樣照舊可以食到好野,
鐘意食薯片可以照食,但唔會一次過成包自己啪,
每次兩三塊過吓癮都一樣可以食到,
一次過係咁質食太多會冇咁好味架,最享受最好味都係頭果幾啖咋!
我係咁樣調節自己。仲有食少啲可以慳好多錢呢!零食同好好味既野都唔平架!食少咗留落嚟啲錢仲可以買衫扮靚買玩具,好着數架!

水晶宮

活出彩虹 發表於 21-7-13 17:27
我同你好多嘢都巧合呢
可能年紀興趣都有機會差唔多!

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-13 17:50
都係既,過左就算,唔好攞來勞氣。
幾日睇骨科呀!
我諗住下個月先睇骨科。呢個月淨係俾膽固醇玩都玩走我五六千,我仲儲緊錢,唔想流哂啲血住,下個月唔駛膽固醇覆診,我打算拎嚟睇腳吖,還掂隻腳都痛咗年半,唔差在果半個月。

水晶宮

amazingkitkat 發表於 21-7-13 20:08
其實用拐杖最好,可以瀉晒啲力俾支柺杖好過瀉落另一隻腳,你個筋膜又可以休息,期間我都有做咗半年物理治療 ...
其實都有諗過買支行山拐杖用吓,係咪普通行山拐杖已經可以?

水晶宮

amazingkitkat 發表於 21-7-13 20:38

我屋企用呢隻,因為我肥,用正式的可以瀉力好d。
如果我番工用呢款好唔方便喎。我諗暫時我用番行山果款睇有冇幫助先。謝謝你。

水晶宮

angiehouse 發表於 21-7-16 22:05
睇骨醫系無用,建議睇一二次物理治療,教你拉根做相應運動
我呢兩日冇拉筋,淨係學幾日前膽固醇覆診時個黑人鬼佬左右原地踏步,反而明顯冇咁痛,我諗先前我拉筋過度或用錯力,搞到腳筋係咁傷。

今日去咗運動舖買咗支行山杖,俾隻左腳抖吓,右腳又冇咁食哂啲力,用支杖行似乎再舒服啲冇咁酸。

睇骨科我都諗住直接照吓睇咩事先,就咁去物理治療又覺得估估吓。暫時咁樣諗。

首頁

尾頁

跳至