跳至

首頁

尾頁

大宅

報到.....

我個仔好似高2A

講起小班教學, 我都真係唔好知, 可能我已經有心目中的TARGET, 所以有去sourcing邊d學校係小班教學. 我諗可以去教育局個website睇睇

p.s. 不如改一改個topic, 等其他K3媽咪可以入嚟一齊討論吓啦! 集思廣益ma...

大宅

請問兩位低2B同學仔可唔可以PM我小朋友的姓名呀? 我個仔都係低2B

如果佢哋係friend, 以後可以約出嚟gathering

大宅

原帖由 小蕃茄 於 10-8-3 12:29 發表
廸廸今年升高3B

又唔可以同廸廸同班.....

等我返去check真d先!!

大宅

原帖由 yeecheng 於 10-8-3 13:01 發表
你心目中小學是那間呢

保良局志豪...因為小兒+本人都實在太懶, 我見志豪唔係"谷"得太勁, 又多外出參觀(我鍾意見識多d好過勁讀書), 所以心目中都係想試呢間

原本有諗過想讀直資, 但最後都係因為唔想交學費而放棄(但有朋友的小朋友讀緊係okay)

大宅

原帖由 小蕃茄 於 10-8-3 16:30 發表
我就幾鍾意鄭任安千禧,就算唔同班都可以約出嚟玩GA MA,我個仔之前讀低3B

鄭任安千禧 ~ 都好正呀! 不過對我嚟講就遠咗d(唔想坐校車lu!!), 有冇諗過讀愛琴間新保良局小學呀?

咁到時廸廸返咗小學之後, 係咪都係比ee睇住? 最衰我住得遠, 唔係放咗學幫你睇陣都冇所謂!

等遲d天氣冇咁熱, 我哋又約出嚟BBQ......好唔好?

大宅

屯門小學概覧

http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=TM

冇直接講係咪小班, 但可以先選小學, 再click入左手邊的 "班級結構", 可以計出每班有多少人而推算是否小班

大宅

原帖由 yeecheng 於 10-8-4 13:19 發表
其實 3 間保良局有什麼不同,是不是都有小班教學呢?他們的程度高不高,壓力大嗎?功課多不多呢?

碼頭嗰間(梁周) ~ 有朋友o既小朋友讀緊, 話唔係咁好

近良景
方王錦全 ~ 功課多, 適合迫得o既小朋友
志豪 ~ 較方王功課少, 比較多活動/參觀

大興 (莊啓程) ~ 都係谷得勁

愛琴新校 馮李佩瑤 ~ 一半係莊啓程/一半係梁周

因為聯繫中學為董玉娣/百周年等超勁中學, 所以, 我估....方王同莊啓程o既較谷課程係會較為涵接到.

而我今年有認識的小朋友讀志豪畢業, 見佢派中學都派得唔錯, 係同區o既band1/band2中學

希望幫到你. 如有錯誤, 歡迎糾正

大宅

原帖由 小蕃茄 於 10-8-5 11:21 發表
我都未知呀,乜你放好早ga

我依家返呢份工係放4點ga, 不過好彩你都仲有時間考慮,我知你返工遠ar, 但都真係要諗定la, 因為學校功課班未必去到太夜.同埋放假都要有人睇.

我哋都可以約出嚟見面ar, 但係要諗定個地方比小朋友"癲"+"喧嘩".哈哈.或者我哋又約埋去嬉水池玩

大宅

原帖由 yeecheng 於 10-8-5 12:59 發表
你知唔知羅陳楚思,聽聞也不錯,不過佢聯繫中學是仁濟醫院第二學校是 band2 校

你們知唔知屯門區還有那間小學比較好,校風好,思資好呢

其實,你住邊樹ar? (可以大約講個區), 我個人覺得仁二唔係咁好,上次話龍門居有學生索Kr咪呢間學校law(雖然家陣好多學生都有索K),你諗住小朋友係谷得o既,可以諗吓何日東,胡少渠,保良局莊二 OR 保良局方王錦全.

青松都唔錯, 今日聽個朋友講,百週年好似收咗五六個青松小學O既學生.其實青松都係我心目中o既選擇,但衰在要坐校車,同埋我親戚唔可以幫我帶飯.

如果你想輕鬆D(相比以上名校), 咁可以諗吓青山天主教,蒙恩,保良局(唔計莊/方兩間),青松,鄭任安千禧等等.當中又以保良局同埋青松會比較容易派到band1/2中學

其他邨校其實都唔錯(因每間學校都會有其特點,師生比例會少一點),但派中學相對可能冇派得咁好.

另有一樣好重要o既事,就係有跨境學童由大陸嚟屯門讀小學(絶無歧視!!!), 但我唔知係邊d小學,我個人覺得係相對無咁hit,同埋有殺校危機o既學校.如果唔鍾意/唔想就要問清楚

大宅

原帖由 yeecheng 於 10-8-6 13:23 發表
原來上次索K係這間學校,我也不知道,還以為裘錦秋,我住龍門居,讀邊間小學也要搭車,有時都覺得唔方便。
我也想過讀粱周順琴,但好像最近D校風差咗。

青松學校在那裡,聽D人講胡少渠都OK,好像有小班教學添。

...

