樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 3# fungfungmami 的文章

hi,我係chingluby,有小小問題想問!!!我想問你裝修是不是找村內承辨商還是出外找?裝修是否全套包,廚櫃,地磚,窗台......費用約多少???手工ok唔ok???費用問題我有点不好意思問mouth: 希望会答......

複式洋房

回覆 2# 露比仔 的文章

hihi,其實luby係我女nickname.因為佢小時,時常穿和尚袍時成日拉高大脾个位,露曬个大脾,咪叫露比law,英文譯為luby,取其音,呵呵呵!!!
咁arm,咁我地差2天咋渦,取key!今日我同个女+朋友上去睇過,周圍視察下,環境ok ar,我党得下.我个單位向西北,望倒條河,种算還左我老爺奶奶个句,都好開心.這种新樓,格式不同現有和諧式單位.走廊較長.格式好似羅馬數字2咁寫法的格局.舊和式,一條直走廊就到盡,但新和式就盡頭加長橫,加多4个單位law,我訣講得好複雜吋:lol: 我个單位就係尾尾打橫個邊.我係美碩呀,你呢??我25樓!!
仲有我睇過d承仔呀,佢地分好邊層至邊層係那間承仔,咁就無搶生意情況.我就係新恆盛.到時你到下面交租處隔離,有个鋁湯門,你入去就ok,入面有好多間.不過你去到你個層自然有人問你架la!!
現在頭痛係塭承仔定出外找 sell我个承仔,佢話包鋪地磚20x20(24x24就要補$1800),翻油牆,間房,鋪腳綫磚要$19xxx,廚櫃唔記得包唔包,要整其他野要加就加$,哇咁全全全套,分分鐘4-5萬 走唔lux
最怕係手工唔好就煩
你睇左樓再交流下呀!

複式洋房

高達媽媽

我係美碩樓.咁你找外仔.全部全部装修要約多少$
手工ok唔ok呀.交貨其要幾內呀,承仔就話3-4星期law!可否交流下,比d意見,若有ok外仔,可否介紹一下給我們,多个選擇,thankyou very much

複式洋房

原帖由 karilau 於 09-9-6 01:36 發表
[quote]原帖由 chingluby 於 09-9-6 00:14 發表
我係美碩樓.咁你找外仔.全部全部装修要約多少$
手工ok唔ok呀.交貨其要幾內呀,承仔就話3-4星期law!可否交流下, ...

咁價錢真係差唔多喎(同外仔).我係25樓.係新恆盛做.你幾樓呀?

複式洋房

原帖由 露比仔 於 09-9-7 04:45 發表
哦!完來你囡囡個名,係咁樣由來的!
我個名無由來自己諗架!...碩門村有2個luby(露比lu)
我都係美碩呀,我34樓向西南,我2-3人單位,你呢

我都睇過d承仔呀,佢同你分析一樣!.我就係永盛工程.
下面d煩惱 ...

我向西北,望城門河,好開心呀:) ,你係永盛,我係恆盛不同喎.但$$一样呀??会唔会話送下野呀???我係3人申請,我睇過其他类似單位.有一間梗房,巳間好.我地可以係廳間多一間比个女.但我現在諗,廳間房唔知間唔間好.講真間左个廳就細左.一入屋就有條巷.但若同梗房拍住間.个廳就變得好暗,唉好頭痛

複式洋房

原帖由 優異生 於 09-9-6 12:47 發表
唔好意思,請問知唔知有咩野唔改得呀,爐頭星盤呀,廚廁牆身瓦仔呀,門呀之類,好似好多野都唔改得咁,因我老公自己整返,唔太清楚公屋規則,唔該大家呀!

我知道的係房處比間屋你時係点模样你交返比佢就要返个嗰模样.廚房間不能拆,拆左都要留返,還屋時要比返房處架,好麻煩,我就不改,原用.我謹知甘多,希望幫到你

複式洋房

原帖由 露比仔 於 09-9-8 23:36 發表
唔係ar,我見到前面個單位,佢地做梗咗2間房,1間頂頭梗咗隻窗,都OK呀!

我明天取key la!!!!!好緊張呀,怕帶唔齐d野.
聽你咁講.佢个單位唔知同我一唔一样呢????但都有大d單位喎,可以間2間大房,仲可以係廳間多一間細房.
点呀,你找承仔裝 or找外仔??
我可能出年2月倒搬入去,你呢??

複式洋房

点間房好呀

key取了,但到間房問題.唔知間运邊种.1,眼鏡房,2對角房.兩种.
眼房實用d.但令廳暗;對房放野不實用,廳光猛,各有各好,好煩呀!!!!!!老公鈡意2,老爺奶奶鐘意1.唉~~~~~有屋又煩,冇又煩......
取key个日本來好開心,呀奶奶一去到又話細又話焗,又話向西,佢只係讚个廚房同个廁所,唉~~~~想死,冇曬mood呀!!!!

