自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我細佬十二歲就過咗去加拿大讀書,過咗幾年,我都覺得佢D中文都退步咗,但我同佢MSN傾偈時,我都係照全中文咁打字同佢傾偈架,有時我都懷疑佢睇唔睇得明...so far佢又答到我野,只係佢永遠都係打全英,唔識打中文而已.

佢番黎HK探我都係全中文講野架啦,係俾亞媽哦到爆時,佢至玩野全純正美式英文好似RAP咁噴番亞媽之嘛~~~ 明恰亞媽唔識英文...!!!

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-25 18:20 發表
我以前識個朋友,住康樂園,佢由細到大都係讀國際學校,真係無讀過中文,簡單認到幾個中文字,識講廣東話,但係口音同”竹星妹”一樣。後來去左美國讀大學,未去美國前佢都係已經唔識中文。

...

係啦,查實都好睇家庭生活環境同平時點教架,住HK唔代表真係識講中文,如果至細屋企既母語都係全英,個小朋友又係讀國際學校既,真係有機會唔會識講中文,就算識得講,亦唔代表發音正囉!

我堂家姐個女就係咁,由細到大佢媽多數同佢講英文,由細到大佢係有同我地講下中文,但真係好似鬼妹學講中文嗰D發音黎,依家佢又去咗外國讀書,有時見佢同我地用中文講野,佢都要LOAD一陣諗下中文應該點講,佢至嘗試用中文講佢想講既意思出黎架.但佢又唔係作狀嗰D人黎,好純真.不過我都記得佢細個都曾經試過俾D親戚定佢媽朋友個仔GUT,話至憎D人扮唔識中文响樹又中又英...個男仔咁講,我反而覺得個男仔幾井底之蛙.咁以前美總布殊呢兩個中文名都係由英文發音度拼出黎架啦!咁人家响國際學校讀書,D老師又會唔會教學生叫'布殊'而唔係XXX William咁呢?

(我都唔知殊仔英文全名係乜...咁我都唔係扮野吖...都無老師教過我殊仔英文名係乜)

水晶宮

原帖由 miffymiffy 於 10-3-25 21:28 發表

咁你媽咪有無鬧爆佢唔用中文

我細佬真係一輪咀架!平時我就唔知,佢同我媽都住加拿大,但有時我媽响電話都有講呢個問題,咪淨係鬧咗句:"衰仔!"就算囉!我只係唯一一次响街,約咗我細佬同佢個鬼仔朋友行旺角逛,我媽又係神經質猛打電話去我細佬同我個手提度係咁鬧我地做乜帶個鬼仔去D咁雜既地方(==女人街咋喎...仲要係日頭),係咁嘈要我細佬同佢FD即刻番屋企(=="我細佬嗰時已經十八歲),跟住我細佬同我媽初時用全中文理論,跟住變成拗頸,最後分明我媽响電話度癲咗,都係要我細佬番屋企(晏晝三四點咋...),跟住我就第一次見識我細佬嗰一口似RAP既全英論文( 學咗家姐我...不過家姐用中文),佢一輪咀RAP哂咁噴我媽,然後即刻cut線~! 連俾我媽媽叉佢既機會都無,,,果然佢咁一鬧,我媽真係無再打黎搵我地,果然係勁!!!我都甘拜下風!!!

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-25 21:48 發表
你細佬好攪笑喎 

只要領教過我媽嗰隻煩,就會明點解我細佬會練出一口好武功!!!

水晶宮

原帖由 JChan 於 10-3-25 23:49 發表
我個仔, 一句英文都唔同我講.

佢考 ILETS Speaking 攞 7.5分

我細佬平時都係同亞媽講全中文架...佢只係同我媽嘈交時至會用英文...佢同香港人同學(都係加拿大讀書)又係會全英,但久唔久會突一兩個中文詞語出黎囉... 同我地講嗰D成日講講下中文會爆幾隻英文字既係相反.

水晶宮

原帖由 rose-mag 於 10-3-26 03:54 發表

FYI, Bush's full name is George Bush Jr. His father's name is also George Bush.

P.S. I can only type English at work, not to show off.

收到啦~~您唔同時段定時定候轉NICAM,我都早已成習慣~~~放心,我睇得明的!!!哈哈!!!

等您放工再上黎打番中文呀~~~!!!

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-27 11:10 發表
你不如比多D粵語卡通片佢睇下~

TBB嗰D教壞人架噃...我都係俾個仔睇VCD,唔會俾佢開電視睇電視台播嗰D架.

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-27 23:51 發表
吓~咁會唔會有D脫節架。。。我曾經聽過一位媽咪講,佢好多電視節目都唔比個小朋友睇,個小朋友返到學校,比D同學笑佢咩都唔知唔識,比其他同學仔排斥,因為同人傾唔到偈。。。

...

但依家嗰D卡通真係好教壞人喎...我頂哂籠都係俾個仔睇多啦A夢咋...間中佢响公公屋企咪有睇爆X陀螺囉...Keroro之前都有俾佢睇,但之後見佢真係越黎越九唔答八同埋行為差,結果我都係禁咗,不過電影版都有買碟俾佢睇既...佢乖嗰時咪奬佢囉.

同埋講開睇英語卡通,我都係主張俾個仔睇英語原聲架!唔係扮野問題,而係始終現實D講句,依家個社會英文係好重要嘛,俾佢地聽多D聽慣咗,點都會好D,至少無咁驚英文先啦,同埋我仔又係同我一樣睇乜都係鐘意聽原聲,唔鐘意聽配音,所以我地咁多年睇嗰D海底奇兵嗰類動畫,去戲院或買DVD都係揀英語版,日文動畫就要買番有日語原聲....又傳神D呢...好過聽配音.

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-30 19:15 發表
咁爆旋陀螺都好HIT,其實KERORO我都有D睇唔明,不過我指標比較低,唔好暴力血腥就得喇。

我個女好多迪士尼動畫都唔睇喇,見佢而家睇卡通主要係用黎聽。。。好少坐定定係度睇

...

自從我睇咗唱K小魚仙大玩三角苦戀後,我就怕咗香港播嗰D卡通,同埋查實爆旋陀螺呢D卡通我都唔太想個仔睇,成日D主角比賽輸咗就全部負面情緒同對白,搞到個仔更加在意輸,一輸就好負面,完全唔去明白/理解比賽係志在參與同享受比賽既過程...同埋D對白好多都好粗俗又無禮貌甚至乎意識不良(近乎咸濕野),所以我呢兩年唔開電視俾個仔睇囉,係呢期我地幾乎日日都放學去公公屋企,至有位俾我仔走去扭開電視睇咋,不過我响度時,我都只會俾個仔開電視睇多啦A夢同埋明珠台四點半教英文嗰D...其餘佢想睇keroro嗰D,咪等佢乖時,我至買電影版佢睇囉.但都唔太鐘意佢睇咁多,太無厘頭.

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-30 20:18 發表
你糾正下佢囉~

至弊我仔呢類仔係D野一入咗腦就好難糾正佢...呢下先至驚&惡搞.

首頁

尾頁

跳至