或者係我記錯都唔奇 , 但仁二於區內只屬band3學校, 所以我估你對佢唔大機會會有興趣

我有個朋友個仔都喺梁周讀(今年畢業), 佢話入到精英班就好law, 如果唔係真係冇人理你, 老師對成績唔好o既學生冇咩熱誠. 同埋佢哋下午校下年應該會搬去愛琴新校, 佢個仔見到有下午校同學仔smoking, 所以佢阿媽話no good.

至於胡少渠同何日東都係傳統教學的小學, 如果小朋友受到, 都不妨一試. 兩間喺屯門都係數一數二ga

大宅

原帖由 yeecheng 於 10-8-9 13:12 發表
我想係時間認真想一想讀邊間好,選學校真係好煩,又怕選間唔好的學校,選到好學校又怕跟不上,現在做媽媽都好太壓力。

唔緊要仲有時間!

大宅

原帖由 lsflfkc 於 10-8-19 13:48 發表
我囡囡9月係高2a
小學應該同阿哥一樣,保良莊上,
阿哥升小二

可以跟哥哥直上真係最好

我個仔都好似係升高2A , 你下年係咪蕭老師, 如果係, 我哋就係同班學仔啦!

最近經過思前想後, 都係諗住報青松, 希望呢個係正確o既決定

大宅

2A同2B應該會同一個課室上堂

大宅

原帖由 kittenyan 於 10-9-8 11:55 發表
哇~~~ 好耐無上黎,都唔知你地有新 post~
我仔仔浚霖同迪迪都係高3B呢~

呢幾日望住堆小學資料,真係煩到爆炸...
我地應該第一輪就報鄭任安千禧
易老師o個日同我講話都好多人報喎~ 我心諗,得15 ...

Congrat.....呀 浚霖媽.

唔好理啦! 鍾意就報咗sin啦. 到時就算5好彩, 三轉都唔得(touch wood! touch wood! 再touch wood!), 可以同校長講, 佢同鄭任安千禧個校長好熟ga!!

其實, 津校好少收profolio, 因為要公平ma! 我最近都為呢個問題煩惱, 後尾諗諗吓, 真係唔好彩等叩門先再交profolio 囉. 費是side$$, side心機

可能我哋都係"一擊即中"呢

大宅

原帖由 hv6338 於 10-9-14 15:00 發表
Hi~ 各位St. Peter K3 媽咪, 我個仔都係St. Peter K3架, 佢係上高3A

大家決定咗楝邊小學未呀, 我就九成九決定咗自行報莊二下過去黃金海岸新校, 因為爸爸係舊生所以加埋有20分, 咁樣楝好似穏陣d, 而且新校嘅f ...

其實我都鍾意新校, 但又唔想小朋友坐車咁辛苦

Kelma,

其實呢個forum唔算太多青彼K3 mama, 但我所認識的K3 mama中, 有兩位都打算報圓玄. 我曾經都想過報呢間, 但種種原因都係決定放棄.

大宅

原帖由 beautybug 於 10-9-18 15:32 發表
請問係咩原因放棄報圓玄?

- 唔想小朋友坐校車 (當你見過小學生6:30上校車, 但佢其實係讀區內小學而已....出九龍塘讀書都係咁上下時間上車, 縱然呢個係個別例子 )

- 屯門好的小學其實有好多

- 屋企唔會同小朋友講英文, 又不是讀英文KG, 雖然係想小朋友學好英文, 但又未aggressive到呢個地步

- 就算讀/唔讀圓玄, 都一樣要出去補英文, 讀咗呢間唔代表唔駛再學, 因為好多小朋友都自己再去考cambridge, 考咩flyer呀咁

- 基於以上原因, 令我覺得要交學費讀書唔太值得, 每月800多元學費好似唔多, 但一年下來的$$, 都夠我哋去一次short trip, 我寧願咁樣運用d $$

但其實圓玄係一所好o既學校, 因為有認識o既小朋友讀緊, 小朋友係比較多機會講英文, 同埋係free d

唔選擇呢間, 純粹佢唔係我杯茶, 可能我於小兒讀K1時已諗緊想佢讀咩小學, 經過幾年後就終於諗清楚想要咩

大宅

原帖由 kittenyan 於 10-9-21 14:08 發表
瑋媽,唔駛諗做 Portfolio 了,千禧校長話,如果touch wood 要第三輪 interview,佢係唔收 Portfolio 架~

廸廸都好似想報千禧woo! 記得星期五開始可以交表啦!

其實都唔駛咁灰o既, 你哋係相同校網, 第一輪唔得都仲有第二輪, 其實機會都好大ga!!

唔駛做Portfolio仲好啦, 留返d精神養胎

話就話想放鬆d, 其實都好緊張ga

首頁

尾頁

跳至