自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

baby668 發表於 23-2-24 18:29
如果一個女仔住,梗係唔揀深水埗

SSP睇邊個位,ava61係ok既大埔道,但係另一邊就真係好麻麻了。

水晶宮

Astra00 發表於 23-2-25 12:03
謝謝你!而家努力緊。

有個智取型媽媽,仔女都一定掂,放心啦。

水晶宮

baby668 發表於 23-2-25 18:58
整個深水埗同埋長沙灣都雜,就算太子都係

除非去到界限街嗰邊近九龍塘,先至會好啲

長沙灣ok的,但都睇邊個位。ssp就差d呢個係事實。呢幾區交通係極方便,係差唔多全港既車都幾呢d地區。如果要買,就要搵新樓/半新樓security 高d既樓。我亞娘一手買落住左csw 20年,所以都好清楚呢區。

水晶宮

dolceee 發表於 23-2-25 21:36
如果想買層姑婆屋自住,建唔建議今年買好呀?
而家同緊屋企人住
諗緊都無理由癡佢哋一世…

好難比建議啵,一黎睇年紀,工種,收入,買咩樓0....等等。不如出去睇下樓,不停睇睇唔同區域。睇完你就會知自己想要d咩。我舊年10月開始睇,新樓示範單位到樓0近30尾既全部都睇過晒。 行都行到腳痛唔係講笑。

水晶宮

dolceee 發表於 23-2-25 22:30
年紀係3頭,工作跳point穩定既。
我budget 係550萬以內…. 但買到咁盡就會清袋520-530 就安心少少 ...

3字頭,好後生哦,仲要跳points 既工 搵d後生少少樓齡,例如15年內,5球內要一梗房。你去睇下長沙灣青薈幾年樓不過細發展商都有一梗房。家壹/曉悅/曉盈果堆都半新係恆基樓。one new york /one madison/海峯果堆就信和15年樓。大四喜係房協一房呎數大少少見6字頭。再唔係睇埋紅磡區,佢同長沙灣都好有potential.

水晶宮

dolceee 發表於 23-2-26 20:18
JM,我響app睇左你推介果d半新樓,好貴呀 好多都6,7字頭 ,我未有能力買住><
爬文聽人講半新樓溢價好高 加 ...

唔係掛,升得咁快業主咁進取既
咁睇埋青山道果d, 20年左右。200幾呎唔係問題,但一定要有梗房,唔好買開放式。

水晶宮

HL7646 發表於 23-3-5 22:00
好睇你賣樓後可以有幾多落袋,如果有8球-10球以上,本身收入又高,容易過壓測,的確賣自住囉去做定期收息/ ...

冇啦,只係細價樓,仲要岩岩解辣即賣。我地都唔敢再問佢有冇上返車,怕佢有壓力,因為佢呻另一半日日嘈交 唯有默默祝福佢啦。

首頁

尾頁

跳至