複式洋房

原帖由 karilau 於 09-9-12 22:46 發表

我原本都係間對房架~不過睇過好唔掂呀~又細喎唯一好處係個廳有窗~我而家間左門L型又唔會好似眼鏡房咁兩個門口對晒出面~同埋係間房個牆到開個鋁窗咁就可以光D囉 ...

呀.....聽落幾好喎,但唔知係点架呢?咁个廳会唔会細左呀,L型即係点呢,你係找承仔間架???
我未裝修,巳經睇左4次LA,星期日剛同老爺睇,唉....嚟緊星期日又要同姑仔睇.....我睇到出年都唔知入伙味

複式洋房

原帖由 cherryfamily 於 09-9-14 17:07 發表
hi
大家好丫...
我最後一次都啱啱收到信入住碩門丫.

恭喜

複式洋房

原帖由 karilau 於 09-9-14 18:15 發表

係呀~我搵承仔做架~
http://www.facebook.com/photo.php?pid=30542035&l=7423006869&id=1224551862其實睇你想房大定房細囉~我房間左7呎多d個廳有10呎到啦~我都諗左成星期啦~裝修一個月到啦...唔使出年入伙咁誇~慢 ...

我諗左好內,你个間格呢L型,我睇左你FACEBOOK,咁你廚房厠所是不是入門口右手邊呀??点解你牆个窗唔開大D呀,咁个廳可以光D喎,等我就問下我個承仔有冇板睇!THANKYOU AR

複式洋房

原帖由 karilau 於 09-9-16 10:39 發表

係呀我係右手邊架~個窗開大d係廳會睇到房嘛我老公唔like嘛,咪唔開咁大囉~~承仔應該有帶你睇吓其他單位喎大概點間架喎~

有..佢地有帶我睇,多數是眼鏡房/對角房,而你個种真係好少見倒.但是我都会叫佢帶我去睇吓.對角房我諗我不選,需然是光猛d,入屋的右邊間咗牆,感覺壓迫,加上現時居住環境都係間對角,所以我老公唔like,so,我應会選眼鏡房
而且你間屋会裝咩呀e.g.廚房/浴室?
我廚会裝廚櫃+下門仔+長工作台,浴室裝燙門+吊櫃,洗手盆不換,應該係禁多掛,唔知有冇漏????

複式洋房

原帖由 kelly媽咪 於 09-9-17 00:20 發表
hihi 我都做咗碩門之友

welcome,i am chingluby,日後大家多多交流,我美碩樓!你呢?

複式洋房

原帖由 kelly媽咪 於 09-9-17 01:50 發表
我派咗4-5人單位,想間3間房仲頭痛緊,今日承仔帶我睇咗一個單位間了4間房

哇.....你好多人住呀,我3人住,所以屋size細你間一級.我暨2間都咁頭痛 何況你間3間真係幾頭痛,不過承仔帶你睇間4間房,咁個單位間完4房会唔会好細呀
我之前去過一个fd屋企,佢單位應同你一样4-5,佢都間3房.佢奶奶間屋就咁間..
入門右手邊間一房,好細,只放4尺床,大櫃都冇,有一條路仔,企身櫃仔一棟,燙門,牆上開通花窗,細房隔離L型,有一間大房,[我唔知个間是不是梗房,房SIZE最大],廁所後面就一間,都一張4尺床+一个中等SIZE衣櫃,此房OK大,佢就咁間LAW,入去感覺唔算好細,佢放左一个雪櫃係入門左手邊,此中間左間對角細房,門口位就好似空左,浪費左咁[現在才覺得],以上只是我个人體会,希望別怪我多口!以後多多交流:)

複式洋房

原帖由 kelly媽咪 於 09-9-17 11:58 發表
4間個間真係細些有一間做工人房只可放一張3呎牀再加通花窗,我想問你揾承仔定係自己揾cf裝修??thx

我站未决定,決定後告訴你呀!!

複式洋房

唔知去邊道買傢俬呀......

各位碩門媽媽,我終於都可以開始裝修la,星期日巳同承仔傾好d野.現在準備物色傢俬,我間眼鏡房,梗房是主人房,我現在煩是.....
1.双人牀靠窗,牆身L角就整釣櫃,釣櫃下放衣櫃,
2.我見現在有D双人牀牀尾連衣櫃,若放了這張牀,就放下衣櫃,唔知這种牀放衫夠唔夠呢????
大家話1OR2好呢???大家比D意見呀

首頁

尾頁

跳至