婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

loki0530 發表於 17-1-14 23:11
大前提,99級既女人大約有5個,她們主要協助主人家開飯等等,類似我年紀既新抱大約有3個,另外有差不多年紀的表姐妹3個

你99 是否99 級的其中一人? 姑她希份幫手...作下狀都要.

純個人經驗分享: 開左頭,人地指定你幫( 真係手指指," 叫" 我做)

有次去最細那個叔仔聚會, 老公被人委託要即使整電腦.

阿叔仔( 即主人家) 提意我出去幫佢老婆拎野<------LEE 次態度OK, 我樂意的.

跟住死囉.....開左頭.

再去 佢趁我老公不在場....即當時現場只剩叔仔主人家兩公婆同我.

佢老婆: 阿X 我要去....要搵人幫手拎野

佢老公: 即指向我, 叫阿X 幫手囉 !<-------LEE 次語氣唔係惡, 但態度老鳳

大前提是: 佢地一家無論去那家作客都不幫手, 佢地兩個仔食一地都係飯, 之後踩上你床仲坐要你棉被. ( 當時佢D 仔一個高班, 一個小學了, 絕對唔係BB, 要貼身照顧果隻)

大宅

loki0530 發表於 17-1-17 22:52
今年C6講定先,所以有啲燥 (因為唔想去)
雖然我都知道作狀扮下野執下,但諗起啲男人覺得老馮就忟。

咁又令人嬲嘅~

如果以"同食同做"為由. 點解D男人就"老鳳" 唔使做.

如果用肯洗碗/其他工作,想SHOW 比人睇------> 睇下我老婆好賢淑得體呢...

JM....你就....有心理準備....長做長有.

我都唔介意幫手做, 我好樂意幫其中一位妯娌的.

因為她比我覺得....> 多謝你幫忙一下, 好好...謝謝你, 果種心態去看待我幫手的事.

反之, 另一位夾埋老公手指指要我幫, 則令人反感.

首頁

尾頁

跳至