論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

新手媽媽想請工人照顧一個15個月大的bb和 屋企, 請問有無好的女傭公司介紹, 點樣(interview)工人最好 ? 請指教 !! thanks

別墅

回覆 #1 mrs.hamster 的文章

我無idea, oversea會乖點嗎 ?
我吾介意train, 但最怕dirty和懶散. 聽朋友話菲律賓人好精(精過龍). 最重要是鍾意小朋友和有愛心, 請問點樣才可以test 到呢. 是不是有得interview (by face to face or phone)會好點呢 ? 請指教.!!

別墅

回覆 #1 mrs.hamster 的文章

多謝大家的寶貴意見, 我今晚去就去agency呢, 聽聞話好似自己有學校(我點樣才可以證明到呢?)我是不是應該找一些年紀大一點(around 30至35)有小朋友.和有外國或香港工作經驗嗎, 不過agency資借是不是好多都是假的 ???有無好的agency 可以介紹嗎.thanks!!

別墅

回覆 #2 hugoashley 的文章

Dear hugoashley
多謝你的意見我會記住, 我都想要agency的資料可以pm 給我嗎 ?
想多問一句, 聽朋友話菲律賓比較假猾和動作多多, 會不會印印聽話點嗎 ? 但我又怕人家stupid教極都吾識, 請問邊個國家好呢 ?

別墅

Dear rchuhhmama

我會嘗試跟住做, 不過有些interview 得net meeting, 時間有限真怕問吾哂. 請問via 邊間agency 找的. 收費多小呢 ???

原文章由 rchuhhmama 於 08-4-23 13:19 發表

我會請有湊過BB嘅工人,以下少少個人經驗:
1.唔好信agent,核對工人所有資料。工人嘅工作經驗一定要佢出示之前嘅合約正本,passport(working visa),reference letter要對合約上僱主簽名。跟佢前僱主对話
2.interview ...

首頁

尾頁

跳至