跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

電腦排位係未可以揀3-4間跨區學校架????
我聽個仔個miss講架
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

伯爵府

牛年勳章

我諗住報鐘聲 ,其次係梁省德
鐘聲中文科用普通話教學 , 雖然佢係三測三考 , 但三次測驗係唔會記落成績表 , 但會記平時分
選擇梁省德最主要係近屋企 , 佢地都好著重學生既品德 , 同感覺上呢間無咁多人爭 , 會較易入 , 較安全d

伯爵府

牛年勳章

原文章由 fannynsf 於 08-7-17 17:50 發表
係呀, 我未去參觀, 但我朋友話如果你參觀佢學校之後, 就會愛上佢wow..

我去完都覺得勁掂 , 真係好鐘意佢個校舍 , 但我覺得佢地好似谷得太勁 , 怕小朋友讀得辛苦 , 所以都唔考慮

伯爵府

牛年勳章

原文章由 701003 於 08-7-17 17:57 發表

梁省德其實收生都好full下ga!我朋友個仔想插班小二都要筆試完面試!
我係學校家長義工,又係唔做家務,唔打麻雀,有不少師奶朋友喜歡la我傾謁,傾親都係仔女教育ge話題!所以我對~光明、英來、鐘聲、商小、元小、梁省德.....同某 ...

咁梁省德o唔ok呀???
商小又點呢???
好煩呀

伯爵府

牛年勳章

原文章由 florence38 於 08-7-18 14:27 發表
#701003, 我很認同你的觀點, 因為我曾看到一篇專欄, 他說如果讓一個小朋友在名校考第尾, 還不如在普通學校考前幾名, 對學生及家長都少一份壓力, 多一份滿足感. 所以我一向不希望女兒入讀一間死谷的名校, 我希望她有 ...

其實我都認同架 , 我又好怕入到d名校 , 但小朋友成績只是一般會被忽略 , 但又此終自己既思想係覺得入到一間名校 , 派中學都會大機會d入到間好既中學

伯爵府

牛年勳章

原文章由 bobo 於 08-7-18 17:09 發表

李兆基好似都唔錯呀, 相語教學喎, 我都有考慮呢間架, 學費又唔算貴

我都覺呢間唔差 , 但係係天水圍

我諗住第一志願填鐘聲 , 第二填梁省德 ,唔知咁樣好唔好呢?

伯爵府

牛年勳章

原文章由 fannynsf 於 08-7-18 17:33 發表
你又係鍾聲? 多個對手添...

想問你點解選佢? 我選佢因為佢無精英班, 壓力又無光明英來咁大..

因為我始終個心都想揀間好d既學校 , 而且同光明英來比 , 又無谷得咁勁喎 , 應該可以接受既 。
鐘聲個校長好有自信咁講佢學校無壞學生喎 , 但講到點樣幫d比較差既學生時 , 佢話d學生唔會差架 , d學生差都係因為家長既問題 , d家長一心諗住交比學校教 , 佢自己唔教 ,咁d學生先會成績差喎.................我覺得鐘聲同光明英來既校長都十分有自信...........可能佢地學校好多人去報名la
希望我地既小朋友都入到la , 哈哈

伯爵府

牛年勳章

原文章由 701003 於 08-7-18 18:31 發表

我講果間直資李兆基係中學
73區填鐘聲首選,危危乎!鐘聲係74區爭崩頭!細女當年有幼稚園師兄,73區派咗去真光(當年仲未搬),放棄唔入,再叩74區鐘聲,收咗 ...

下...揀鐘聲危危乎.............你咁講我會好驚架 , 希望第一輪面試掂la

伯爵府

牛年勳章

原文章由 bobo 於 08-7-19 10:07 發表

小一無得面試架喎, 係叩門先有, 你係咪搞錯左?

其實叩門同面試有咩分别????
(唔好笑我呀 )

伯爵府

牛年勳章

原文章由 bobo 於 08-7-19 11:16 發表

小一第一 round 同第二 round 都係唔用面試筆試派位o既, 第一 round 自行收生係計分o既, 第二round 係統一派位, 隨機選派, 基本上你可以話面試同叩門無咩分別, 但用係小一派位上就無呢樣野囉, 面試 or 叩門都只會 ...

