自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

lojo11 發表於 23-10-29 10:25
有D家長好盡責地培養小朋友, 不過忽略左佢地嘅快樂指數... 亦有D家庭本身有問題, 令小朋友成長唔開心... 種 ...

好多人話係制度問題,但其實家長都好有問題,講到被逼要玩咁,被逼要提前學習,但其實津校大抽獎果套就係本身唔想大家提早學習,希望用非學術嘅形式去分配學位,但就係d家長唔甘心,係都要咁細就谷小朋友,有d學校真有去了解過嘅都知道係谷,其實唔想谷嘅,我覺得都總有學校係輕鬆d嘅,例如功課少d,測驗評估少dc但家長又會認為唔夠人競爭,又去揀返d谷校,咁需求問題啫,又講到呢個世界逼你咁,其實都係一眾家長去造就成今日咁嘅局面,而唔係制度嘅問題,家長你嘅決定如何,你小朋友嘅生活就如何,你係有權去選擇適合自己嘅路,唔好一味聽人講點點點,人地係點做

AJH    發表於 23-10-31 11:46
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

一人之境 發表於 23-10-30 08:26
同意,喺呢個制度下,難以獨善其身。改變唔到個制度,唯有改變心態,我成日同個女講,書幾時都有得讀,只 ...

我覺得唔係制度問題,係風氣問題,好多家長都覺得唔谷唔得,形成壞風氣,影響身邊嘅家長,不過你講得岩,有d野自己改變唔到嘅,就改變自己嘅心態
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