跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢地係無 open day, 佢地好着重學校整潔既環境, 佢地只會係interview帶家長同小朋友參觀學校, 我囡囡係到讀左2年, 我係第一年剛開學時入得學校比較多(每次5分鐘)之除, 其餘就係家長日 / 觀課日先入得學校咋. 但另一個角度睇, 我地既小朋友係學校裏面會很安全, 因為閒人唔可以隨便入內
原帖由 waiwai_2008 於 09-7-16 11:33 發表
HI 各位媽媽
我都想俾囡囡出年讀 n1, 有冇open day?
我本身住 TKO , 平時俾婆婆湊既, 婆婆住 Kln bay.
唔知道校車可以去到九龍灣?

男爵府

我自己覺得中英數程度係中等, 唔算深但都唔係太淺 (當然都係睇返個人對深/淺既定義)
至於英文, 我自己覺得學校係N1 & K1係注重聽同講, 今年剛開學, 我收到既課本開始多左phonics book, 我估到K2就真係比K1深左同多左野做, 但我自己有比囡囡係出面上英文班, 所以舊年老師講呀囡同外籍老師溝通完全無問題, 一問一答
老師普遍都有愛心, 特別係N1既老師, 同埋我覺得老師真係會同家長溝通, 同協助家長, 呢方面我覺得唔錯
我自己覺得呢間值得推介
原帖由 qoo_pooh 於 09-7-23 12:11 發表
我今年想同小朋友報下年的K1,
想問問
- 迦南的中英數程度如何?
- 要不要出外幫英文?
- 有沒有 phonics 學?
- 老師有沒有愛心及經驗足夠嗎?
- 迦南好不好? 值得推薦嗎?

...

男爵府

我囡囡就讀得好開心, 除左第一年N1頭個月有話唔返學之外, 從來都無話過唔返學, 今年開學一叫佢就即時起身, 仲週圍同人講佢今日係第一日開學, 至於話對學習有冇多到興趣就要睇返個小朋友, 囡囡限左返學, 仲好鐘意上興趣班, 就算係暑期班都學左好多野, 返到屋企仲會同我地分享, 我估佢真係好開心
我囡囡都係細女, 所以如果學校有位, 應該會收, 不過我知今年N班比較難入, 因為2007年金豬效應, 太多BB
學校有講聖經故事, 但一提學校係基督教
原帖由 hahachan 於 09-8-27 14:47 發表
你好,想請教一下各位, 你地覺得小朋友返迦南返得開唔開心呀? 對學習會唔會多左興趣?
迦南會唔會唔收細仔呢?
仲有, 有沒有聖經課或者講聖經故事呢?

謝謝大家! ...

男爵府

其實佢好好架, 雖然講野係硬D, 但佢對每個小朋友都好上心, 例如囡囡第一年返N班, 有時我打電話返學校問下囡囡既情況, 我知係呢位主任聽電話, 但佢都可以講到囡囡係學校既情況比我知, 今年我趕唔到返學校買校服, 佢又估計到囡囡既身型, 幫我留起新校服, 等我第二日先去比錢買新校服, 所以佢都好幫家長手架, 比D時間, 開學又遇上H1N1, 所以學校比以往緊張好多
原帖由 bbccqq 於 09-9-1 21:39 發表
迦南是一間傳統學校, 有很多 '不可以', e.g. 書包不可以有飾物, 學校不可以影相, 不可以不溫習字卡.........但是, 這間真是一間好學校, 因為老師比較有經驗 !!!

而 那位 '眼鏡主任'.......是很cool和講說話好 '硬' ...

首頁

尾頁

跳至