我明白你講d咩既 , 原來第一輪只係計分 , 我仲以為會面試問下小朋友問題果d tim.........失禮晒mouth:

伯爵府

牛年勳章

原文章由 fannynsf 於 08-7-19 11:43 發表
我諗法同你一樣呀...
就係覺得鍾聲無英來谷得咁勁而又唔差嘅學校, 不過佢地點真係好鬼遠..

鐘聲對我離我屋企唔算遠喎 , 離我番工既地點仲好近 , 不過到時可能我轉左工hehe

伯爵府

牛年勳章

原文章由 florence38 於 08-7-19 12:42 發表
點解你地講講吓去咗74區既, 早知我開個topic唔分區. 淨係用元朗區啦.....

咁我地都係屬於73區既家長呀

伯爵府

牛年勳章

我老公以前讀商會二校 , 但依家已經拆左 , 唔知同商小有無關係 , 好唔好打電話去商小問下呢 , 但呢間又好似只屬一般

伯爵府

牛年勳章

原文章由 florence38 於 08-7-21 09:50 發表
雖然我唔知有無關係, 但如果你希望選此小學, 當然要問清楚啦, 多10分就在第一輪入到, 唔使等大抽獎咁擔心, 所以我覺得首輪的分數真的很重要呀. 可惜我女兒只有15分......

...

但商小好似只屬一般 , 其實如果呢間好既 , 我會問下商小 , 起碼有間大機會入既學校 , 唔駛擔心唔知派左邊間law

伯爵府

牛年勳章

原文章由 701003 於 08-7-21 10:03 發表

Sorry,商小二校同現時商小(正校)無關!所以無咗5分。我朋友都係商小二校畢業,前年佢仔報名時知道ge!

哦~~原來係咁
唔該晒~~~~~

伯爵府

牛年勳章

原文章由 florence38 於 08-7-21 12:15 發表
係呀, 我都幾擔心佢小學唔好, 會影響中學, 因為驚中學唔好, 影響佢將來好難入大學. 雖然話入大學非唯一出路, 但現今社會搵工, 學歷都睇得幾重要ma. 所以想到揀小學, 真是頭都大埋..... ...

無錯 , 之前都唔覺學歷對搵工有咩太大既影響 , 但依家出黎做後 , 發覺學歷真係對工作上既薪金係好大好大既差別

伯爵府

牛年勳章

原文章由 哈哈笑 於 08-7-23 12:10 發表
咁又係, 幾好既學校都好, 個仔跟唔上就點都死~~

係呀 , 如果讀間普通既學校 , 但年年考頭幾名 , 入讀好既中學機會都好大 , 但如果讀間名校 , 年年考包尾幾位 , 想入間好既中學都難~

伯爵府

牛年勳章

原文章由 哈哈笑 於 08-7-25 16:05 發表

其實我個仔係博愛幼稚園讀, 如果入梁省德就可以直入既, 但係我宜家都重係15/16, 幫佢報邊間好~~

我諗諗下都係報梁省德好d , 一黎方便 , 二黎我個仔讀書唔係叻 , 怕真係入左鐘聲 , 年年考包尾仲慘~

伯爵府

牛年勳章

原文章由 qbmama 於 08-7-27 16:54 發表
唔係呀嘛....用英文同普通話面試....K2學生咋喎

駛唔駛呀

伯爵府

牛年勳章

原文章由 701003 於 08-7-28 15:55 發表

真係巴鬼閉lor 咁樣考起一個五六歲ge小童,有乜用???我個人鐘意純真活潑ge小朋友,兩文三語慢慢學啦!我細女當年無分係手,因為唔想佢同哥哥同校(哥哥性格問題),所以去咗天水圍北一間收生不足ge小學,小一開始學漢語拼音 ...

見你講拼音 , 梁省德話佢地都會教D學生英文拼音 , 等佢地學英文都易D , 我覺得咁樣又幾好喎 , 其它學校係未都有教拼音架???

首頁

尾頁

跳至